Politikai fórum Tusványoson
Utoljára módositva: 2019-07-27 08:08:39

A kormánypártok képviselői egyértelműen elutasították az Európai Egyesült Államok gondolatát egy, a témában rendezett kerekasztal-beszélgetésen pénteken Tusnádfürdőn. Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője szintén arról beszélt, nem ért egyet az Európai Egyesült Államok intézményével.

Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint az Unió nem rossz intézmény, ahol mindenki megpróbálja érvényesíteni a saját érdekeit. Ugyanakkor ellenzik az Amerika Egyesült Államok típusú szervezet létrejöttét, mert azt jelentené, hogy a legerősebb országok vezetnék az Uniót, és a kisebb országok a perifériára lennének szorítva. Ezért nem támogatják az Európai Egyesült Államok eszméjét – mondta a fideszes képviselő, és kijelentette: ők kizárólag a magyar érdekeket kívánják képviselni.

Harrach Péter szerint az erős és versenyképes Európa mindenkinek érdeke, és vita kérdése, hogy ez milyen keretek között valósul meg. Az Európa Egyesült Államokból kimaradnának a nemzeti értékek, a hagyományok, a közösségek, és azok erőltetik ennek gondolatát, akik a nyílt társadalmak hívei. Ez feladott szuverenitás lenne – mutatott rá.

Böröcz László az új európai bizottsági elnökre vonatkozó kérdésre azt mondta: a várakozásaik pozitívak, és Ursula von der Leyen eddigi megnyilatkozásait hallva ennek van is alapja. Harrach Péter szerint a jelöltek közül Ursula von der Leyen a legjobb választás volt.

Ungár Péter úgy fogalmazott: nem ért egyet az Európai Egyesült Államok intézményével. Van, amiben több közös Európára van szükség, például közös kül- és védelmi politika kell, de ne szóljanak bele a magyar nemzeti alaptantervbe, kulturális kérdésekbe – mondta.

Böröcz László szerint 2010 után a parlamenti pártok – egy kis “szektától” eltekintve – bizonyos kérdésekben meg tudtak állapodni, ezek közé tartozott a kettős állampolgárság elfogadása A DK szerinte az egyetlen olyan parlamenti párt, amely ezt a nemzeti minimumot nem tudta a mai napig elfogadni. Ennek fényében nem tartotta meglepőnek, ami az EP-ben történt, ugyanakkor szomorúnak nevezte, hogy ehhez a Momentum is, mint új politikai erő csatlakozott. A politika felelőssége, hogy a nemzeti minimumokat ismét meg tudják teremteni – jegyezte meg. Szerinte azért tudtak ilyen eredményt elérni az EP-választáson, mert nem kényelmesedtek el, minden politikusuk, aktivistájuk kint volt az utcán, mozgósítottak, kikérték az emberek véleményét – vélekedett.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője úgy látta: a hitelesség, a karizmatikus vezető és a fegyelmezettség a hatékony politizálás feltételei. A hitelességet nem kell magyarázni, az, hogy ki a karizmatikus vezető, azt meg látjuk – fogalmazott.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője azt mondta: azt a nemzeti konszenzust, ami minden országban érvényes, a Fidesz rúgta fel, amikor Kovács László uniós biztosi megválasztását nem támogatták. Ha az LMP bekerült volna az EP-be, minden magyar jelöltet támogattak volna, minden pozícióra. Hozzátette: kétségtelenül sok ellenzéki hiba vezetett az elért eredményhez, de bízik abban, hogy az önkormányzati választáson, már nem ilyen eredmény születik, és a Fidesz kisebbségbe kerül. Elismerte, hogy az LMP történelmi válságát éli, de reméli, hogy alkotó szereplő marad a jövőben is. Kitért arra is: nagyon rossznak tartja, amikor a DK a határon túli magyarok ellen hergel, és intoleráns politikát folytat, de ez nagyon hasonlít a Fidesz migrációs politikájához. Jó lenne, ha mindketten abbahagynák – mondta.

Harrach Péter arra, hogy Ungár Péter szóvá tette, a KDNP önállóan nem mérette meg magát egy ideje választásokon, azt mondta: választóikat a Fidesz-KDNP szövetség mögé állították, több száz erős vidéki szervezetük van, és sok ezer tagjuk. Amikor a KDNP önállóan indult, akkor a kisebbik kormánypárt jelöltje lett a polgármester. Soha semmilyen körülmények között, egyeztetés nélkül a Fideszt nem döfték hátba, korrekt szövetségesek, igyekeznek mindig közös véleményt megfogalmazni – jelentette ki.

Böröcz László beszélt arról is, hogy az ellenzék tevékenységét nézve sokszor nehéz helyzetben vannak. Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) kijelentését hozta egyik példaként, aki azt mondta, a nagyszülői gyed elveszi a nyugdíjasoktól a pihenőidőt. Ezzel és a hasonló kijelentésekkel nehezen tudnak mit kezdeni – mondta a kormánypárti politikus.

Harrach Péter a parlamentben decemberben történteket, az ellenzéki akciózást rendkívül méltatlannak nevezte. Ungár Péter megjegyezte: a Fidesz kordont bontott, és Magyarország legitim módon megválasztott miniszterelnökének beszédei alatt rendre kivonult.

Az önkormányzati választásokról szólva a Fidesz frakcióvezető-helyettese rámutatott: Budapestet Tarlós István főpolgármester kiválóan vezeti, kilenc év alatt nem lehet minden problémát megoldani, van még mit fejleszteni. Összehasonlítva a Demszky-korszakkal ég és föld a különbség, s bízik benne, hogy ezt a budapestiek is pontosan látják. Ha elvégzik a kampányban a szükséges munkát, megnyerhetik az önkormányzati választásokat is. Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt kapcsán azt mondta, meg kell nézni, mi zajlik Zuglóban. Szerinte Karácsony káoszba döntené Budapestet.

Harrach Péter úgy látta: Tarlós István pragmatikusan gondolkodik, nem pártérdekeket, hanem Budapest érdekeit szolgálja, nem párt-, hanem városi politikus.

Ungár Péter szerint nem csak Budapesttel kell foglalkozni, legalább ennyire fontosak a megyei jogú városok, a kisebb települések. Az a kérdés, hogy azon emberek helyett, akik a Fidesz érdekeit képviselik, olyanokat választanak-e, akik a település érdekeit képviselik.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...