Politikai helyzet — RMDSZ–szemmel
Utoljára módositva: 2013-12-20 09:02:55

Csütörtök évértékelő sajtótájékoztatót tartottak a RMDSZ-es honatyák. Elmondták, konstruktív ellenzéki szerepből mit sikerült megvalósítaniuk és mi az, ami hátrányosan érinti Szatmár megyét.

 

Erdei D. István, Pataki Csaba és Kereskényi Gábor

Pataki Csaba szenátor elmondta, több mint egy éve az RMDSZ ellenzékben van a Román Parlamentben, de igyekezett konstruktív ellenzéki szerepet betölteni, ami azt jelenti, hogy minden olyan törvényt megszavazott, ami a magyar közösségek javát szolgálta. Az RMDSZ az egyetlen olyan párt, amelyik egy olyan törvénytervezetet dolgozott ki a decentralizációs törvény megalkotására, ami működőképes lett volna. A decentralizáció az első lépés a helyi autonómiához, ezért fontos, hogy olyan törvény kerüljön elfogadásra, ami nem engedi, hogy sérüljenek a kisebbségi jogok — fogalmazott Pataki.

 

Költségvetés

 

Erdei D. István képviselő az idei költségvetési törvény okozta nehézségekről, majd a jövő évi költségvetésről beszélt. A Szociálliberális Szövetség (USL) kormányzása idején rekordszámot értek el a kormányrendeletek. Sokszor nem lehetett tudni, hogy melyik jogszabályt kell alkalmazni. November 15-én kormányrendelet jelent meg a jövő évi költségvetési törvény kidolgozásának szabályozására, voltak ugyan kétnapos csúszások, de emiatt nem késett az új jogszabály kidolgozása és annak elfogadása. Erdei úgy fogalmazott, hogy a törvényt nem elfogadták, hanem átment a parlamenten. Az RMDSZ–frakció ebben az évben nyolcvanöt törvénymódosító javaslatot nyújtott be, ezekből sokat nem fogadtak el.

 

Idegenforgalmi törvény

 

Kereskényi Gábor arról tájékoztatott, hogy az új ingatlanforgalmi törvény milyen hatással van Szatmár megyére. A törvény előírja, hogy az államhatár húsz kilométeres körzetében található mezőgazdasági külterületek adásvétele csak a nemzetbiztonsági szervek (SRI) jóváhagyásával történhet. Elővásárlási joga van a következőknek: társtulajdonosok, bérlők, szomszédok, negyven év alatti, mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozó személyek az illető településről, a román állam. A vételi ajánlat harminc napon keresztül ki kell hogy legyen függesztve az illetékes polgármesteri hivatalban, hogy az elővásárlásra jogosultak élhessenek jogukkal. A fenti rendelkezések be nem tartásával megkötött adásvételi szerződéseket semmisnek nyilvánítják, az eladó szabálysértést követ el és ötvenezertől százezer lejig terjedő bírsággal sújtható. Létrejön az Országos Földalapkezelő és Szabályozó Hatóság, mely a törvény betartását követi nyomon és a szankciókat alkalmazza.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:45
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 12.
Szereti, ha elismerik érdemeit, márpedig kedvese most annyira a saját problémáival van elfoglalva, hogy nem értékeli kellőképpen az Ön eredményeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 12.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...