Politikai helyzet — RMDSZ–szemmel
Utoljára módositva: 2013-12-20 09:02:55

Csütörtök évértékelő sajtótájékoztatót tartottak a RMDSZ-es honatyák. Elmondták, konstruktív ellenzéki szerepből mit sikerült megvalósítaniuk és mi az, ami hátrányosan érinti Szatmár megyét.

 

Erdei D. István, Pataki Csaba és Kereskényi Gábor

Pataki Csaba szenátor elmondta, több mint egy éve az RMDSZ ellenzékben van a Román Parlamentben, de igyekezett konstruktív ellenzéki szerepet betölteni, ami azt jelenti, hogy minden olyan törvényt megszavazott, ami a magyar közösségek javát szolgálta. Az RMDSZ az egyetlen olyan párt, amelyik egy olyan törvénytervezetet dolgozott ki a decentralizációs törvény megalkotására, ami működőképes lett volna. A decentralizáció az első lépés a helyi autonómiához, ezért fontos, hogy olyan törvény kerüljön elfogadásra, ami nem engedi, hogy sérüljenek a kisebbségi jogok — fogalmazott Pataki.

 

Költségvetés

 

Erdei D. István képviselő az idei költségvetési törvény okozta nehézségekről, majd a jövő évi költségvetésről beszélt. A Szociálliberális Szövetség (USL) kormányzása idején rekordszámot értek el a kormányrendeletek. Sokszor nem lehetett tudni, hogy melyik jogszabályt kell alkalmazni. November 15-én kormányrendelet jelent meg a jövő évi költségvetési törvény kidolgozásának szabályozására, voltak ugyan kétnapos csúszások, de emiatt nem késett az új jogszabály kidolgozása és annak elfogadása. Erdei úgy fogalmazott, hogy a törvényt nem elfogadták, hanem átment a parlamenten. Az RMDSZ–frakció ebben az évben nyolcvanöt törvénymódosító javaslatot nyújtott be, ezekből sokat nem fogadtak el.

 

Idegenforgalmi törvény

 

Kereskényi Gábor arról tájékoztatott, hogy az új ingatlanforgalmi törvény milyen hatással van Szatmár megyére. A törvény előírja, hogy az államhatár húsz kilométeres körzetében található mezőgazdasági külterületek adásvétele csak a nemzetbiztonsági szervek (SRI) jóváhagyásával történhet. Elővásárlási joga van a következőknek: társtulajdonosok, bérlők, szomszédok, negyven év alatti, mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozó személyek az illető településről, a román állam. A vételi ajánlat harminc napon keresztül ki kell hogy legyen függesztve az illetékes polgármesteri hivatalban, hogy az elővásárlásra jogosultak élhessenek jogukkal. A fenti rendelkezések be nem tartásával megkötött adásvételi szerződéseket semmisnek nyilvánítják, az eladó szabálysértést követ el és ötvenezertől százezer lejig terjedő bírsággal sújtható. Létrejön az Országos Földalapkezelő és Szabályozó Hatóság, mely a törvény betartását követi nyomon és a szankciókat alkalmazza.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 22.
Figyeljen oda kedvese mellékesen kimondott kívánságaira, mert ezek valójában nagyon is fontosak számára, csak nem akarja Önt terhelni.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...