Politikai kabarévá lett az idei Sâmbra Oilor
Utoljára módositva: 2014-05-04 20:15:39

Ha választási év van, mindig élénkebb az avasi tejösszefejési ünnepség mint egyébként, idén abszolút premier lett volna, ha a miniszterelnök mellett az államfő is eljön, de Traian Băsescut az ukrán-orosz helyzet nem engedte a pásztorünnepre.

Nyolcezres tömeg jelentette az idei Sâmbra Oilor közönségét

A május 25-i EP-választásban és az időközi, Szatmár megyei kettes körzetbeli képviselőházi választásban érdekelt minden párt felvonult az idei Sâmbra Oilor ünnepségen, az RMDSZ-t kivéve. Kelemen Hunor jelenlétében pártelnöki és miniszterelnöki-helyettesi szinten állhatott volna a színpadon a szövetség is, ám állítólag nem voltak meghívva, így senki el sem ment. Az RMDSZ a szatmári alprefektus személyében képviseltette magát, Altfatter Tamás valahol ott volt a tömegben. Ezzel szemben minden egyéb politikai párt élt a nyolcezer szempár előtti megjelenés lehetőségével és a párt színeire festett pólókba öltöztetett, zászlót lengető önkéntesekkel mutogatta magát a lajosvölgyi domboldalban.

A juhász szakma az egyetlen, amelyik még nem nőiesedett el, így a bárányok fejését is, a szokásoknak megfelelően, férfiak végezték

Victor Ponta és Ioan Mircea Paşcu, Elena Udrea és Laura Bota, Dan Diaconescu meg Mihai Răzvan Ungureanu kampánycsapata festette színesre a domb aljába ácsolt színpad előtti tömeget, a legelőre hajtott juhok és ezek megszentelése, valamint kihajtásuk előtti fejése másodrangúvá vált az ádáz kampányban. Vicces volt látni, ahogy a hivatalos megnyitót követően Mircea Govor, a Megyei Tanács alelnöke közös táncra szerette volna rávenni Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettest és az ellenzéki képviselőnőt, Andreea Paul Vass-t, ahogy Dan Diaconescu a juhakol mellett somfordálva próbált összefutni az állatok szentelésétől éppen érkező Victor Pontával, vagy ahogy Elena Udrea és Laura Bota vonult végig a sátrak között — egy legutóbbi Ponta-bakira emlékeztetni akaró — gumicsónakot imitáló felfújható gyermekmedence mögött.

Ha kampányév van, már nem a bárányoké a főszerep a lajosvölgyi domboldalban

Bakizott a műsorvezető is, amikor úgy konferálta fel a himnuszt, hogy „Az Avas kellős közepén vagyunk, de mégis igazi románok, hallgassuk meg tehát a himnuszt”, azok után, hogy a tömegből vuvuzelával tülkölték ki a kormánypolitikusok beszédét. Victor Ponta üdvözlő beszédében az egyébként hiányzó Traian Băsescut is elhozta a Sâmbrára, később ugyan tagadta, hogy rosszindulatból tette volna, de kicsit ironikusan azt mondta, hogy őt bízta meg az államfő, hogy köszöntse a résztvevőket, mivel ő maga nem tudott eljönni és a következő években nem is igazán fog.

Az idei, egyébként 58. alkalommal megszervezett fesztivállal is ünnepelt pásztorünnep és a köré kanyarított kampány arra volt jó, hogy ráirányítsa a romániai közvélemény figyelmét Szatmár megyére. Rég nem fordult elő, hogy két román tévécsatorna is élőben közvetítsen bármilyen eseményt is a megyéből, illetve hogy további három készítsen itt riportot.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 20:55
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...