Politikai migráció: zöld utat kapott a rendelet
Utoljára módositva: 2014-08-28 14:59:26

A kormány lehetővé tette az önkormányzati tisztségviselők pártváltását

Elfogadta a kormány a választott tisztségviselők migrációját jóváhagyó sürgősségi rendeletet, ennek értelmében a megyei és helyi önkormányzatok vezetőinek 45 nap áll rendelkezésükre, hogy pártot cseréljenek, és nem veszítik el a mandátumukat.

A csütörtöki kormányülés előtt Victor Ponta kormányfő elmondta, felelősséget vállal a pártváltást lehetővé tevő sürgősségi kormányrendeletért, ami szerinte elősegíti azt, hogy végre igazságot tegyenek a helyi önkormányzatok szintjén.

„A helyi önkormányzatok tevékenységében keletkezett fennakadásokat fel kell oldani és igazságot kell tenni végre, mert nem biztos, hogy annak van mindig igaza, aki hangosabban kiabál. 2012-ben minden romániai választott tisztségviselő az USL színeiben nyert mandátumot, mögöttük Crin Antonescu és Victor Ponta személyével, ma pedig felébredtek a PDL-sek, Blagával és Johannisszal” — fogalmazott a miniszterelnök.

Az elfogadott jogszabály negyvenöt napra felfüggeszti a pártváltást ellehetetlenítő törvénycikkek hatályát. A sürgősségi kormányrendelet közzététele után azonnal hatályba lép, a parlament csak utólag vitatja meg a jogszabályt.

Traian Băsescu államfő szerdán a kormány felelősségteljes magatartására apellálva azt kérte, ne törvényesítsék a polgármesterek büntetlen átigazolását és azt kérte a Nép Ügyvédjétől, akit a demokrácia szabotálásával vádolt meg, hogy támadja meg a jogszabályt az alkotmánybíróságon.

Az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kormány a választási kampány idejét választotta a politikai migráció előtt utat nyitó rendelet elfogadására.

A Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) — a PNL és PDL vezéreivel, Klaus Johannisszal és Vasile Blagával az élen — csütörtök reggel a fővárosban a Victoria téren szervezett tüntetést a sürgősségi kormányrendelet miatt. Az ellenzék azt állítja: a kormánypárt zsarolással próbálja saját táborába kényszeríteni a polgármestereket, akiknek meghatározó szerepük lehet az emberek mozgósításában a novemberi államfőválasztáson. Klaus Johannis szerint a kormány tulajdonképpen a választókból űz csúfot, akik a helyhatósági választásokon nem személyekre, hanem politikai pártokra, illetve azok programjaira szavaztak.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 21:40
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. augusztus 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...