Politikai migráció: zöld utat kapott a rendelet
Utoljára módositva: 2014-08-28 14:59:26

A kormány lehetővé tette az önkormányzati tisztségviselők pártváltását

Elfogadta a kormány a választott tisztségviselők migrációját jóváhagyó sürgősségi rendeletet, ennek értelmében a megyei és helyi önkormányzatok vezetőinek 45 nap áll rendelkezésükre, hogy pártot cseréljenek, és nem veszítik el a mandátumukat.

A csütörtöki kormányülés előtt Victor Ponta kormányfő elmondta, felelősséget vállal a pártváltást lehetővé tevő sürgősségi kormányrendeletért, ami szerinte elősegíti azt, hogy végre igazságot tegyenek a helyi önkormányzatok szintjén.

„A helyi önkormányzatok tevékenységében keletkezett fennakadásokat fel kell oldani és igazságot kell tenni végre, mert nem biztos, hogy annak van mindig igaza, aki hangosabban kiabál. 2012-ben minden romániai választott tisztségviselő az USL színeiben nyert mandátumot, mögöttük Crin Antonescu és Victor Ponta személyével, ma pedig felébredtek a PDL-sek, Blagával és Johannisszal” — fogalmazott a miniszterelnök.

Az elfogadott jogszabály negyvenöt napra felfüggeszti a pártváltást ellehetetlenítő törvénycikkek hatályát. A sürgősségi kormányrendelet közzététele után azonnal hatályba lép, a parlament csak utólag vitatja meg a jogszabályt.

Traian Băsescu államfő szerdán a kormány felelősségteljes magatartására apellálva azt kérte, ne törvényesítsék a polgármesterek büntetlen átigazolását és azt kérte a Nép Ügyvédjétől, akit a demokrácia szabotálásával vádolt meg, hogy támadja meg a jogszabályt az alkotmánybíróságon.

Az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kormány a választási kampány idejét választotta a politikai migráció előtt utat nyitó rendelet elfogadására.

A Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) — a PNL és PDL vezéreivel, Klaus Johannisszal és Vasile Blagával az élen — csütörtök reggel a fővárosban a Victoria téren szervezett tüntetést a sürgősségi kormányrendelet miatt. Az ellenzék azt állítja: a kormánypárt zsarolással próbálja saját táborába kényszeríteni a polgármestereket, akiknek meghatározó szerepük lehet az emberek mozgósításában a novemberi államfőválasztáson. Klaus Johannis szerint a kormány tulajdonképpen a választókból űz csúfot, akik a helyhatósági választásokon nem személyekre, hanem politikai pártokra, illetve azok programjaira szavaztak.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 18.
Ha elég elkötelezetten és bátran közeledik a problémához, sokkal hamarabb átlátja és így a megoldást is hamarabb megtalálja.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...