Politikai migráció: zöld utat kapott a rendelet
Utoljára módositva: 2014-08-28 14:59:26

A kormány lehetővé tette az önkormányzati tisztségviselők pártváltását

Elfogadta a kormány a választott tisztségviselők migrációját jóváhagyó sürgősségi rendeletet, ennek értelmében a megyei és helyi önkormányzatok vezetőinek 45 nap áll rendelkezésükre, hogy pártot cseréljenek, és nem veszítik el a mandátumukat.

A csütörtöki kormányülés előtt Victor Ponta kormányfő elmondta, felelősséget vállal a pártváltást lehetővé tevő sürgősségi kormányrendeletért, ami szerinte elősegíti azt, hogy végre igazságot tegyenek a helyi önkormányzatok szintjén.

„A helyi önkormányzatok tevékenységében keletkezett fennakadásokat fel kell oldani és igazságot kell tenni végre, mert nem biztos, hogy annak van mindig igaza, aki hangosabban kiabál. 2012-ben minden romániai választott tisztségviselő az USL színeiben nyert mandátumot, mögöttük Crin Antonescu és Victor Ponta személyével, ma pedig felébredtek a PDL-sek, Blagával és Johannisszal” — fogalmazott a miniszterelnök.

Az elfogadott jogszabály negyvenöt napra felfüggeszti a pártváltást ellehetetlenítő törvénycikkek hatályát. A sürgősségi kormányrendelet közzététele után azonnal hatályba lép, a parlament csak utólag vitatja meg a jogszabályt.

Traian Băsescu államfő szerdán a kormány felelősségteljes magatartására apellálva azt kérte, ne törvényesítsék a polgármesterek büntetlen átigazolását és azt kérte a Nép Ügyvédjétől, akit a demokrácia szabotálásával vádolt meg, hogy támadja meg a jogszabályt az alkotmánybíróságon.

Az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kormány a választási kampány idejét választotta a politikai migráció előtt utat nyitó rendelet elfogadására.

A Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) — a PNL és PDL vezéreivel, Klaus Johannisszal és Vasile Blagával az élen — csütörtök reggel a fővárosban a Victoria téren szervezett tüntetést a sürgősségi kormányrendelet miatt. Az ellenzék azt állítja: a kormánypárt zsarolással próbálja saját táborába kényszeríteni a polgármestereket, akiknek meghatározó szerepük lehet az emberek mozgósításában a novemberi államfőválasztáson. Klaus Johannis szerint a kormány tulajdonképpen a választókból űz csúfot, akik a helyhatósági választásokon nem személyekre, hanem politikai pártokra, illetve azok programjaira szavaztak.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...