Politikusdömping lesz a Sâmbrán
Utoljára módositva: 2019-05-09 12:03:11

Kis túlzással szinte az egész román parlament és politikum a lajosvölgyi (Huta Certeze) domboldalon tolong majd vasárnap, a juhtartó gazdák tejbemérési szokásának felelevenítésén.

Május 12-én, vasárnap már 63. alkalommal tartják meg a lajosvölgyi (Huta Certeze) domboldalon az egyik legismertebb és talán legszínesebb Szatmár megyei hagyományőrző rendezvényt, a tejbemérést, azaz közismertebben a Sâmbra Oilort. A 12 órakor kezdődő folklórfesztivál a juhtartó gazdák életének nagyon is fontos mozzanatát eleveníti fel, ugyanis az ekkor lefejt tej mennyisége alapján határozzák meg az egész nyáron keresztül történő tejrészesedést, valamint a gazdának járó sajt- és ordamennyiséget, s a szokás szoros összefüggésben van az erdélyi falusi gazdaságokra különösen jellemző közös legelőhasználattal és az állatok közös pásztoroltatásával. Nem mellesleg az április végi, május eleji tejbemérés ideje — akár a juhok első tavaszi kihajtása — olyan időszaka az évnek, amikor termékenységvarázsló rítusokat, a természet befolyásolását is lehet gyakorolni (zöld ággal való csapdosás, maszkos alakoskodás, vízzel való locsolás, szexuális tartalmú játékok).

Nos, vasárnap a népszokás bemutatása mellett a résztvevőknek lehetőségük lesz megkóstolni a friss juhsajtokat és ordákat, de az ételkínálatból nem hiányzik majd természetesen a miccs, az italkínálatból pedig a messze földön híres avasi pálinkák, a színpadon pedig egymást váltják majd a bikszádi, tartolci, kányaházi, ráksai, turci, batarcsi, nagytarnai néptánccsoportok és népdalénekesek — a rendezvényen pedig, mint minden választási évben, ott tolong majd az egész román politikum s a parlament zöme. Viorica Dăncilă miniszterelnök, Eugern Teodorovici pénzügy-, Alexandru-Răzvan Cuc szállításügyi, Gabriel Leş honvédelmi és Petre Daea mezőgazdasági miniszter már megerősítette részvételét — azt azonban még nem lehet tudni, hogy Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök csatlakozik-e „katonáihoz”. Itt lesz viszont (s nem először) Traian Băsescu, Robert Turcescu és Eugen Tomac (Népi Mozgalom Pártja), Victor Ponta, Corina Creţu és Daniel Constantin (Pro Románia), valamint Vasile Blaga, Gheorghe Falcă és Daniel Buda (Nemzeti Liberális Párt).

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 5 dkg darált mák, 1,85 dl tej, 22 dkg kristálycukor, 20 dkg vaj, 3 db tojás, 30 dkg ...