Pont, pont, vesszőcske…
Utoljára módositva: 2017-09-05 10:21:05

… készen van a fejecske — tanítottuk a gyerekeket rajzolni. Vessző, vonal, nyíl, kör, alapvető grafikai formák kiskorúaknak. De mire megnő, és éppen vezetni kezd, mintha elfelejtené az egészet: folytonos vonal, dupla vonal, irányjelzés, körforgalomban a kör. Háromszögű, négyzetes, hatszögű táblák, kékek, sárgák, pirosak… erre menj, arra tilos, ne állj meg, lassanként semmi sem olyan, ahogy egyesek szeretnék.

A közút — ahogy a neve is mutatja — közös használatú része életünknek, ezért törvénytisztelő, gondoskodó és előrelátó embereknek szánták. Így a közlekedési törvények és előírások mindinkább egységesek nemzetközi szinten, és a múlt század húszas éveitől kezdve letisztultabbak és egyértelműbbek lettek.

Most azt mondhatná valaki, hogy miket beszélek, hiszen sok angol hagyományú országban baloldali a közlekedés, máshol több a szöveges tábla, más színkombinációkkal (lásd USA, Kanada), arab országokban és mondjuk Japánban is bajban lenne az európai sofőr az ismeretlen feliratok miatt.

Ez így igaz, de egy alapvető dologban mind egyformák a törvények: egyértelműen, logikusan és minimalista módon igazgatják a közlekedőket.

A másik véglet a laoszi, indiai, vietnami közlekedés, ahol „aki bírja, marja”, mert nincs sávokkal, vonalakkal jelzett útvonal, maximum jobbra vagy balra tarts. Csak a városokon keresztül közlekedő vonatnak van annyi becsülete, hogy kitérnek előle, illetve megállnak a sínek előtt.

Egy német kisvárosban (igaz, hogy nem a legforgalmasabb vidéken) egyáltalán nincs semmi jelzés, tábla, szemafor. A jóérzés és belátás kormányozza az ottaniak közlekedését, na meg a jobbkéz-szabály. Hajajj, ha ez nálunk lenne…

Minálunk is „aki bírja, marja” divat van, sőt, „az erősebbik kutya”. Hozzájárult ehhez nemcsak a gyenge minőségű gyorstalpaló autósiskola, hanem a külföldre szakadt atyánkfiainak itthoni viselkedése is. A rálegyintés — esetleg a ledorombítás — a válasz, ha megszólnál egy ilyen „vendégmunkást” vagy az általa hozott nagy autóval furikázó rokont a parkolóban vagy a saját házad előtt. Gyakran az alkoholfogyasztás az ismérve az ilyen személyeknek.

Visszatérve a vonalakra a kereszteződés előtt felfestett folytonos vonalakat a legtöbb autós nem veszi semmibe. Pedig ezeket azért festik fel, hogy a beforduló járműnek legyen hely, nem pedig az ott parkoló autónak. De olyan helyzet is van százszámra, amikor egy másik utcában maga a felelőtlen sofőr kapja meg ugyanazt mástól. Alapkérdés, hogy 15 vagy csak 5 lépést kell-e tenni a kocsitól gyalog. Ilyen vonal mellett teljesen mindegy, hogy az illető pont oda akar menni vagy pont a vonallal szemben lakik. Igaz az is, hogy amikor felfestik az utcában ezeket a jelzéseket, nem az ottani forgalom függvényében határozzák meg a hosszúságot, hanem csak az útszélesség szerint, avagy csak ahogyan a festőmasina munkása gondolja. Ennek élő példája a Tisztviselőtelep mostanság felújított utcái, ahol össze-vissza hosszúságúak a vonalak… Egy dolog biztos, a folytonos vonal mellett azért nem (volna) szabad megállni, mert az elhaladó másik kocsit a folytonos vonal átlépésére kötelezzük, ami törvényellenes.

Fejlődik a város, egyik diszkont a másik mall után jelenik meg, így megnőtt a körforgalmak száma is. Kezdték a Károlyi úton, a Dedeman előtt, ahol sikerült olyan komplikáltra csinálni a dolgot — és a jelzések minimális hiánya miatt —, hogy balesetveszélyes a körforgalom. Főleg este, amikor a járda- és szigetszél-felfestés hiánya bizonytalanná teszi a helyzetet. Hiányzanak nyilak, vonalak, irányjelző táblák.

Következik a Lidl által szponzorizált híd végi körforgalom. Mint közlekedési szaki, tetszik az eddig elérhető tervrajz, de csak remélni tudom, hogy be is tartják azt. A biztonság okán távolabbra költöztetett gyalogosátkelők bizton sok morgást fognak kiváltani a szatmáriakból, de valamit valamiért.

Őszre nem csak a gyümölcs- és pálinkatermés fogja aggódásra kényszeríteni a szatmáriakat, de a közlekedési újdonságok miatt káromkodó autósok is, valamint a régi híd többszöri, alkalmasint eredménytelen felújítása, a Károlyi út javított burkolatának süllyedése, a kis utcákban parkolók összevisszasága.

Bár a városközpontba tervezett két parkoló(ház?) dolga semmit nem mozog, az új nagy üzletek parkolóiban lesz hely letenni a kocsit. Hogy ez mit segít a szatmári közlekedésen, élünk és meglátjuk (mondta a vak ember a halálos ágyán).

Szerémy Péter

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 13:05
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:10
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...