Ponta gúnyolódik az államfővel
Utoljára módositva: 2015-07-21 16:25:03

Klaus Iohannis államelnök „németesen” járt el, amikor az adóügyi eljárási törvénykönyvet elfogadta, viszont az adótörvénykönyvet nem — mondta ironikusan a miniszterelnök.

 

Victor Ponta kormányfő kedden bejelentette, hogy megtalálják a törvényes módját annak, hogy elfogadják szeptember 1-ig az új adótörvénykönyvet, ugyanakkor kigúnyolta Klaus Iohannis államfőt.

Nincs béke: Klaus Iohannis törvénykezési módszereit gúnyolta Victor Ponta

Először is nagyon örülök annak, hogy ki lett hirdetve a fiskális amnesztiára vonatkozó törvény, mivel ezáltal egy sor törvényhozói hibát igazítunk ki, amelyek 2010 óta felgyűltek — kezdte keddi sajtótájékoztatóját Victor Ponta. — Másrészt nem tudom eldönteni, hogy örüljek-e vagy sem az adóügyi eljárási törvénykönyv elfogadásának. Nincs adótörvénykönyvünk, de van adóügyi eljárási törvénykönyvünk. Vagyis van egy szekerünk, de nincsenek lovaink. Nem tudom, talán így dolgoznak németesen vagy románosan — gúnyolódott a miniszterelnök. — Egyetlen következtetést tudok levonni ebből az ügyből: hiszem, hogy ez egy politikai, száz százalékban politikai döntés , amely viszont a gazdasági növekedésünket befolyásolja. Az adótörvénykönyv hosszútávon jó, amelyet, szerencsére mindenki megszavazott, tehát politikai támogatása is volt — folytatta a kormányfő. — Szeptember 1-ig alkotmányos módon el lesz fogadva az adótörvénykönyv és a 19 százalékos áfa, mivel ezt várják tőlünk mindazok, akik befektetni akarnak és munkahelyeket teremteni, illetve hozzájárultak a négy százalékos gazdasági növekedéshez. Azt javasolom, hogy ne hozzanak többé hibás döntéseket olyan emberek, akik nem értenek hozzá.”

Arról viszont Ponta sem beszélt, hogy melyik „alkotmányos” utat fogják választani a jogszabály elfogadására. Rovana Plumb, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke is hangsúlyozta, hogy három módon tehetik ezt meg: sürgősségi kormányrendelet által, a kormány felelősségvállalásával vagy a parlament rendkívüli ülésszakának összehívása révén.

Egyes gazdasági elemzők szerint az új adótörvénykönyv a jelenlegi formájában 3 százalékos költségvetési deficitet okozna.

A magánvállalkozók egy része szerint viszont egy lélegzetvételnyi oxigént jelenthet az új adótörvénykönyv számukra, de abban ők is egyetértenek, hogy az adócsökkentés nem szabad, hogy nagy hiányt okozzon az állami költségvetésben. A tvr.ro hírportál szerint egy ötszázalékos áfacsökkentés várhatóan 9 milliárd lejes visszaesést jelentene az elején. A Klaus Iohannis által javasolt 2-3 százalékos áfacsökkentés pedig feleakkora visszaesést eredményezne.

Eugen Orlando Teodorovici pénzügyminiszter a Román Televízió hírműsorában azt mondta, az új adótörvénykönyv legkésőbb a jövő év elején léphet életbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...