Ponta gúnyolódik az államfővel
Utoljára módositva: 2015-07-21 16:25:03

Klaus Iohannis államelnök „németesen” járt el, amikor az adóügyi eljárási törvénykönyvet elfogadta, viszont az adótörvénykönyvet nem — mondta ironikusan a miniszterelnök.

 

Victor Ponta kormányfő kedden bejelentette, hogy megtalálják a törvényes módját annak, hogy elfogadják szeptember 1-ig az új adótörvénykönyvet, ugyanakkor kigúnyolta Klaus Iohannis államfőt.

Nincs béke: Klaus Iohannis törvénykezési módszereit gúnyolta Victor Ponta

Először is nagyon örülök annak, hogy ki lett hirdetve a fiskális amnesztiára vonatkozó törvény, mivel ezáltal egy sor törvényhozói hibát igazítunk ki, amelyek 2010 óta felgyűltek — kezdte keddi sajtótájékoztatóját Victor Ponta. — Másrészt nem tudom eldönteni, hogy örüljek-e vagy sem az adóügyi eljárási törvénykönyv elfogadásának. Nincs adótörvénykönyvünk, de van adóügyi eljárási törvénykönyvünk. Vagyis van egy szekerünk, de nincsenek lovaink. Nem tudom, talán így dolgoznak németesen vagy románosan — gúnyolódott a miniszterelnök. — Egyetlen következtetést tudok levonni ebből az ügyből: hiszem, hogy ez egy politikai, száz százalékban politikai döntés , amely viszont a gazdasági növekedésünket befolyásolja. Az adótörvénykönyv hosszútávon jó, amelyet, szerencsére mindenki megszavazott, tehát politikai támogatása is volt — folytatta a kormányfő. — Szeptember 1-ig alkotmányos módon el lesz fogadva az adótörvénykönyv és a 19 százalékos áfa, mivel ezt várják tőlünk mindazok, akik befektetni akarnak és munkahelyeket teremteni, illetve hozzájárultak a négy százalékos gazdasági növekedéshez. Azt javasolom, hogy ne hozzanak többé hibás döntéseket olyan emberek, akik nem értenek hozzá.”

Arról viszont Ponta sem beszélt, hogy melyik „alkotmányos” utat fogják választani a jogszabály elfogadására. Rovana Plumb, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke is hangsúlyozta, hogy három módon tehetik ezt meg: sürgősségi kormányrendelet által, a kormány felelősségvállalásával vagy a parlament rendkívüli ülésszakának összehívása révén.

Egyes gazdasági elemzők szerint az új adótörvénykönyv a jelenlegi formájában 3 százalékos költségvetési deficitet okozna.

A magánvállalkozók egy része szerint viszont egy lélegzetvételnyi oxigént jelenthet az új adótörvénykönyv számukra, de abban ők is egyetértenek, hogy az adócsökkentés nem szabad, hogy nagy hiányt okozzon az állami költségvetésben. A tvr.ro hírportál szerint egy ötszázalékos áfacsökkentés várhatóan 9 milliárd lejes visszaesést jelentene az elején. A Klaus Iohannis által javasolt 2-3 százalékos áfacsökkentés pedig feleakkora visszaesést eredményezne.

Eugen Orlando Teodorovici pénzügyminiszter a Román Televízió hírműsorában azt mondta, az új adótörvénykönyv legkésőbb a jövő év elején léphet életbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...