Pontáék már szervezkednek Szatmárért
Utoljára módositva: 2020-01-22 08:52:54

A Pro Románia Párt minden településen önálló jelöltet indít a helyhatósági választásokon, de a „speciális helyzetű” Szatmárnémetiben társulna, mint tették 2012-ben, akkor Coica győzelme érdekében.

Victor Ponta szereti Szatmárnémetit és szívesen jön városunkba — s ezt minden látogatása alkalmával hangsúlyozza is, függetlenül attól, hogy miniszterelnöki vagy pártalapító-pártelnöki minőségében érkezik, mint ahogy tette hétfőn késő délután, a Pro Románia Párt észak-nyugati szervezeteinek szatmárnémeti találkozóján. A Szatmár, Máramaros, Bihar és Szilágy megyei tagság egybegyűjtésének célja és témája a pár hónap múlva esedékes helyhatósági választásokra való felkészülés, függetlenül azok egy- vagy kétfordulósságától. A fordulók számával, pontosabban a kétfordulós választások kormányzati felelősségvállalással való visszaállításával kapcsolatban Ponta igencsak élesen bírálta a Nemzeti Liberális Pártot (PNL): „Mi valóban kétfordulós választásokat szeretnénk, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy a PNL is valóban ezt szeretné. Ha tényleg annyira akarták volna, már tavaly benyújthatták volta a kezdeményezést. Mindennap gratulálok magunknak, hogy nem szavaztunk bizalmat az Orban-kormánynak, mert tessék: alig két hónap után a liberálisok — jó szociáldemokrata szokás szerint — máris meg akarják buktatni saját kormányukat, mindenfajta politikai csűrcsavarok elérése érdekében. Ilyen manőverekkel töltik az időt, ahelyett hogy valóban kormányoznának — s ha jól sejtem, a következő hónapokban különösebben senkit nem fog érdekelni, és nem siet megoldani az egészségügy, a tanügy gondjait — miközben tökéletesen tisztában vannak azzal: a törvény, az Alkotmány tiltja a választási törvény legkisebb módosítását is választások előtt hat hónappal! Hangoztathatják a kormányzati felelősségvállalást amennyit csak akarják, de ők is tudják: a választási törvény módosítására tett bármely módosítás megtámadható az Alkotmánybíróságon, a taláros testület pedig elsöpri a kezdeményezést — de legalább hibáztathatják ezért is a PSD-t” — fogalmazott.

A helyhatósági választások kapcsán kifejtette: a Pro Románia Párt minden településen önálló jelöltet indít, ám van pár város, amely különleges helyzetűnek minősül az etnikai arányok miatt — ezek közül Szatmárnémeti jár az élen (mint ahogy egész Szatmár megye politikailag atipikus már nagyon rég). „Nagyon jól ismerem a speciális szatmárnémeti helyzetet, nagyon jól tudom, hogy 2012-ben csak annak köszönhetően sikerült Dorel Coicát a polgármesteri tisztségbe juttatni, hogy összefogtunk a többi párttal a győzelem érdekében. A választások első fordulóját itt mindig az RMDSZ jelöltje nyeri — és ez nem fog változni most sem, ha azonban lesz második forduló, akkor nagyot változhat a helyzet. Épp ezért nem döntöttük még el, kit nevesítünk Szatmárnémeti polgármesterjelöltjének, valamint a Szatmár Megyei Tanács elnökének; ezt a párt február 8-i országos találkozóján döntjük el s a neveket legkésőbb március 15-ig hozzuk nyilvánosságra” — mondta, hiszen addig már biztosan lehet tudni a fordulók számát, a többi párt jelöltjét, meg szövetkezési szándékukat is.

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...