Portugália is ellenzi a katalán elszakadást
Utoljára módositva: 2017-10-12 16:52:47

A portugál miniszterelnök azt mondta, Lisszabon kiáll Spanyolország egysége mellett.

Kiállt Spanyolország egysége mellett a portugál miniszterelnök, a szocialista António Costa, aki szerdai sajtótájékoztatóján egyúttal kifejezte reményét arra vonatkozóan, hogy sikerül alkotmányos kereteken belül rendezni a katalán konfliktust. Costa elmondta, hogy Lisszabon tiszteletben tartja a spanyol jogállamot és alkotmányt, és kiáll Spanyolország egysége mellett. A portugál miniszterelnök hangsúlyozta: kormánya azt szeretné, ha a feleknek sikerülne alkotmányos kereteken belül olyan megoldásokat találni, amelyek biztosítják az egységes Spanyolországot. Costa ugyanakkor reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy “az illetékes spanyol hatóságok képesek lesznek biztosítani Spanyolország alkotmányos rendjét, állampolgáraik jogait, szabadságát”. Costa beszédét megelőzően a portugál kormány közleményt adott ki, amelyben a “felelős politikai párbeszéd” fontosságát hangsúlyozta a katalán konfliktus kapcsán, ami – Lisszabon szerint – “a legjobb megoldás Spanyolország egységének megőrzése érdekében”. Katalóniában október 1-jén függetlenségi népszavazást tartottak annak ellenére, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A referendum a spanyol biztonsági erők és a szavazók közötti összecsapásba torkollt. A hivatalos végeredmény szerint 2,28 millió ember, a választásra jogosultak 43 százaléka vett részt a népszavazáson, és 90,18 százalékuk támogatta az elszakadást Spanyolországtól. Carles Puigdemont katalán elnök kedd este a barcelonai parlamentben arról beszélt, hogy Katalónia elnyerte a jogot a függetlenségre, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak “néhány hetet” a párbeszéd érdekében. Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...