Postások lettek Németországban
Utoljára módositva: 2014-09-25 10:39:43

Hat szatmári kapott postásállást szeptember közepétől Németországban. A Romániában elbocsátott postásokat alkalmazta a német állami postatársaság — ami itthon nem működik, ott igen.

 

Illusztráció

A román postánál megtörtént júniusi postás-elbocsátásokat kihasználva augusztusban postásokat kezdett el toborozni a német posta, erről a kismértékű, de azért jól érzékelhető munkaerő-elvándorlásról tartottak tegnap sajtótájékoztatót a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) szatmárnémeti székhelyén. Az egy hónappal ezelőtt az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) révén meghirdetett német postásállásokra hetvenen jelentkeztek, nagy részük a korábban elbocsátott postások közül kerültek ki, nekik is volt a legnagyobb esélyük a németországi állások elnyerésére, mert a postai munkában szerzett gyakorlat sokat számított az elbírálásban. Az első rostán harminckilencen jutottak túl a jelentkezők közül, mondta el tegnap Marcel Maruşca, az AJOFM vezérigazgató-helyettese, az állásra aspirálók közül ezt követően hat személyt visszautasított a német posta, egy személy pedig visszalépett.

 

Még több kell

 

Az AJOFM-nél elmondták, huszonegy személlyel már megkötötték a hat hónapos próbaidőre szóló munkaszerződést, további tizeneggyel azt követően fogják, hogy megfelelő szolgálati lakást találtak számukra. A harminckét Németországban állásba került postásból hat szatmári illetőségű. Az egyik legnehezebb postai munkát végzik a romániai vendégmunkások, leveleket és csomagokat kézbesítenek Stuttgartban és környékén, nettó 1300–1600 euróért havonta. Ezt a jellegű munkát ennyi pénzért német személy nem vállalja, tehát a német posta is jól járt, itthon viszont feleennyit sem kap egy postás, tehát a munkavállalóknak is jól jön a németországi munkalehetőség.

Egyébként lesz még lehetőség postai munkából megélni Németországban, tette hozzá a sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Simona Derşidan, a szatmári AJOFM vezérigazgatója, pár hónap múlva — de még idén — újabb állásinterjút fog meghirdetni a német postának Romániában is alkalmazottakat toborzó cég, ugyancsak az EURES rendszerét használva.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 20.
Ha megtetszik Önnek valaki az utcán, nincs sok ideje mérlegelni, azonnal cselekednie kell. Nincs vesztenivalója, viszont tapasztalatot szerezhet!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...