Postások lettek Németországban
Utoljára módositva: 2014-09-25 10:39:43

Hat szatmári kapott postásállást szeptember közepétől Németországban. A Romániában elbocsátott postásokat alkalmazta a német állami postatársaság — ami itthon nem működik, ott igen.

 

Illusztráció

A román postánál megtörtént júniusi postás-elbocsátásokat kihasználva augusztusban postásokat kezdett el toborozni a német posta, erről a kismértékű, de azért jól érzékelhető munkaerő-elvándorlásról tartottak tegnap sajtótájékoztatót a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) szatmárnémeti székhelyén. Az egy hónappal ezelőtt az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) révén meghirdetett német postásállásokra hetvenen jelentkeztek, nagy részük a korábban elbocsátott postások közül kerültek ki, nekik is volt a legnagyobb esélyük a németországi állások elnyerésére, mert a postai munkában szerzett gyakorlat sokat számított az elbírálásban. Az első rostán harminckilencen jutottak túl a jelentkezők közül, mondta el tegnap Marcel Maruşca, az AJOFM vezérigazgató-helyettese, az állásra aspirálók közül ezt követően hat személyt visszautasított a német posta, egy személy pedig visszalépett.

 

Még több kell

 

Az AJOFM-nél elmondták, huszonegy személlyel már megkötötték a hat hónapos próbaidőre szóló munkaszerződést, további tizeneggyel azt követően fogják, hogy megfelelő szolgálati lakást találtak számukra. A harminckét Németországban állásba került postásból hat szatmári illetőségű. Az egyik legnehezebb postai munkát végzik a romániai vendégmunkások, leveleket és csomagokat kézbesítenek Stuttgartban és környékén, nettó 1300–1600 euróért havonta. Ezt a jellegű munkát ennyi pénzért német személy nem vállalja, tehát a német posta is jól járt, itthon viszont feleennyit sem kap egy postás, tehát a munkavállalóknak is jól jön a németországi munkalehetőség.

Egyébként lesz még lehetőség postai munkából megélni Németországban, tette hozzá a sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Simona Derşidan, a szatmári AJOFM vezérigazgatója, pár hónap múlva — de még idén — újabb állásinterjút fog meghirdetni a német postának Romániában is alkalmazottakat toborzó cég, ugyancsak az EURES rendszerét használva.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...