Posvány
Utoljára módositva: 2017-02-24 10:36:16

Örök érvényű szólásmondás, hogy mindig a kisember hátán csattan az ostor. A hazai közéletben, bármilyen gond vagy teher adódjék is, annak csakis az egyszerű polgár issza meg a levét, mert a politikai és közéleti csúcsemberek furfanggal és arroganciával minden rosszat, bajt vagy büntetést következetesen az istenadta népre hárítanak. A civilizált világ csak ámul ezen hümmögve, a távolabb élők pedig szinte el sem hiszik. Valódi politikai posvány ez, nem valami kellemes turkálni benne, de ez egyszer tegyük meg. Romániában már szinte nem érdemes köztisztviselőnek lenni (1 300 000-en vannak), mert mióta jobban őuraságaik körme alá néznek, és kinek ne lenne ott egy kis korrupció, az irodák hátsó kijárata már szinte a börtönbe vezet, akár Velencében a Sóhajok hídja. Nagy volt emiatt a jajongás, hogy ez nem mehet így tovább, hát most kitalálták és már érvényesítik is, hogy hivatali visszaéléssel vádolt személy csak akkor büntethető, ha az törvényt vagy sürgősségi kormányrendeletet sértett meg, ha azonban csak egy kormányhatározatot, egy miniszteri vagy önkormányzati rendeletet, akkor az igazságszolgáltatás mostantól beéri egy „Na, na, rossz fiú!” dorgálással is. Ugye, tetszenek érteni? A törvényhozók törődnek a pereputtyukkal, csak nem biztos, hogy ezt a kisember díjazni fogja, pláne, hogy újabb gondja lesz, ha egy hivatalhoz fordul, tétovázva, hogy az ő ügyénél engedélyezett-e a korrupció. Hacsak nem kifüggesztik az engedélyezett visszaéléseket.

Más. Mifelénk már szinte mindenki lop-csal az államvizsga-dolgozatával (vagy doktori értekezésével), ez alól államfők, miniszterelnökök és egyéb nagyfejűek sem kivételek, nem is olyan régen egyetemi tanárok árulták jó pénzért az interneten megvehető dolgozatokat. Valamikor az államvizsga-dolgozat volt a jelölt első tudományos értekezése, valamilyen szinten megtanulva, hogy hogyan is kell szakterületén egy akár kis kérdést vagy feladatot megközelíteni. Persze azok hada, akik pénzért vesznek diplomákat vagy doktori címeket, csak vigyorog ezen. Kellő számú hazai plágiumbotrány után az egyetemek — nyugati mintára — megpróbálták kiszűrni a csalókat, de az ehhez szükséges számítógépprogramok készítése roppant fáradságos és költséges, ezekhez való gének pedig nálunk nincsenek. Fifika viszont van! Az oktatási miniszter furcsa szürkeállományával rendeletet adott ki, hogy Romániában most már nem kötelező az államvizsga-dolgozat, és még csettintett is egyet, hogy na, egy gonddal kevesebb! Jellemző módon a Bukaresti Egyetem jogi kara élt ezzel a lehetőséggel elsőként. Ja, hogy emiatt ifjaink diplomáinak az ázsiója mélyrepülésbe kezdett az európai munkaerőpiacon? Hát már mindent a kormány oldjon meg?

Más. Szatmár és Nagybánya között tönkrementek a vasúti vágányok, és balesetveszélyesek. Egy jámbor oktondi azt gondolhatja, hogy sürgősen meg fogják javítani a vágányokat, de ezzel nincs találata, mert a román észjárás ennél sokkal olcsóbb és „ötletesebb” megoldást talált a bajra, a bukaresti gyors ezután csak Nagybányáig fog közlekedni, Szatmárra már nem. Az utóbbi negyven évben a Bukarest–Konstanca vonalon kívül a CFR semmilyen pályajavítást nem végzett, ezért a létező 10 777 km (ennek 60%-a csak 1918-tól) vasútból 8000 km azonnali és teljes felújítást igényelne 10 milliárd euró értékben, de erről még csak beszélni sem szabad. Ezért a személyvonatok csak 43, a tehervonatok pedig 21 km/óra átlagsebességgel tudnak közlekedni. Elavult, koszos és gondozatlan a CFR teljes szerelvényállománya is, ezért nálunk vonatozni időrabló, kellemetlen és veszélyes. Ezen a talajon virágzott ki az országos kisbuszforgalom, van Kolozsváron végzett szatmári ifjú, aki vonatot sose „látott”. Ördögi kör ez, mert így senki sem vonatozik, utas híján pedig nincs bevétel a felújításokra. Groteszk fintor, hogy az egyetemisták ingyenes vonaton való utaztatásától várják a fellendülést. Mindez akkor, mikor tőlünk nyugatra, már 15 km-re is, reneszánszát éli a vasúti utazás.

Más. Az EU 80 millió euróra fogja Romániát büntetni a börtönök zsúfoltságáért, ami most 145%-os (a kórházak zsúfoltságát bezzeg nem firtatja senki). Egy nagy, új börtön építése, amely pillanatnyilag megoldaná a helyzetet, csak 10 millióba kerülne. Jaj de jó, örül a kisember, kevesebb megy akkor kárba a közpénzből! A legfelső zsenigyülekezet azonban sokkal ötletesebben és célszerűbben szándékszik megoldani a gordiuszi csomót, és Nagy Sándor-i határozottsággal szabadon akarja engedni a bebörtönzött bűnözők jó részét. Mivel kutyából ritkán lesz szalonna, megint több lesz a lopás, rablás, gyilkosság vagy nemi erőszak, de erről nem szól a fáma, még csak nem is említik. Most, hogy a hatalomra jutott párt választási maszkját levette, és Medúza-fejét mutogatja, százezrek vonultak ki az utcára politikája ellen tiltakozni, de a kormányt irányító, büntetett előéletű pártvezér szerint az csak az ellenzék szervezett gáncsoskodása volt. Ha tényleg kiözönlenek a nehéz fiúk, éjszakai kijárási tilalom nem lesz ugyan, mégis egészségesebb lesz otthon ülni, amíg az arra valók újra hűvösre nem kerülnek. Cinikusok szerint ettől feljavulhat a családi élet is.

Más. Az EU-ban a szemét 28, Szatmáron pedig a 95%-a kerül szemétlerakókba, de az egész országban szemét a helyzet ebből a szempontból, ezért az EU tonnánként nyolcvanlejes büntetőkamatot rótt ki a hazai hulladéklerakókba szállított szemétre. Városunkban nem működik a szelektív (előválogatott) hulladékgyűjtés, és senki felelős személy a füle botját sem mozgatja ebben az ügyben, pedig 2020 a megoldás utolsó határideje. A legfőbb hibás az agyondédelgetett Florisal, amiért semmit sem képes kitalálni az ügy érdekében, igaz, nem is érdekelt benne. De békében hagyják, nem szidják, nem nógatják, így nem idegeskedik, inkább csak vigyorog. Az egyszerű polgár azt hiszi, hogy ha a cég a szürke szeméttartók mellé minden háztartásba kötelezően bevezetne egy sárga, száraz szemetet tároló kukát is, és azt ki is ürítenék rendszeresen, nagyot változhatna a mai rossz helyzet, na de a Florisal nyerő helyzetben van, és földi halandókkal nem nagyon tárgyal. Szemétügyben hibás az ország balkáni szelleme is, de hibás a város is, a legkevésbé talán a kisember okolható, hiszen neki szava nincs, és ő az utasításokra cselekszik. Szóval jön az EU-s büntetés. Mi történhet ilyenkor? 1. Jó helyen nagy igyekezettel a helyükre rakják a dolgokat. 2. Más helyen az fizeti meg a büntetést, aki vétkes a helyzet idáig fajulásában. 3. Nálunk jön a dörgedelem: — Fizess, fizess, fizess, kisember, hát te szemetelsz! Szóval ezért lesz nálunk márciustól 36%-kal nagyobb a szemétdíj.

Egy ilyen silány leltár bizony gyászos gondolatokat gerjeszt. Mindenki csak siránkozik, hogy tönkretesz minket az iszlám, a Közel-Kelet, de lám, a baj még ennél is nagyobb, hiszen a Balkán is nagyokat mar Európába, az európai civilizációba. Azt mondta egy öreg hegyi székely, ő tudja, miért: Há’ nálunk is van már vagy ötmillió bevándoroló, csak itt másként nevezik.

 

Tisztelettel,

Dr. Zagyva Miklós

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Éjjeli napfény
Ma, 14:00
A rendkívüli szerelmi történetben a 17 éves Katie Price (Bella Thorne) extrém módon érzékeny a napfényre, nappal kényszerű szobafogságban, speciális ablakok mögé rejtőzve ábrándozik a normális életről. Éjjelente a fiatal lány átlagos tiniként éli az életét - amikor csak teheti, zenél, és a helyi állomáson gitározik az arra járóknak. Egyik este Charlie (Patrick Schwarzenegger) is felfigyel rá, akit Katie évek óta titokban csodál a szobája ablakából. A fiatalok pillanatok alatt egymásba szeretnek,
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Jönnek a kacsák
Ma, 15:00
A megrögzött szeleburdi agglegény lúd miatt - aki inkább légi akrobatikát gyakorol ahelyett, hogy a többiekkel készülne a vándorlásra - két kiskacsa elszakad csapatától. Habár a bájgúnárnak semmi kedve, hogy segítsen a két kiskacsának visszatalálni a csapatához, egy véletlen folytán megsérül, így a kacsákkal marad. A furcsa trió nekivág egy veszélyekkel teli útnak, hogy még az első hó megérkezése előtt biztonságos búvóhelyet találjanak.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Éjjeli napfény
Ma, 21:25
A rendkívüli szerelmi történetben a 17 éves Katie Price (Bella Thorne) extrém módon érzékeny a napfényre, nappal kényszerű szobafogságban, speciális ablakok mögé rejtőzve ábrándozik a normális életről. Éjjelente a fiatal lány átlagos tiniként éli az életét - amikor csak teheti, zenél, és a helyi állomáson gitározik az arra járóknak. Egyik este Charlie (Patrick Schwarzenegger) is felfigyel rá, akit Katie évek óta titokban csodál a szobája ablakából. A fiatalok pillanatok alatt egymásba szeretnek,
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hova kirándulsz legszívesebben?
A megye összes kirándulóhelyét ismerem már
A szomszédos megyékbe szívesen járok el hétvégente
Az országban számos kirándulóhelyet felkerestem már
Kirándulni nem szoktam, inkább nagyobb nyaralásra ruházok be
Nem szeretek kirándulni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. április 25.
Ha valami nyomja a szívét, beszélje ki a problémáit és sokkal könnyebben tud majd megoldást találni rájuk, mintha csak magát emészti vele.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. április 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykacomb, 20 dkg zöldborsó, 15 dkg zöldbab, 1 db nagyobb sárgarépa, 15 dkg zsíros tejföl, 8 ...