„Posztolj, Nagykároly!”
Utoljára módositva: 2013-04-04 10:03:51

Az … és szárnyra kelnek a szavak című szavalóverseny mellett egy érdekes akció lesz Nagykárolyban a Magyar Költészet Napja alkalmából.

 

Kiss Zita, az akció ötletgazdája

Egy rendhagyó kezdeményezéssel állt elő Kiss Zita, a Nagykárolyi Művelődési Központ kulturális referense. Ennek célja rádöbbenteni mindenkit arra, hogy a vers táplálék és része lehet a mindennapjainknak. „Március 21-én ünnepeltük a Költészet Világnapját, április 11-ét pedig a Magyar Költészet Napjaként tartják számon szerte a nagyvilágban. Nagykároly is része a világnak, hát díszítsük fel a várost versekkel április 5. és 11. között” — szólít fel mindenkit a kulturális referens, aki a részvételi feltételekről is tájékoztatott:

„Nem kell mást tennetek, mint legkedvesebb verseteket ráírni egy A4-es lapra. Lehet kézírással vagy nyomtatva (a lényeg, hogy olvasható legyen), majd egy aprócska ragasztószalaggal, jól látható helyre kibiggyeszteni, hogy más is elolvashassa. Egészen meghökkentő helyekre is kitehetitek kedvenc költeményeiteket, hiszen a lehetőségek végtelenek. Persze, ha azt szeretnétek, hogy egy üzlet kirakatán díszelegjen például Szabó Lőrinc Az Egy álmai című verse, akkor először kérjetek engedélyt az üzlet tulajdonosától, és ugyanígy járjatok el pl. az autótulajdonosokkal, hiszen egy hátsó szélvédő remek helye lehet egy Romhányi-rímrengetegnek (nyugodtan hivatkozhattok az akcióra, szerintem nem fognak nemet mondani). A „kiposztolt” költeményekről a részvevők készíthetnek fényképfelvételeket — igen, akár az erre alkalmas marokbeszélő-készülékekkel is. A fényképeket kéretik elküldeni a kisszita@hotmail.com drótpostacímre. A legmeghökkentőbb helyszínekre kiposztolókat díjazni fogja a szakavatott zsűri. Az alkalomra készített emlékbögre és könyv a jutalom.”

A Minestrone Band zöldségzenekar koncertjével rajtol az esemény

Az akció április 5-én kezdődik és 11-ig tart, hiszen ekkor lesz a posztolás eredményhirdetése. Indulásként, április 5-én délelőtt 11 órától a Károlyi-kastély lovagtermében lép közönség elé a sepsiszentgyörgyi Minestrone Band zöldségzenekar, amelynek tagjai zöldségből készített hangszerekkel kísérve adnak elő megzenésített verseket. 17 órakor kezdődik az … és szárnyra kelnek a szavak című versmondóverseny döntője. Az eredményhirdetést követően két szabadtérire tervezett koncert is várja a költészet és a zene szerelmeseit. 19 órától a budapesti Kiss Barna és a Villon Trió muzsikál, 21 órától pedig a sepsiszentgyörgyi Selfish Murphy együttes szórakoztatja majd a hallgatóságot a Nagykárolyi Művelődési Központ bejárata előtti teraszon.

Az „after party” a Seven nevű szórakozóhelyen lesz, ahol a jó hangulatról Kiss Barna és a Villon Trió fog gondoskodni. A Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság és a Nagykárolyi Művelődési Központ mindenkit szeretettel vár a rendezvényre, és senki se feledje el a jelszót: „Posztolj, Nagykároly!”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 15:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 16:35
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 18:35
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 20:50
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...