Potápi: a cél az egységes magyar médiatér kialakítása
Utoljára módositva: 2019-06-17 20:26:23

Az egységes magyar médiatér megvalósításának fontosságát hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a múlt héten megtartott I. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón, Visegrádon. A rendezvényen külhoni magyar alkotásokat díjaztak.

A nemzetpolitikai államtitkár úgy fogalmazott: szeretnék összefogni ily módon is a nemzetet. Ennek jegyében kiemelten fontosnak tartotta a külhoni magyar média megerősítését Kárpát-medence-szerte. Jelezte, hogy a külhoni magyar médiumok „kezét” a jövőben sem kívánják elengedni, folytatni kívánják a fejlesztéseket.

Potápi Árpád János emlékeztetett: 2010 után radikális nemzetpolitikai váltás következett be, megalkották a keretrendszert, a jogszabályi hátteret, majd 2014-től Magyarország gazdasági erősödésének köszönhetően soha nem látott mértékű fejlesztési programok indulhattak el, több száz fejlesztés valósulhatott meg. Olyan „kegyelmi helyzet” van, amikor a magyar kormány az identitás megerősítése mellett gazdaságilag is támogatni tudja a határon túli magyar közösségeket, családokat — fogalmazott Potápi Árpád János. Hozzátette: azt szeretnék, ha minden területen egységes Kárpát-medencei tér alakulna ki.

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos arról beszélt, hogy 2,5 millió magyar él a Kárpát-medencén kívül, és beszámolt a diaszpóra számára indított programokról, rámutatva arra, hogy ezeknek köszönhetően a magyar diaszpóraközösség azt érzi, hogy az anyaország kinyújtotta felé a kezét, soha nem látott figyelem fordul felé.

Külhoni alkotásokat díjaztak

Az I. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón külhoni magyar alkotásokat díjaztak, a rendezvényen a televíziós, a rádiós és a nyomtatott sajtó képviselői vehettek át elismeréseket. A felhívásra összesen 130 pályamű érkezett, ezekből 75 az írott sajtó kategóriában. A kategóriák legjobbjai mellett Potápi Árpád János az ünnepségen a nemzetpolitikai államtitkárság nevében ötszázezer forintot adományozott Csúcs Péternek és Csúcs Máriának, akiknek televíziós kameráját az úzvölgyei katonatemetőben történt incidensen a románok összetörték.

A médiatalálkozó zárszavában Szili Katalin kiemelte: a média képes a közösség befolyásolására, arra, hogy egy nagyobb közösség kovásza legyen. Hozzátette: mára kialakult a média intézményrendszere, ugyanakkor a területen dolgozók feladata nem egyszerű. A felelősség és hitelesség fontosságát hangsúlyozva rámutatott: a médiában dolgozók nélkül nem jöhetett volna létre mindaz, amit az elmúlt 10 évben a nemzetpolitikában megalkottak. Mára a Kárpát-medence magyarsága egyúttal európai polgár is, és a „nagy ecsetvonásokat” megtették a nemzetpolitika területén — fogalmazott.

Grezsa István miniszteri biztos arról beszélt, hogy kegyelmi időszakát éli a nemzetpolitika, és megmozdult a magyar élet a Kárpát-medencében. Most van értelme dolgozni, és azt kérte, mindenki érezze át ezt, adja át munkája során az olvasóknak, nézőknek.

A hagyományteremtő céllal megszervezett háromnapos médiatalálkozón mintegy 180-an, köztük 150 külhoni magyar újságíró vett részt a Kárpát-medence minden tájáról.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...