×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Külföld

Potápi: külhoni magyarnak lenni erőforrás

2019.09.10 - 18:54
Megosztas :
 • Potápi: külhoni magyarnak lenni erőforrás

  A nemzetpolitika egyik legnagyobb eredménye az a felismerés, hogy külhoni magyarnak lenni erőforrás, amelynek kiaknázásával komoly versenyelőnyre lehet szert tenni — mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden a Parlamentben, az Érték és Minőség Nagydíj pályázat elismeréseit átadó ünnepségen.

  Idén 60 pályázó 67 pályázata — köztük 7 erdélyi pályázó — kapott Érték és Minőség Nagydíj kitüntető címet.

  Potápi Árpád János kiemelte, hogy dolgoznak az intézményhálózat erősítésén, hogy a magyar oktatás, kultúra, vállalkozás mindenütt egyet jelentsen a minőséggel.

  Az államtitkár beszélt arról is, hogy 2016 óta több ezer külhoni magyar vállalkozó kapott szakmai és pénzügyi támogatást fejlődési projektje megvalósításához.

  Potápi Árpád János kiemelte, hogy idén, a külhoni magyar gyerekek évében támogatják a gyermekbarát tevékenységet megvalósító külhoni magyar vállalkozásokat. Dolgoznak azon is, hogy minél több újabb szakterületen indulhasson el a magyar-magyar együttműködés azért, hogy egységes Kárpát-medencei térségben lehessen gondolkodni az oktatásban, kultúrában, gazdaságban egyaránt. Ebben a munkában szerepe van az Érték és Minőség Nagydíjnak, amely a magyar minőséget teszi határtalanná — tette hozzá.

  A Miniszterelnökség államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy az Országgyűlés döntésének értelmében 2020 a nemzeti összetartozás éve lesz, ami még nagyobb erőforrást szabadít fel a nemzetben, és még hangsúlyosabban lehet majd megmutatni az egységet.

  Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében kiemelte, hogy az Érték és Minőség Nagydíj védjegye objektív mérőszámok alapján úgy igazolja a díjazott termékek és szolgáltatások kimagasló minőségét, hogy közben szimbolikus közösségvállalást kínál a hazai és a Kárpát-medencei magyar termelőkkel.

  Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy a díjazott pályázatok 40 százaléka az agráriumhoz kötődik. Az Érték és Minőség Nagydíj mutatja azt is, hogy a magyar vállalkozások munkájukkal milyen kiemelkedő eredményeket tudnak elérni — tette hozzá.

  Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke elmondta: a közös nyelv, kultúra, történelmi múlt köteléket jelent, amelyet eszköznek kell tekinteni a lehetőségekkel való éléshez. A magyar kormány nemzetstratégiája fontos számukra, mert az identitás megőrzése mellett nyitott a gazdaság felé a Kárpát-medencében.

  Kiss Károlyné Ildikó, az Érték és Minőség Nagydíj pályázati rendszer alapítója elmondta: a gazdasági életben egyre fontosabb a szerepe azoknak a megkülönböztető jeleknek, védjegyeknek, amelyek kiemelkedő eredményekre, teljesítményekre hívják fel a figyelmet. Az Érték és Minőség Nagydíj címet az elmúlt évhez képest 31 százalékkal több pályázat érdemelte ki. A díjazottak között megtalálható kis- és középvállalkozó, nagyvállalkozás, szabadalmakkal rendelkező egyéni vállalkozó is.

  Az alapítók és a kiírók tanácsa külön elismerésben részesített kiemelkedő pályázatokat.

  A pályázat fővédnöke Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, kiemelt támogatója a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága, külhoni támogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

   

  Cookie