Pótérettségi: megkezdődtek az írásbeli vizsgák
Utoljára módositva: 2014-08-26 09:30:39

Több mint 39 ezer végzős számára kezdődött meg az érettségi próbáinak „neheze”: ezen a héten írásban kell bizonyítani a vizsgákon. Szatmár megyében 651 maturandus írásbelizett románból.

 

Az őszi pótérettségi múlt hét hétfőn kezdődött a szóbeli vizsgákkal, augusztus 25-én pedig az írásbeli vizsgákkal folytatódott. A román írásbelit 208 vizsgaközpontban szervezték meg, a dolgozatokat összesen 76 központban javítják ki. A hétfőn vizsgázó 39 091 diák közül 29 616-on idén végezték a középiskolát, 9475 diák pedig az előző években. Szatmár megyében 651-en jelentkeztek a román vizsgára. Több vizsgaközpontot jelöltek ki a megyében: a Gheorghe Dragoş Gazdasági Líceumot és a Constantin Brâncuşi Faipari Líceumot Szatmárnémetiben, a nagykárolyi Iuliu Maniu Műszaki Líceumot és az Avasfelsőfalui Elméleti Líceumot.

A kilenckor kezdődött román írásbelin a júliusi vizsgához hasonlóan, ezúttal is külön tételsort kaptak a reál szakos és a szakiskolai osztályokat végzett tanulók, valamint a humán szakos maturandusok, de mindkét feladatlap három tételsort tartalmazott.

A reál szakos tanulók első tételében egy Gib I. Mihăescu szövegrészletet („Rusoaica”) kaptak, amelyhez kilenc kérdés kapcsolódott. Meg kellett nevezniük többek között egy-egy kiemelt szó szinonimáját, de mondatalkotás is volt. A második pontban egy 150-300 szóból álló érvelő szöveget kellett írniuk, míg a harmadik tételben 600-900 szóban (két-három oldalban) egy esszét kellett írniuk George Bacovia költő világképéről.

A humán szakos maturandusok első tételében szintén egy ismeretlen szöveg — Duliu Zamfirescu „Lydda” — alapján kellett válaszolni különböző kérdésekre, a második tételben egy érvelő szöveget írniuk, míg a harmadik tételben egy modern regényről kellett írniuk, itt alapul vehették Marin Preda „Moromeţii” című művét.

Az írásbelik következő próbáját a mai napon rendezik meg, ekkor anyanyelv- és irodalomból vizsgáznak a diákok, köztük 61 szatmári végzős. A szaknak megfelelő kötelező vizsga: matematika vagy történelem szerdán lesz, erre 486 Szatmár megyei vizsgázó iratkozott be, pénteken pedig a választott tantárgyból — többek között kémiából, biológiából, fizikából, logikából, informatikából, pszichológiából, földrajzból, filozófiából — írnak vizsgadolgozatot a jelentkezők. Utóbbin 509 szatmári jelentkezőnek kell bizonyítania a tudását.

Az eredményhirdetésre szeptember elsején kerül sor, óvások után pedig a végleges eredményeket szeptember 4-én függesztik ki.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...