Pozitívan értékelik az Unió nemzetközi kereskedelempolitikáját
Utoljára módositva: 2019-11-20 19:09:46

Az európaiak többsége pozitívan vélekedik az unió nemzetközi kereskedelempolitikájáról, mintegy 60 százalékuk véli úgy, hogy személyesen is előnyöket nyújt számára az Unió által folytatott nemzetközi kereskedelem.

Az arány 16 százalékponttal magasabb a 10 éve mért adatnál — derült ki az Európai Bizottság szerdán közzétett tematikus Eurobarométer felméréséből.

A felmérés szerint a válaszadók 71 százaléka gondolja azt, hogy az Európai Unió (EU) hatékonyabban képes megvédeni hazája kereskedelmi érdekeit annál, mintha az adott ország egyedül képviselné azokat.

A válaszadók 54 százaléka úgy vélte, hogy az EU kereskedelempolitikájának mindenekelőtt az Unión belüli munkahelyteremtés célját kellene szolgálnia. Az uniós környezetvédelmi és egészségügyi normák védelme ugyancsak fontossá vált az európaiak számára: minden második válaszadó ezt nevezte meg az egyik prioritásnak. Ez 20 százalékponttal több, mint 2010-ben.

Az európaiak több mint fele azt is elismerte, hogy az uniós kereskedelempolitika már figyelembe veszi a nemzetközi kereskedelem társadalmi, környezeti és emberi jogi hatásait az EU-n belül és világszerte.

Az emberek háromnegyede egyetértett abban, hogy a nemzetközi kereskedelmet szabályozni kell. Tízből hatan bíznak abban, hogy az Unió nyílt és átlátható módon folytatja kereskedelempolitikáját. Azok közül, akik szerint a nemzetközi kereskedelem előnyöket jelent számukra, 54 százalék a szélesebb áruválasztékban látta ezt az előnyt, 36 százalék az alacsonyabb árakban. Ezek az előnyök kézzelfoghatóbbnak tűnnek a fiatal, a magasabb végzettségű és a magasabb jövedelemmel rendelkező válaszadók számára.

A megkérdezettek több mint fele egyetértett azzal, hogy az Uniónak magasabb importvámokat kell kivetnie a nemzetközi kereskedelmi szabályokat felrúgó nem uniós országok vagy vállalkozások termékeire — közölte az uniós bizottság.

MTI

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 26.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...