Prima Díjat kapott a Napsugár Alapítvány
Utoljára módositva: 2019-12-09 18:09:19

Prima Díjjal tüntették ki december 6-án, pénteken Budapesten a partiumi gyerekek körében legnépszerűbb és legkedveltebb gyereklapokat, a Napsugárt és a Szivárványt kiadó Napsugár Alapítványt. A szamosújvári Téka Alapítvány is a díjazottak között van.

Alig akad olyan szatmári magyar óvodás és kisiskolás, aki ne ismerné, ne forgatta volna már a Napsugár és a Szivárvány gyermeklapokat. Hétvégén a két lapot kiadó Napsugár Alapítvány, amely egyben gyermek- és pedagógusrendezvények szervezője is, Prima Díjat vehetett át Budapesten. A Napsugár Alapítványt Magyar oktatás és köznevelés kategóriában díjazták, a kitüntetést pedig Zsigmond Emese, a Napsugár főszerkesztője vette át a Müpában megrendezett gálaesten december 6-án, amelyen tíz kategóriában osztották ki a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek. „Óriási megtiszteltetés ez, munkánk, eredményeink elismerése, mely megerősít céljainkban, és szárnyakat ad a folytatáshoz. A Művészetek Palotájának ragyogó színpadán állva nézegettem széltében-hosszában a pompás teret: vajon elfér itt a Napsugár? Hiszen a rangos kitüntetést egyedül, de nem a magam nevében vettem át.

Gondolatban magam mellé szólítottam mindössze hatfős kis csapatunkat, a Napsugár belső munkatársait, kemény magját. Szólítottam több mint száz nagyszerű alkotót, írót, költőt, képzőművészt, az alapítókat és a mostaniakat, akik 1957-től máig biztosítják a Napsugár irodalmi, esztétikai minőségét, rangját. Szólítottam ezernyi tanítót, óvónőt, akik munkatársaink, szövetségeseink, igaz barátaink. Magam mellé hívtam a gyermekeket, olvasóinkat, akik ma 26 ezren vannak, de akiknek a száma a 62 év alatt legkevesebb egymillióra becsülhető. Ez hát a Napsugár!” — írta Zsigmond Emese a legnépszerűbb online közösségi térben közzétett bejegyzésében. Azt is hozzátette, hogy „a Teremtő két csodát bízott ránk: világot rendező és megtartó magyar nyelvünket és a gyermekben megtestesülő jövőt. E két csodát most mi vigyázzuk. Leheletünkkel állunk strázsát. (Márai nyomán) Köszönjük a Jóistennek e feladatot és mindenkinek, aki mellettünk áll a teljesítésében.”

A kolozsvári alapítvány 1995 óta az erdélyi magyar gyermekekért, az igényes gyermekkultúráért dolgozik. Jövőmodellt épít a felnövekvő nemzedékeknek. Fő feladata a Kárpát-medence legnagyobb példányszámú magyar gyermeklapjainak, a 62 éves Napsugárnak és a 40 éves Szivárványnak a megjelentetése. A Napsugár hitünk, hagyományaink, klasszikus értékeink őrzője, és pezsgő műhelye a minőségi gyermekirodalomnak, grafikának. A kis közösség a két gyermeklap köré a nemzeti identitást megerősítő, fejlesztő, komplex programot dolgozott ki és tart fent évtizedek óta. Magyarságismereti táborokat, anyanyelvi, mesemondó és sportversenyeket szervez kisiskolásoknak, szakmai fórumokat a pedagógusoknak, élő kapcsolatot ápolva olvasókkal és nevelőkkel egyaránt.

 

Díjazták a Téka Alapítványt is

 

Prima Díjjal tüntették ki a gálaesten magyar népművészet és közművelődés kategóriában a szamosújvári Téka Alapítványt. A díjat a szervezet alapítója és elnöke, Balázs-Bécsi József vette át, aki az alábbi Facebook-bejegyzésben fejezte ki háláját mindazoknak, akik jelölték a Téka Alapítványt és szavaztak rá. „A Prima Díj a Téka munkájának eddigi legnagyobb társadalmi elismerése. Az, hogy kiérdemeltük, nemcsak a mostani munkatársak, kollégák érdeme, hanem minden volt és jelenlegi tékásé. Hiszen minden generáció a szervezetben végzett munkájával hozzátett valamilyen értéket, hozzájárult ahhoz, hogy megismerjenek és elismerjenek. Szép volt, jó volt ott lenni a díjátadáson, tényleg a magyar nemzet elitje vett körül, de a legjobb volt visszasietni a barátok, munkatársak közé, és velük együtt ünnepelni” — írta Balázs-Bécsi József.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 31.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...