Prioritás a járóbeteg-ellátás
Utoljára módositva: 2014-01-17 19:27:51

Az egészségügyi alapcsomag kidolgozása során a kórházi kezelések helyett a járóbeteg-ellátásra szeretné a hangsúlyt fektetni az egészségügyi minisztérium, derült ki a távértekezlet során.

Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter kezdeményezésére tegnap távértekezlet keretében került bemutatásra az egészségügyi alapcsomag járóbeteg-ellátásra vonatkozó szabályozása. A távértekezleten Szatmár megyéből részt vettek a járóbeteg-ellátásban érintett egészségügyi szakemberek, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság, a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetői és Cristian Sasu alprefektus. A miniszter kihangsúlyozta, a több napon át tartó távértekezlet célja, hogy a szakembereknek lehetőségük legyen elmondani észrevételeiket a tavasszal érvénybe lépő egészségügyi alapcsomaggal kapcsolatosan. Az egyeztetések során elhangzó felvetéseket a törvénytervezet kidolgozói elemzik, s az építő jellegű javaslatokat beépítik a törvénybe. „Célunk, hogy a lehető legjobban használjuk fel az egészségügyre fordítható keretösszeget, illetve védjük meg mind az egészségügyi alkalmazottak, mind a páciensek érdekeit” — fogalmazott Eugen Nicolăescu, majd elmondta, az alapcsomag egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a kórházi kezelések jelentős részét a járóbeteg-ellátási rendszerben oldják meg. Ezáltal olcsóbbá válik a betegség kezelése, sokkal több beteget lehet megvizsgálni, és nem utolsósorban sokkal rövidebb időn belül állítják fel a diagnózist a szakorvosok, s a megfelelő kezeléshez is gyorsabban jut hozzá a beteg. „A rendelkezésünkre álló adatokból kiderül, hogy 2012-ben több mint négymillió beteget kezeltek a romániai kórházakban, közülük egymilliót a poliklinikán is megfelelően tudtak volna kezelni. Ez több mint egymilliárd lejes megtakarítást jelentett volna, ha azt vesszük figyelembe, hogy egy beteg kórházi kezelése 1380 és 1800 lej között váltakozik, míg az ambuláns ellátás hússzor kevesebbe kerül” — tájékoztatott a miniszter. A járóbeteg-ellátás megvalósulhat olyan poliklinikákon, melyek részét képezik a kórházaknak, de a szakorvosok rendelőiből álló egészségügyi intézményekben is — korábban ezek voltak a poliklinikák —, pontosított a miniszter, aki kihangsúlyozta, hogy az ambuláns rendelések szűrő szerepet töltenek majd be, ugyanis a betegeknek

első lépésben itt kell orvosi segítséget kérniük, s csak azok kerülnek kórházba, akiket nem lehet járóbeteg-ellátás keretében kezelni. A miniszter kilátásba helyezte az ambuláns rendelések jobb finanszírozását, hogy az ott szolgálatot teljesítő orvosoknak megérje odaadással dolgozni. A nagyobb támogatásra már az idei büdzsében is figyelmet fordítottak: 2012-ben 322 millió, 2013-ban 450 millió, idén pedig 647 millió lejt különítettek el az egészségügyi minisztérium költségvetéséből a járóbeteg-ellátásra. „Jelenleg tárgyalásokat folytatunk az egészségbiztosítási pénztárral, hogy a vizsgálatok komplexitásától tegyük függővé az ambuláns vizsgálatok tarifáját. Célunk, hogy a legtöbb beteg kezelése a poliklinikán oldódjon meg, s ne legyen szükség kórházi beutalásra” — magyarázta a miniszter.

Adrian Pană államtitkár arról számolt be, hogy három — A, B és C — típusú vizsgálatot különböztetnek majd meg, melyek közül a C jelent újdonságot, hiszen ez multidiszciplináris vizsgálatot jelent: egy orvoscsoportnak 40 perc áll majd rendelkezésére, hogy a pácienst kivizsgálja és a megfelelő diagnózist felállítsa. Az államtitkár elmondta, a paraklinikai vizsgálatok alapját a családorvostól kapott küldőpapír jelenti majd. Az ellátás beütemezését a szakorvos végzi el, három előre meghatározott kategória szerint: az első szinten a küldőpapír keltezésétől számított 7 és 28 napon belül, a második szinten 1–3 hónapon belül, míg a harmadik szinten 3–6 hónapon belül kell előjegyezni a pácienst a vizsgálatra. „A célunk az, hogy a poliklinikán vizsgált betegek 70 százaléka ugyanott kapjon kezelést, s a páciensek maximum 30 százalékát kelljen beutalni a kórházba” — hangsúlyozta Adrian Pană.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 24.
Az átlagosnál jobban élvezi ma az élet ajándékait, a szépséget, a finom ízeket, az érzéki örömöket. Használja ki és ossza meg másokkal örömét!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...