Prioritás a járóbeteg-ellátás
Utoljára módositva: 2014-01-17 19:27:51

Az egészségügyi alapcsomag kidolgozása során a kórházi kezelések helyett a járóbeteg-ellátásra szeretné a hangsúlyt fektetni az egészségügyi minisztérium, derült ki a távértekezlet során.

Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter kezdeményezésére tegnap távértekezlet keretében került bemutatásra az egészségügyi alapcsomag járóbeteg-ellátásra vonatkozó szabályozása. A távértekezleten Szatmár megyéből részt vettek a járóbeteg-ellátásban érintett egészségügyi szakemberek, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság, a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetői és Cristian Sasu alprefektus. A miniszter kihangsúlyozta, a több napon át tartó távértekezlet célja, hogy a szakembereknek lehetőségük legyen elmondani észrevételeiket a tavasszal érvénybe lépő egészségügyi alapcsomaggal kapcsolatosan. Az egyeztetések során elhangzó felvetéseket a törvénytervezet kidolgozói elemzik, s az építő jellegű javaslatokat beépítik a törvénybe. „Célunk, hogy a lehető legjobban használjuk fel az egészségügyre fordítható keretösszeget, illetve védjük meg mind az egészségügyi alkalmazottak, mind a páciensek érdekeit” — fogalmazott Eugen Nicolăescu, majd elmondta, az alapcsomag egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a kórházi kezelések jelentős részét a járóbeteg-ellátási rendszerben oldják meg. Ezáltal olcsóbbá válik a betegség kezelése, sokkal több beteget lehet megvizsgálni, és nem utolsósorban sokkal rövidebb időn belül állítják fel a diagnózist a szakorvosok, s a megfelelő kezeléshez is gyorsabban jut hozzá a beteg. „A rendelkezésünkre álló adatokból kiderül, hogy 2012-ben több mint négymillió beteget kezeltek a romániai kórházakban, közülük egymilliót a poliklinikán is megfelelően tudtak volna kezelni. Ez több mint egymilliárd lejes megtakarítást jelentett volna, ha azt vesszük figyelembe, hogy egy beteg kórházi kezelése 1380 és 1800 lej között váltakozik, míg az ambuláns ellátás hússzor kevesebbe kerül” — tájékoztatott a miniszter. A járóbeteg-ellátás megvalósulhat olyan poliklinikákon, melyek részét képezik a kórházaknak, de a szakorvosok rendelőiből álló egészségügyi intézményekben is — korábban ezek voltak a poliklinikák —, pontosított a miniszter, aki kihangsúlyozta, hogy az ambuláns rendelések szűrő szerepet töltenek majd be, ugyanis a betegeknek

első lépésben itt kell orvosi segítséget kérniük, s csak azok kerülnek kórházba, akiket nem lehet járóbeteg-ellátás keretében kezelni. A miniszter kilátásba helyezte az ambuláns rendelések jobb finanszírozását, hogy az ott szolgálatot teljesítő orvosoknak megérje odaadással dolgozni. A nagyobb támogatásra már az idei büdzsében is figyelmet fordítottak: 2012-ben 322 millió, 2013-ban 450 millió, idén pedig 647 millió lejt különítettek el az egészségügyi minisztérium költségvetéséből a járóbeteg-ellátásra. „Jelenleg tárgyalásokat folytatunk az egészségbiztosítási pénztárral, hogy a vizsgálatok komplexitásától tegyük függővé az ambuláns vizsgálatok tarifáját. Célunk, hogy a legtöbb beteg kezelése a poliklinikán oldódjon meg, s ne legyen szükség kórházi beutalásra” — magyarázta a miniszter.

Adrian Pană államtitkár arról számolt be, hogy három — A, B és C — típusú vizsgálatot különböztetnek majd meg, melyek közül a C jelent újdonságot, hiszen ez multidiszciplináris vizsgálatot jelent: egy orvoscsoportnak 40 perc áll majd rendelkezésére, hogy a pácienst kivizsgálja és a megfelelő diagnózist felállítsa. Az államtitkár elmondta, a paraklinikai vizsgálatok alapját a családorvostól kapott küldőpapír jelenti majd. Az ellátás beütemezését a szakorvos végzi el, három előre meghatározott kategória szerint: az első szinten a küldőpapír keltezésétől számított 7 és 28 napon belül, a második szinten 1–3 hónapon belül, míg a harmadik szinten 3–6 hónapon belül kell előjegyezni a pácienst a vizsgálatra. „A célunk az, hogy a poliklinikán vizsgált betegek 70 százaléka ugyanott kapjon kezelést, s a páciensek maximum 30 százalékát kelljen beutalni a kórházba” — hangsúlyozta Adrian Pană.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...