Program a diabétesz megelőzéséért
Utoljára módositva: 2020-02-25 16:23:03

Országos diabéteszszűrést, tájékoztató kampányokat, valamint megelőző programok bevezetését foglalja magában az a törvényjavaslat, amelyet a napokban nyújtottak be a szenátushoz. Szükség is lenne rá, hiszen Romániában tízből egy lakos cukorbeteg.

Közegészségügyi problémává nőtte ki magát a diabétesz Romániában: a lakosság 11,6 százaléka cukorbeteg, prediabéteszben pedig tízből három lakos szenved. Azoknak a diabéteszeseknek, akik tudatában vannak a betegségüknek, közel fele nem kezelteti magát, tízből kettő az elmúlt egy évben egyszer sem kereste fel diabetológusát, tízből hét orvoskézre kerülő beteg pedig már nemcsak diabéteszben, hanem annak különböző szövődményeiben is szenvedett, mire nyilvántartásba vették. Éppen ezért most egy olyan törvényjavaslatot nyújtottak be a szenátushoz, amelyik országos diabéteszszűrést, tájékoztató kampányokat, valamint megelőző programok bevezetését foglalja magában.
A gyakorlatba ültetendő Diabéteszmegelőzési Országos Program szerint a szaktárca, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Oktatási Minisztérium közös programokat fog szervezni, hogy minél zsengébb korban az egészséges életmódra neveljék a gyerekeket, létrehozzák a Prediabétesz és Diabéteszes Betegek Országos Nyilvántartását, a regisztrált cukorbetegeknek pedig a helyi hatóságok biztosíthatnak például adókedvezményeket. A javaslatról a képviselőház dönt majd.

Miért szükséges?

Az Országos Közegészségügyi Intézet adatai szerint a tavalyi év őszén 999 388 diabéteszes beteget tartottak nyilván az országban — januártól szeptemberig 48 011 új esetet vettek nyilvántartásba. Szatmár megyében közel 24 ezer lakost érint a cukorbetegség, miközben 2006-ban még csak 11 ezer diabéteszest tartottak számon. A betegek nagy része kórházi kezelésre is szorul, főként a cukorbetegség szövődményei miatt: a hazai cukorbetegek 40 százalékánál alakultak ki szembetegségek, 37,5 százalékuknál szív- és érrendszeri komplikációk léptek fel, 18 százalékuk veseproblémákkal küszködik, és 36,6 százalékuknál alakult ki diabéteszes neuropátia.
A diabétesz nem fáj, viszont a szövődményei „csendben” tönkreteszik a szervezetet. Az 1-es típusú cukorbetegség általában gyorsan, jellegzetes tünetek kíséretében lép fel, mégpedig annál gyorsabban, minél fiatalabb az egyén. Gyermekkorban napok-hetek, fiatal felnőttkorban hónapok alatt fejlődhetnek ki a klinikai tünetek. A cukorbetegség ezen típusának jellegzetes tünetei: sok vizelet, fogyás, szomjúság. Ezzel szemben a 2-es típusú cukorbetegség általában tünetszegényen zajlik. Éveken keresztül is fennállhat anélkül, hogy diagnosztizálnák — ez idő alatt pedig a betegség csendben dolgozik.
Jó hír azonban, hogy ezek a problémák a diabétesz felismerésével, megfelelő gondozásával elkerülhetők. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás segítségével csökkenthető a vércukorszint. A rendszeres ellenőrzések szintén segíthetnek abban, hogy korai felismeréssel és hatékony kezeléssel meg lehessen előzni a problémákat.


Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 7.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...