Programideológiából állapotideológia
Utoljára módositva: 2013-12-13 21:18:40

A postModern Távlatok Művelődési Műhely találkozójának témája A régi Szatmár és a transzszilvanizmus volt. Dr. Váradi Izabella tartott előadást.

 

A résztvevőket köszöntő Szilágyi Éva, a Református Gimnázium igazgatója kitért arra, hogy nagyon fontos volt a Kós Károly által vállalt tudatosító szerep azonosságtudatunk megszilárdításában.

Kérdésekre kihegyezett előadásában dr. Váradi Izabela a transzszilvanizmus problematikus „forró pontját” járta körül, utalva a szakirodalom főbb megállapításaira. A következtetés az volt, hogy a transzszilvanizmus fontos szerepet játszott az erdélyi magyarság identitás–képződésében, azonban ma már el kell helyezni a nemzeti eszmetörténet múzeumában. A transzszilvanizmus programideológiának készült, gondolkodási és cselekvési társulatot akart nyújtani, végül azonban állapotideológia lett, különösen a Makkai Sándor püspök kezdeményezte „Nem lehet — soha” után.

Veres István röviden ismertette a szász universitas eszményének kialakulását, és a szász autonómia-kísérletek esetleges lehetőségeit az erdélyi gondolathoz. Kónya László kiemelte, a transzszilvanizmus pedagógiai fontosságát, nevelési üzenetét. Erdei Árva István református lelkipásztor hozzászólásában realista képet rajzolt a református egyház és a transzszilvanizmus viszonyáról. Közben kitért Tavaszi Sándornak arra a kísérletére, hogy az erdélyi etnikumok kritikai jellemrajzát adja, és meghatározza Erdélynek, mint történelmi otthonnak a fogalmát. Különösen tanulságosnak vélte Makkai Sándor magatartásváltását, aki tíz év megfeszített és eredményes munkája után, látszólag váratlanul elhagyta Erdélyt és lényegében megtagadta a kisebbségi cselekvési lehetőségekből hirdetett álláspontját.

A hozzászólók többsége érdeklődött a nagybányai Új Kiáltó Szó okairól és következményeiről. Dr. Váradi Izabella elmondta, hogy ennek a bátor kiállásnak (amit ő még minisztériumi alkalmazottként írt alá) annyiban meglett az eredménye, hogy a következő tanév elején háromszor annyi tanuló jelentkezett a magyar tagozatú osztályokba. Ennek ellenére a hatósági zaklatások nemcsak megviselték az ottani magyar elit képviselőit, hanem szembe is fordították őket egymással.

Kereskényi Sándor összegzésképpen elmondta, a globalizáció új körülményei között a romániai magyarság, és különösen az erdélyi magyarság fiatalok az etnikai tudathasadás különféle formáit vállalhatják. A lényeg az, hogy ne csak az egyéni önmegvalósítás útját járjuk, hanem folyamatosan vegyük számba közösségi kötelezettségeinket is.

 

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 16.
Nem sokat várt egy hivatásával kapcsolatos lépéstől, ám kellemesen fog csalódni, kiderül ugyanis, hogy akár élete nagy lehetősége is kialakulhat belőle.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...