Programideológiából állapotideológia
Utoljára módositva: 2013-12-13 21:18:40

A postModern Távlatok Művelődési Műhely találkozójának témája A régi Szatmár és a transzszilvanizmus volt. Dr. Váradi Izabella tartott előadást.

 

A résztvevőket köszöntő Szilágyi Éva, a Református Gimnázium igazgatója kitért arra, hogy nagyon fontos volt a Kós Károly által vállalt tudatosító szerep azonosságtudatunk megszilárdításában.

Kérdésekre kihegyezett előadásában dr. Váradi Izabela a transzszilvanizmus problematikus „forró pontját” járta körül, utalva a szakirodalom főbb megállapításaira. A következtetés az volt, hogy a transzszilvanizmus fontos szerepet játszott az erdélyi magyarság identitás–képződésében, azonban ma már el kell helyezni a nemzeti eszmetörténet múzeumában. A transzszilvanizmus programideológiának készült, gondolkodási és cselekvési társulatot akart nyújtani, végül azonban állapotideológia lett, különösen a Makkai Sándor püspök kezdeményezte „Nem lehet — soha” után.

Veres István röviden ismertette a szász universitas eszményének kialakulását, és a szász autonómia-kísérletek esetleges lehetőségeit az erdélyi gondolathoz. Kónya László kiemelte, a transzszilvanizmus pedagógiai fontosságát, nevelési üzenetét. Erdei Árva István református lelkipásztor hozzászólásában realista képet rajzolt a református egyház és a transzszilvanizmus viszonyáról. Közben kitért Tavaszi Sándornak arra a kísérletére, hogy az erdélyi etnikumok kritikai jellemrajzát adja, és meghatározza Erdélynek, mint történelmi otthonnak a fogalmát. Különösen tanulságosnak vélte Makkai Sándor magatartásváltását, aki tíz év megfeszített és eredményes munkája után, látszólag váratlanul elhagyta Erdélyt és lényegében megtagadta a kisebbségi cselekvési lehetőségekből hirdetett álláspontját.

A hozzászólók többsége érdeklődött a nagybányai Új Kiáltó Szó okairól és következményeiről. Dr. Váradi Izabella elmondta, hogy ennek a bátor kiállásnak (amit ő még minisztériumi alkalmazottként írt alá) annyiban meglett az eredménye, hogy a következő tanév elején háromszor annyi tanuló jelentkezett a magyar tagozatú osztályokba. Ennek ellenére a hatósági zaklatások nemcsak megviselték az ottani magyar elit képviselőit, hanem szembe is fordították őket egymással.

Kereskényi Sándor összegzésképpen elmondta, a globalizáció új körülményei között a romániai magyarság, és különösen az erdélyi magyarság fiatalok az etnikai tudathasadás különféle formáit vállalhatják. A lényeg az, hogy ne csak az egyéni önmegvalósítás útját járjuk, hanem folyamatosan vegyük számba közösségi kötelezettségeinket is.

 

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 21:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...