Programideológiából állapotideológia
Utoljára módositva: 2013-12-13 21:18:40

A postModern Távlatok Művelődési Műhely találkozójának témája A régi Szatmár és a transzszilvanizmus volt. Dr. Váradi Izabella tartott előadást.

 

A résztvevőket köszöntő Szilágyi Éva, a Református Gimnázium igazgatója kitért arra, hogy nagyon fontos volt a Kós Károly által vállalt tudatosító szerep azonosságtudatunk megszilárdításában.

Kérdésekre kihegyezett előadásában dr. Váradi Izabela a transzszilvanizmus problematikus „forró pontját” járta körül, utalva a szakirodalom főbb megállapításaira. A következtetés az volt, hogy a transzszilvanizmus fontos szerepet játszott az erdélyi magyarság identitás–képződésében, azonban ma már el kell helyezni a nemzeti eszmetörténet múzeumában. A transzszilvanizmus programideológiának készült, gondolkodási és cselekvési társulatot akart nyújtani, végül azonban állapotideológia lett, különösen a Makkai Sándor püspök kezdeményezte „Nem lehet — soha” után.

Veres István röviden ismertette a szász universitas eszményének kialakulását, és a szász autonómia-kísérletek esetleges lehetőségeit az erdélyi gondolathoz. Kónya László kiemelte, a transzszilvanizmus pedagógiai fontosságát, nevelési üzenetét. Erdei Árva István református lelkipásztor hozzászólásában realista képet rajzolt a református egyház és a transzszilvanizmus viszonyáról. Közben kitért Tavaszi Sándornak arra a kísérletére, hogy az erdélyi etnikumok kritikai jellemrajzát adja, és meghatározza Erdélynek, mint történelmi otthonnak a fogalmát. Különösen tanulságosnak vélte Makkai Sándor magatartásváltását, aki tíz év megfeszített és eredményes munkája után, látszólag váratlanul elhagyta Erdélyt és lényegében megtagadta a kisebbségi cselekvési lehetőségekből hirdetett álláspontját.

A hozzászólók többsége érdeklődött a nagybányai Új Kiáltó Szó okairól és következményeiről. Dr. Váradi Izabella elmondta, hogy ennek a bátor kiállásnak (amit ő még minisztériumi alkalmazottként írt alá) annyiban meglett az eredménye, hogy a következő tanév elején háromszor annyi tanuló jelentkezett a magyar tagozatú osztályokba. Ennek ellenére a hatósági zaklatások nemcsak megviselték az ottani magyar elit képviselőit, hanem szembe is fordították őket egymással.

Kereskényi Sándor összegzésképpen elmondta, a globalizáció új körülményei között a romániai magyarság, és különösen az erdélyi magyarság fiatalok az etnikai tudathasadás különféle formáit vállalhatják. A lényeg az, hogy ne csak az egyéni önmegvalósítás útját járjuk, hanem folyamatosan vegyük számba közösségi kötelezettségeinket is.

 

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Örökség
Ma, 21:00
Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 18.
Valaki most nagyon szeretné felhívni magára a figyelmedet, és nagyon szeretné, ha segítenél neki, de sajnos nem a megfelelő módon kér. Talán nem is kér, hanem rögtön leszúr, vagy veszekedni kezd, esetleg megkérdőjelezi az igazadat. Tudd, hogy ma minden ilyen reakció valójában egy-egy segélykérés.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 18.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...