Projektek ügyében szavaztak
Utoljára módositva: 2018-06-07 19:34:06

Rövid, rendkívüli ülésre gyűltek össze csütörtök délben a nagykárolyi tanácsosok. A megtárgyalásra váró napirendi pontok zömét olyan ügyek alkották, amelyek pályázatokhoz kapcsolódnak.

Az élhetőbb Nagykároly elérése a célja azoknak az átfogó projekteknek, amelyek dokumentációját folyamatosan bővítik az önkormányzat munkatársai. Az egyik a Mobilitási projektként ismert tervezet, a másik a kerékpárutak kialakítását célzó projekt, amelyeken minden túlzás nélkül hónapokon keresztül dolgoztak a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal pályázatírással foglalkozó osztályának munkatársai. Az alaposság oka elsősorban az volt, hogy a Regionális Operatív Program keretében készített pályázat benyújtásakor az elsők között legyen a nagykárolyi önkormányzat. A Mobilitási projekt nagyon sok érdekes és átfogó ágazattal bír. Az egyik leglényegesebbnek mondható pontja a városi közlekedést reformálná meg. Van min dolgozni, hiszen a pocsék minőségű főút miatt autóval nehéz közlekedni, a felvágott járdák és utak miatt, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés is próbára teszi a helyiek tűrőképességét.

A város több pontját egymással összekötő kerékpárút egy nagyon fontos projekt, amely legalább hárommillió eurós nagyságrendű, és sokat segítene a helyi bicikliseknek a biztonságosabb közlekedésben. A másik projekt a várost kettészelő 19-es számú országút Ágoston és Mioriţei utcák közötti részének (azaz több mint háromnegyedének) a teljes körű felújítását is magában foglalja.

A tervezett projektek egyszerre népszerűsítik a kerékpározást és támogatják az egészségesebb közlekedést is, és megvalósulásuk által létrejönne egy, a közszállítással foglalkozó vállalat. Elektromos buszokat vásárolna a város, ezáltal sokat lehetne javítani mind a levegő minőségén, mind a parkolási helyzeten, amely egyre kaotikusabb a város forgalmasabb, központi részein.

A mobilitási projekt tízmillió euró összértékű, és teljesen átszervezné a városi forgalmat; tíz elektromos busz beszerzése, kerékpársáv kialakítása is szerepel benne. A második — hárommillió euró összértékű — projekt amellett, hogy további kerékpársávok kialakítására vonatkozik, zöldövezetek rehabilitációját is magában foglalja.

A projektekkel kapcsolatos dokumentációkhoz csatolt kiegészítésekről, illetve módosításokról csütörtökön döntöttek a tanácsosok. Ellenszavazat nélkül fogadták el az eléjük terjesztett határozattervezeteket.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 26.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...