Psalmus Hungaricus — Meister Éva önálló műsora
Utoljára módositva: 2020-01-25 15:01:02

A magyarság szabadságvágyáról, harcainkról és az összetartozásról szól az Egycsillagú égbolt – XIV. Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat záróeseménye, helyszín az Iparosotthon.

Meister Éva, a magyar kultúra lovagja, Magyar Művészetért díjas színművésznő Psalmus Hungaricus című önálló előadását hozza el a szatmári közönség számára, az előadást, amelyet a Magyar Zsoltárnak is tartanak.

Meister Éva az erdélyi Olthévízen született. Édesapja elmagyarosodott dél-erdélyi szász kisiparos családból származik, orvos volt. Tőle örökölte az emberek iránti óriási empátiáját, szeretetét. Édesanyja primor székely család, a Marosvásárhelyen kivégzett székely vértanúk, Gálffy Mihály leszármazottja, pedagógus volt. Tőle örökölte a székely virtust, a szókimondását és konokságát. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznak tíz évig volt sokat foglalkoztatott tagja és a közönség által kedvelt művésze. Betiltott író férje miatt 4 éven át zaklatták őket, aztán végül 1987-ben Magyarországra menekültek másfél éves kisfiukkal. Azóta szabadfoglalkozású színművészként dolgozik, intézmény és támogatottság nélkül. A hite viszi, nem a lába. A nemzet napszámosaként 40 éve alázattal és missziós lobogással szolgálja népét és kultúráját.

Önálló estjeivel, amelyeket ő maga állít össze és rendez, és amelyek erőteljes nemzeti öntudattal vannak átitatva, sok helyen megfordult a Kárpát-medencében a legkisebb falutól, hova nem jár színház, a nagy hírű teátrumok közönségéig, majd a határainkon túl élő magyar közösségeknél: Ausztria, Németország és Svédország városaiban. A Psalmus Hungaricus önálló műsor a magyarság szabadságvágyáról, harcainkról és az összetartozásról szól, Rákóczi szabadságharcától napjainkig. Bemutatója 2009 májusában volt, ami akkor, a Gyurcsány-éra alatt nagy kihívás volt. Az előadás ideje alatt részletek hangzanak el az alábbi szerzőktől és költőktől: Ady Endre, Albert Camus, Bánfi Ferenc (Jászmagyarok együttes), Cseh Tamás, Czegő Zoltán, Dsida Jenő, Farkas Árpád, Ferenczes István, Gyulai Pál, Kányádi Sándor, Magyari Lajos, Pesty László (Fekete Doboz), Petőfi Sándor, Petrás János (Kárpátia zenekar), Székely János, Szigligeti Ede, Szőcs Géza, Teleki Pál és Wass Albert, kuruc, katona- és népdalokkal.

A vasárnap 18 órától kezdődő előadás a XIV. Magyar Kultúra Hete záróeseménye, amellyel egyúttal a rendezvény állandó festménykiállítását, Potyók Tamás és Somogyi Győző tematikus történelmi magyar királyokat, várakat és erődtemplomokat bemutató festményeit is búcsúztatja az Ady Endre Társaság.

Az előadásra jegyeket az Északi Színház jegypénztáránál lehet igényelni. Egy jegy 25 lejbe kerül.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...