PSD: a Băsescu-rezsim visszaállítása a jobboldal célja
Utoljára módositva: 2014-07-29 09:07:28

A jobboldalnak csakis erős összefogás, a pártok egyesítése révén lehet újabb elnöke — vélték korábban a szakértők. A fúzió hamarosan létrejön, ami szemmel láthatóan nagyon zavarja a baloldalt.

 

A Băsescu-rezsim visszaállítását szolgálja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Liberális Párt (PD-L) szombati közös kongresszusán megszavazott összeolvadási megállapodás a Szociáldemokrata Párt szóvivője, Dan Şova szerint. A szóvivő közleményben reagált a hétvégi eseményekre. Megjegyezte, a kongresszuson egyetlen egy kritika sem érte a jelenlegi államfőt, Traian Băsescut, illetve a mandátuma során hozott döntéseket, intézkedéseket. Şova szerint ez egyértelműen azt jelenti, hogy az államfő „régi emberei” (Vasile Blaga, Emil Boc, Roberta Anastase, Adriean Videanu, Ioan Olteanu), akik a Băsescu-rezsim aranykorszakában gazdagodtak meg a „nép pénzén”, most visszatérnek a hatalomra. A PSD-s politikus meglepődött azon, hogy épp Klaus Johannis segít elérni a fent említett személyek célját. Az egykori szállításügyi miniszter szerint a hazai politika jelenleg két nagy részre oszlott: az egyik fél — Klaus Johannis és jobboldal — Băsescu párti, a másik pedig — PSD, Konzervatív Párt (PC), Országos Szövetség Románia Haladásáért (UNPR) — a Băsescu-rezsim megbuktatását tűzte ki célul. A nemzeti liberálisok szóvivője, Alina Gorghiu szerint a szociáldemokraták kétségbeesésükben, félelmükben nyilatkoznak hasonló dolgokat. Gorghiu szerint a PSD és Victor Ponta kormányfő, államfőjelölt érzi, hogy a jobboldal megerősödött, és tudja, hogy ezáltal lényegesen csökkent az esélye a novemberi elnökválasztáson. A szóvivő rámutatott, az elmúlt években a baloldal jelöltje mindig veszített akkor, amikor egy erős, egységes jobboldallal állt szemben. Gorghiu elmondta, az önkormányzatokban is sikerülne többséget kialakítaniuk a jobboldali pártoknak a közeljövőben, mivel a PD-L és a PNL jóval több polgármesterrel, megválasztott helyi és megyei tanácsossal rendelkezik az országban, mint a PSD. Călin Popescu Tăriceanu, a nemzeti liberálisok egykori elnöke is egyetért a szociáldemokratákkal, szerinte is Băsescu az igazi nyertese a fúziónak, aki már 2005 óta azon munkálkodik, hogy a PNL-t alárendelje a Demokrata Liberális Pártnak — mondta. Hozzátette, a párt elnökeként, miniszterelnökként azon fáradozott az elmúlt évek során, hogy megőrizze a PNL egységét, identitását. Ez pedig néhány vezető meggondolatlan döntése miatt szertefoszlott. Tăriceanu augusztus elején alapítja meg a Liberális Reform Pártot (PLR), amely — szerinte — a jobboldal egyedüli hiteles képviselője lesz, és amely a kihaló félben lévő liberalizmus megmentését tűzte ki célul.

 

Folytatják

 

A jobboldali elnökjelölt — nagy valószínűség szerint Klaus Johannis — legnagyobb ellenfele, Victor Ponta ma a Szociáldemokrata Párt ülésén jelenti be hivatalosan jelölését, s kéri a párttagok támogatását a novemberi elnökválasztáson. Pontosan két év telt a szociáldemokraták által kezdeményezett, Băsescu megbuktatását célzó referendum óta. Ponta szerint nem véletlen, hogy ismét július 29-én ül össze a PSD, hogy végre befejezzék azt, amit 2012-ben elkezdtek — jelentette ki a kormányfő. Az ügy végére pedig november 16-án kerülhet pont, „a nap, amikor győzni fog az igazság” — mondta Victor Ponta. A mai ülésre több mint 6000 szociáldemokrata párttagot várnak Craiovára a PSD vezetői.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...