PSD: a Băsescu-rezsim visszaállítása a jobboldal célja
Utoljára módositva: 2014-07-29 09:07:28

A jobboldalnak csakis erős összefogás, a pártok egyesítése révén lehet újabb elnöke — vélték korábban a szakértők. A fúzió hamarosan létrejön, ami szemmel láthatóan nagyon zavarja a baloldalt.

 

A Băsescu-rezsim visszaállítását szolgálja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Liberális Párt (PD-L) szombati közös kongresszusán megszavazott összeolvadási megállapodás a Szociáldemokrata Párt szóvivője, Dan Şova szerint. A szóvivő közleményben reagált a hétvégi eseményekre. Megjegyezte, a kongresszuson egyetlen egy kritika sem érte a jelenlegi államfőt, Traian Băsescut, illetve a mandátuma során hozott döntéseket, intézkedéseket. Şova szerint ez egyértelműen azt jelenti, hogy az államfő „régi emberei” (Vasile Blaga, Emil Boc, Roberta Anastase, Adriean Videanu, Ioan Olteanu), akik a Băsescu-rezsim aranykorszakában gazdagodtak meg a „nép pénzén”, most visszatérnek a hatalomra. A PSD-s politikus meglepődött azon, hogy épp Klaus Johannis segít elérni a fent említett személyek célját. Az egykori szállításügyi miniszter szerint a hazai politika jelenleg két nagy részre oszlott: az egyik fél — Klaus Johannis és jobboldal — Băsescu párti, a másik pedig — PSD, Konzervatív Párt (PC), Országos Szövetség Románia Haladásáért (UNPR) — a Băsescu-rezsim megbuktatását tűzte ki célul. A nemzeti liberálisok szóvivője, Alina Gorghiu szerint a szociáldemokraták kétségbeesésükben, félelmükben nyilatkoznak hasonló dolgokat. Gorghiu szerint a PSD és Victor Ponta kormányfő, államfőjelölt érzi, hogy a jobboldal megerősödött, és tudja, hogy ezáltal lényegesen csökkent az esélye a novemberi elnökválasztáson. A szóvivő rámutatott, az elmúlt években a baloldal jelöltje mindig veszített akkor, amikor egy erős, egységes jobboldallal állt szemben. Gorghiu elmondta, az önkormányzatokban is sikerülne többséget kialakítaniuk a jobboldali pártoknak a közeljövőben, mivel a PD-L és a PNL jóval több polgármesterrel, megválasztott helyi és megyei tanácsossal rendelkezik az országban, mint a PSD. Călin Popescu Tăriceanu, a nemzeti liberálisok egykori elnöke is egyetért a szociáldemokratákkal, szerinte is Băsescu az igazi nyertese a fúziónak, aki már 2005 óta azon munkálkodik, hogy a PNL-t alárendelje a Demokrata Liberális Pártnak — mondta. Hozzátette, a párt elnökeként, miniszterelnökként azon fáradozott az elmúlt évek során, hogy megőrizze a PNL egységét, identitását. Ez pedig néhány vezető meggondolatlan döntése miatt szertefoszlott. Tăriceanu augusztus elején alapítja meg a Liberális Reform Pártot (PLR), amely — szerinte — a jobboldal egyedüli hiteles képviselője lesz, és amely a kihaló félben lévő liberalizmus megmentését tűzte ki célul.

 

Folytatják

 

A jobboldali elnökjelölt — nagy valószínűség szerint Klaus Johannis — legnagyobb ellenfele, Victor Ponta ma a Szociáldemokrata Párt ülésén jelenti be hivatalosan jelölését, s kéri a párttagok támogatását a novemberi elnökválasztáson. Pontosan két év telt a szociáldemokraták által kezdeményezett, Băsescu megbuktatását célzó referendum óta. Ponta szerint nem véletlen, hogy ismét július 29-én ül össze a PSD, hogy végre befejezzék azt, amit 2012-ben elkezdtek — jelentette ki a kormányfő. Az ügy végére pedig november 16-án kerülhet pont, „a nap, amikor győzni fog az igazság” — mondta Victor Ponta. A mai ülésre több mint 6000 szociáldemokrata párttagot várnak Craiovára a PSD vezetői.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:45
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...