Pszichés betegek a gyerekotthonokban
Utoljára módositva: 2014-02-25 09:01:10

A Szatmár Megyei Tanács tegnapi ülésén elhangzott, hogy nagy szükség lenne egy húsz ággyal működő gyermekpszichiátriai osztályra a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház keretében.

 

Fontos szociális kérdésekben döntöttek a megyei tanácsosok tegnap

A Szatmár Megyei Tanács tegnapi ülésén több szociális témájú határozat is született. Rodica Maxim tanácsos elmondta, hogy a különböző családtípusú otthonokban több olyan gyerek, illetve fiatal él, akik súlyos pszichés betegségben szenvednek, s viselkedésükkel zavarják az otthon többi lakóját. Azt kérte, hogy a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban hozzanak létre egy osztályt, ahol a beteg gyerekeket meg lehet vizsgálni, s csak azokat engedjék vissza az otthonokba, akiknek az egészsége megengedi azt. A téma kapcsán Virgil Enătescu megyei tanácsos, pszichiáter elmondta, hogy több családtípusú otthonban élő gyerek súlyos viselkedészavarral küzd, ezért őket a gyermekpszichiátriai osztályon kellene kezelni, s amennyiben gyógyíthatatlannak minősülnek, pszichés betegeket kezelő központokba kerülnének, nem pedig vissza az addigi otthonukba. Ez azonban lehetetlen, mivel Szatmár megyében jelenleg nincs gyermekpszichiátriai osztály. Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke megkérte a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház és a Szatmár Megyei Társadalom- és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) képviselőit arra, hogy találjanak megoldást a gyermekpszichiátriai részleg kialakítására a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház keretében, mivel igencsak komoly problémát kell megoldani. Enătescu rávilágított, hogy néhány évvel ezelőtt történt az az eset Szatmárnémetiben, amikor egy családtípusú otthonban egy oligofrén kislány egy fapapuccsal megölte mozgásképtelen társát, mert zavarta annak sírása. A pszichiáter azt is elmondta, hogy hiánypótló lenne a gyermekpszichiátriai részleg kialakítása, mely 20 ággyal tudna optimálisan működni.

Együttműködés a Caritasszal

A megyei tanácsosok ugyanakkor jóváhagyták a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezettel való együttműködést a házi betegápolási szolgáltatás terén. A megállapodás értelmében a megyei tanács havi 60 lejjel támogatja egy idős személy otthoni gondozását a Caritas által. A megállapodás értelmében 110 idős személy ápolását finanszírozza a megyei tanács, így havonta legfeljebb 6600 lejes támogatást fizet majd a Caritas Szervezetnek.

A megyei tanács elnöke ezt követően ismét bejelentette, hogy a Szatmár Megyei Tanács munkatársai jelenleg azon dolgoznak, hogy a Szatmárhegyen működő Ezüst Otthon működtetését átvegyék, ezáltal megmentve az Alzheimer- és Parkinson-kórban szenvedő betegek gondozására szakosodott intézményt.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Coco
Ma, 17:20
Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színkavalkádos világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:40
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gyilkosság az Orient expresszen
Ma, 21:50
Az Európát átszelő vonatút rejtélyes gyilkosság színterévé válik. Tizenhárom idegen reked összezárva a vonaton, s mindegyikük gyanúsított. Mindenkinek van múltja, mindenkinek vannak titkai, mindenki gyanús. Csak egyetlen férfi oldhatja meg a rejtélyt, versenyt futva az idővel, mielőtt a gyilkos újra lecsap. Agatha Christie világhírű regényének vadonatúj filmváltozatát az ötszörös Oscar-jelölt Kenneth Branagh rendezte, s ő alakítja a jól ismert detektívet, Hercule Poirot-t is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...