Pszichés betegek a gyerekotthonokban
Utoljára módositva: 2014-02-25 09:01:10

A Szatmár Megyei Tanács tegnapi ülésén elhangzott, hogy nagy szükség lenne egy húsz ággyal működő gyermekpszichiátriai osztályra a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház keretében.

 

Fontos szociális kérdésekben döntöttek a megyei tanácsosok tegnap

A Szatmár Megyei Tanács tegnapi ülésén több szociális témájú határozat is született. Rodica Maxim tanácsos elmondta, hogy a különböző családtípusú otthonokban több olyan gyerek, illetve fiatal él, akik súlyos pszichés betegségben szenvednek, s viselkedésükkel zavarják az otthon többi lakóját. Azt kérte, hogy a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban hozzanak létre egy osztályt, ahol a beteg gyerekeket meg lehet vizsgálni, s csak azokat engedjék vissza az otthonokba, akiknek az egészsége megengedi azt. A téma kapcsán Virgil Enătescu megyei tanácsos, pszichiáter elmondta, hogy több családtípusú otthonban élő gyerek súlyos viselkedészavarral küzd, ezért őket a gyermekpszichiátriai osztályon kellene kezelni, s amennyiben gyógyíthatatlannak minősülnek, pszichés betegeket kezelő központokba kerülnének, nem pedig vissza az addigi otthonukba. Ez azonban lehetetlen, mivel Szatmár megyében jelenleg nincs gyermekpszichiátriai osztály. Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke megkérte a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház és a Szatmár Megyei Társadalom- és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) képviselőit arra, hogy találjanak megoldást a gyermekpszichiátriai részleg kialakítására a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház keretében, mivel igencsak komoly problémát kell megoldani. Enătescu rávilágított, hogy néhány évvel ezelőtt történt az az eset Szatmárnémetiben, amikor egy családtípusú otthonban egy oligofrén kislány egy fapapuccsal megölte mozgásképtelen társát, mert zavarta annak sírása. A pszichiáter azt is elmondta, hogy hiánypótló lenne a gyermekpszichiátriai részleg kialakítása, mely 20 ággyal tudna optimálisan működni.

Együttműködés a Caritasszal

A megyei tanácsosok ugyanakkor jóváhagyták a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezettel való együttműködést a házi betegápolási szolgáltatás terén. A megállapodás értelmében a megyei tanács havi 60 lejjel támogatja egy idős személy otthoni gondozását a Caritas által. A megállapodás értelmében 110 idős személy ápolását finanszírozza a megyei tanács, így havonta legfeljebb 6600 lejes támogatást fizet majd a Caritas Szervezetnek.

A megyei tanács elnöke ezt követően ismét bejelentette, hogy a Szatmár Megyei Tanács munkatársai jelenleg azon dolgoznak, hogy a Szatmárhegyen működő Ezüst Otthon működtetését átvegyék, ezáltal megmentve az Alzheimer- és Parkinson-kórban szenvedő betegek gondozására szakosodott intézményt.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 24.
Az átlagosnál jobban élvezi ma az élet ajándékait, a szépséget, a finom ízeket, az érzéki örömöket. Használja ki és ossza meg másokkal örömét!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...