×
2020. 04 07.
Kedd
Herman
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

A politikai bizonytalanság nem tesz jót a gazdaságnak

2019.10.11 - 19:00
Megosztas :
 • A politikai bizonytalanság nem tesz jót a gazdaságnak

  Az infláció növekedéséhez, a lej leértékelődéséhez és a pénzügyi fennakadások fokozódásához kötődnek idén ősszel a befektetők aggodalmai — állapítja meg a Merre tovább Románia című, pénteken közzétett elemzésében a Frames tanácsadó cég.

  Az elemzés rámutat: a politikai instabilitás nem tesz jót a gazdaságnak, főleg, ha figyelembe vesszük a Brexittel, az USA-Kína kereskedelmi háborúval és a német gazdasági visszaeséssel fémjelzett nemzetközi helyzetet.

  A vállalat 240 olyan üzletembert, vezetőt és szakértőt kérdezett meg, akik a gazdaság különböző ágazataiban felelős funkciókat látnak el. A befektetők 46%-a úgy gondolja, hogy a gazdaság rossz irányba halad, 39% az utat pozitívnak tartja, a többiek pedig nem válaszoltak. A befektetők félelme az infláció növekedésével kapcsolatos, amelyet a válaszadók 67%-a említ, a többiek a lej értékvesztése (54%) és a pénzügyi fennakadások (49%) miatt aggódnak.

  A tanulmány szerint a vállalatoknak csak a termékek drágításával van lehetőségük kompenzálni a növekvő kiadásokat (bérnövekedés, üzemanyag-, energia- és gáz-árnövekedés stb.)

  A vállalkozók többsége úgy látja, hogy a következő időszakban elkerülhetetlen lesz a lej értékvesztése az euróhoz képest, a megkérdezettek több mint fele 4,8 lej/euró árfolyamra számít.

  Adrian Negrescu, a Frames vezetője úgy véli, hogy a makrogazdasági egyensúlyhiány továbbra is nyomást helyez a devizaárfolyamra, az import várható év végi növekedése pedig tovább fogja mélyíteni a kereskedelmi mérleg hiányát.

  A pénzügyi fennakadásokat a gazdaságban többségben lévő alulfinanszírozott vállalatok okozhatják, amelyek esetében a kifizetések és bevételek dinamikája teheti a különbséget a túlélés és a fizetésképtelenség között. Tíz cég közül hét úgy nyilatkozott, hogy tudatosan késik a kifizetésekkel, hogy finanszírozni tudja kurrens kiadásait.

  Mindezeken túl, a válaszadók 39 százaléka nyilatkozott úgy, hogy aggódik a politikai instabilitás miatt olyan körülmények között, hogy a kutatás időszakában még szó sem volt arról, hogy megbukik a kormány.

  Az elemzés szerint mindezek a jelek fokozott elővigyázatosságra késztetik a befektetőket, amelyek ezek hatására az erőforrások megőrzését és a dezintermediációt (a bankok megkerülésével történő üzletkötési gyakorlatot) helyezik előtérbe, ugyanakkor több magánbefektetéssel kivárnának.

  A Frame felmérést 2019. október 1. és 7. között végezték online, telefonos és e-mail kérdőívek útján, egy 240-es reprezentatív mintán, különféle tevékenységi területeken, a kereskedelemtől a pénzügyi szolgáltatásokon, a mezőgazdaságon, a ruházati iparon át az IT szektorig.

  Cookie