Pünkösdi táncgála
Utoljára módositva: 2019-05-18 10:35:18

A kilencedik nagy, megyei néptáncseregszemlét tartották tegnap, a Családi Hétvége első napján.

Kivételezett a szokatlanul esős májusi időjárás a szatmárnémeti Kossuth-kertben megtartott péntek délutáni néptáncgála fellépőivel és a nézőkkel, a korábbiakhoz képest szokatlanul napos, meleg és szélcsendes idővel kedveskedett. Több mint húsz néptánccsoport több mint ötszáz gyereke és fiatalja adott elő több mint harminc táncot, a munkanap végeztével több százan gyűltek a nézők a színpad elé, ez volt a harmadik olyan Jeles Piros Pünkösd Napján táncgála, amit a Családi Hétvége égisze alatt tartottak. Az eseményt a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont szervezte.

Szokássá vált, hogy a színpad előtt, a nézők gyűrűjében közösen járják el a kezdő táncot a néptáncosok, s így volt ez most is; az egy emberként táncolóknak a Rekettye Kulturális Egyesület népi együttese húzta a talpalávalót. Aztán a színpadon egymást követték a legkisebbekből és a nagyobbakból álló néptáncegyüttesek, este nyolcig népi ritmusoktól volt hangos a Kossuth-kert.

A szervezők elmondták, hogy minden néptáncgála, minden olyan alkalom, amikor több együttes lép fel, valamennyire versengés a csoportok között, akkor is, ha nincs verseny. Mindenki tudja, hogy a másik együttes milyen teljesítményt nyújtott egy korábbi gálán, tisztában van azzal is, milyen minőségű volt az övé, úgyhogy látják, ki miben fejlődött, és igyekeznek tartani a tempót, igyekeznek egy következő alkalmon még többet nyújtani. És ez jó. Jó a közönségnek, mert évről évre többet és jobbat kap, és jó a táncosoknak is, mert érzik a késztetést a fejlődésre, a javításra, az újat tanulásra, szűnik a monotónia, nagyobb kedvvel mennek a táncosok a táncpróbákra. Ezért van szükség legalább egy, nagyon sok együttest felvonultató seregszemle megszervezésére, indokolták meg a Jeles Piros Pünkösd Napján táncgála létjogosultságát.

Jól mutatja, hogy tényleg hatással van a Szatmár megyei néptáncos életre a pünkösdi táncgála, mert míg az első alkalmakkor alig tíz-tíz csoport mutatta meg a közönség előtt, hogy mit tud, addigra mára húsznál is nagyobbra duzzadt a számuk. És ahogy a néptánccsoportok száma gyarapodott az évek során, úgy nőtt a közönség létszáma is; minél változatosabb egy-egy néptáncest fellépőinek listája, annál nagyobb az érdeklődés is az esemény iránt.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:10
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...