×
2020. 04 09.
Csütörtök
Erhard
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Pusztadarócon nem kölcsönből fejlesztenek

2020.03.04 - 15:19
Megosztas :
 • Pusztadarócon nem kölcsönből fejlesztenek

  Pusztadaróc községben csak annyit költenek fejlesztésre, amennyit elő tudnak teremteni erre a célra. Găman Mihály polgármester ódzkodik a kölcsöntől, mert a rövid távon látható eredmények után a törlesztés hosszú évekig komoly űrt hagy a költségvetésben.

  Pusztadaróc községben is elkészült az idei év költségvetése, amit a helyi tanács is elfogadott. Nem áll annyi pénz a rendelkezésükre, amennyire valóban szükség lenne, de mint ahogy mondani szokás: „addig nyújtózkodnak, ameddig a takaró ér”. Fejlesztésre kétmillió-kétszázezer lej áll a tanács rendelkezésére, s körülbelül ugyanennyi a polgármesteri hivatal és a helyi tanács működtetésére is — tájékoztatott Găman Mihály, Pusztadaróc község polgármestere. Ehhez még hozzáadódik az a kilencszázezer lej, ami megmaradt az elmúlt évről. Ez az összeg úgy maradt meg, hogy bizonyos munkálatok elvégzésére megvolt a pénz, és meg voltak kötve a szerződések a kivitelező cégekkel, de azok nem tudtak olyan ütemben dolgozni, hogy év végére befejezzék a munkát. Két nagyobb elkezdett munka van: egy cég Szamosdarán korszerűsíti a járdákat és az árkokat, s ugyanezt teszi egy másik cég a községközpontban és Atyában. A cégek amiatt nem tudják időre befejezni a munkálatokat, mert sajnos nem könnyű munkásokat találni az építőiparban; ezért a csúszásért a községvezetés nem hibáztatja a kivitelezőt.

  Găman kifejtette: a helyi bevétel egy kicsit növekedett az elmúlt év végén, ugyanis nagyon sokan többéves adóhátralékukat is kifizették. A magánszemélyeknél volt elmaradás a telek- és az épületadóknál, de voltak olyan cégek is, amelyek 50–70 ezer lejjel maradtak el. Az elmaradások törlesztése annak is az eredménye, hogy több mint kétszáz végrehajtási eljárás történt vagy van folyamatban a rossz fizetők ellen. A tanács a folyamatban lévő munkálatok kifizetésére fordítja a gyűlt összeget. Pusztadaróc községnek ebben az évben nem lesznek anyagi gondjai: mind a tervezett fejlesztésekre, mind a működésre a tanács rendelkezésére áll a szükséges fedezet. Meg kell jegyezni azonban, hogy nagy tervek nincsenek. A helyi tanács mindig vigyáz arra, hogy csak olyan fejlesztéseket tervezzen, amelyekre tudja biztosítani a finanszírozást. Găman Mihály mindig óvakodik attól, hogy kölcsönhöz folyamodjon, mert az rövid távon látható eredményekhez vezet, de amikor törleszteni kell, akkor akár hosszú évekig tartó, komolyabb űrt is hagyhat a költségvetésben. Egyelőre a járdaöntéssel foglalkoznak, de Szamosdarán leaszfaltoznak két utcát, valamint az atyai utat. A közeli tervek között szerepel a szennyvízhálózat kiépítése Atyában.

  Pusztadaróc községben még nincs földgázhálózat. Găman Mihály szerint ennek a fő oka az, hogy az utóbbi évtizedben nem volt állami finanszírozás gázhálózat építésének a támogatására, a már elkezdett munkálatokat folytatták vagy éppen bővítéseket végeztek. Olyan településeken készült gázhálózat, ahol erre volt pénz helyi forrásból (például Vetés és Batiz községek). Az elmúlt évben született egy rendelkezés, amelynek értelmében lehet pályázni földgázhálózat kiépítésére, remélhetőleg meglesz rá a pénzalap is.

  Pusztadaróc községnek semmilyen előnye nem származik abból, hogy nemzetközi út mellett helyezkedik el, a határ közelében, inkább a hátrányokról lehet beszélni a személygépjármű- és teherforgalom miatt; sajnos nagyobb cégek nem telepedtek meg a község területén, hogy azok jelentősebben növeljék a helyi bevételeket.

  A községnek az elmúlt évben 1,6 millió lej volt a helyi bevétele — tette hozzá a polgármester.

  Elek György

  Cookie