Pusztított a jégeső Nagykároly környékén
Utoljára módositva: 2016-06-22 09:01:31

Hat órakor nem mindennapi ébresztőt kaptak a Nagykárolyban és a környező községekben élők: a dörgött és hatalmas jégeső verte el a termést szerte a vidéken. Délben újabb jégverés volt, melyben leginkább Nagykároly volt érintett. Diónyi jégdarabok hullottak.

Fotók: Avram Melinda

„Nem is emlékszem olyan esetre, hogy néhány óra leforgása alatt kétszer is jégeső pusztítson a környékünkön” — mondták azok a nagykárolyiak, akik a második jégverést követő kárelhárítási munkálatok megtekintése közben az eseményekről beszélgettek. S valóban, reggel hat órakor — Csanálos felől érkezve — egy igen széles sávban verte el a termést, a veteményest a jég Mezőfényen, Kálmándon, Nagykárolyban, Gencsen, Domahidán, Kisdengelegen, Csomaközön.

Mezőfényen sem voltak szerencsések a gazdák. Tempfli Tibor alpolgármestert telefonon értük el, s mint elmondta, a fényi kertekben hatalmas pusztítást végzett a jég, mely kedd reggel érkezett.

„A mezőfényi kertekben a tengerit teljesen sallangokra tépte, a búzát is több helyen megdöntötte a zivataros jégeső. A homokon a szőlőt és az áfonyát nem érte kár, mivel inkább a falu Nagykároly felőli részében pusztított az ítéletidő. A mezőfényi mezőgazdasági társulás mérnökei átfogó terepszemlét tartanak, megtekintik a határt, a nagyobb kultúrákat. Hogy ott mekkora a kár, arról később lesznek pontos információink, egyelőre sajnos úgy tűnik, a kukoricatermést a határon is tönkretette, de a már beérett búzakalászokból is kiverte a szemeket. Az előzetes becslések szerint is hatalmas a keletkezett kár” — mondta.

Mezőfényhez hasonlóan Gencsen is nagy volt a jégeső pusztítása. Dióméretű jégdarabok hullottak, s ennek a jégesőnek a kerteken túl a teraszok tetőszerkezetein, illetve sok esetben a járműveken is nyoma maradt. A mezőgazdaságban elszenvedett kár felmérése itt is folyamatban van.

Domahidán is jelentős anyagi kár keletkezett mind a kertekben, mind pedig a háztartásokban. Sok helyen beszakadt a tető, a jég elvonulását követően a helyiek azon igyekeztek, hogy otthonaikat mentsék.

Fotók: Avram Melinda

Mezőpetriben is megérezték a jeget, mondta Marchis Ottó polgármester. Mint mondta, tudomása szerint náluk a keletkezett kár kisebb, mint Kálmándon, azonban ők még nem tudtak kimenni a határba megnézni a vetést. A kukoricában viszont ott is jelentős kár keletkezett.

A hajnali jégeső Nagykárolyban csak kisebb károkat okozott, nyilatkozta lapunknak Keizer Lajos alpolgármester, aki elmondta: a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatalban folyamatosan várták a bejelentéseket, illetve a közterület-fenntartó igazgatóság munkatársai is dolgoztak a keletkezett károk elhárításán. Nagykárolyt 11.25 óra környékén újabb, a kora reggelihez képest jóval nagyobb mennyiségű zivatarzóna és jégeső érte el. Az alig öt percig tartó zuhé alapos pusztítást végzett a háztartásokban: amellett, hogy az ingatlanok és a veteményesek is kárt szenvedtek, szinte alig maradt jégkár nélküli autó a városban, hiszen a vihar akkor csapott le, amikor a helyiek munkahelyükön tartózkodtak.

A viharkárok elhárítása céljából a közterület-fenntartó igazgatóság munkatársai is akcióba lendültek: az élelmiszerpiac mellett egy autót kellett a rászakadó faágaktól megszabadítani, de a Kossuth-kert egy korhadt fája sem bírta tovább és rádőlt az útra. Az alpolgármester végül a Cigányvégen található Dankó Pista utcába is kilátogatott: a felgyűlt szemét ugyanis itt eldugaszolta a vezetéket és emiatt úgy tűnt, árvíz lesz a környező utcákban. A hibát végül az Apaserv vállalat segítségével rövid idő alatt elhárították.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...