Pusztított a jégeső Nagykároly környékén
Utoljára módositva: 2016-06-22 09:01:31

Hat órakor nem mindennapi ébresztőt kaptak a Nagykárolyban és a környező községekben élők: a dörgött és hatalmas jégeső verte el a termést szerte a vidéken. Délben újabb jégverés volt, melyben leginkább Nagykároly volt érintett. Diónyi jégdarabok hullottak.

Fotók: Avram Melinda

„Nem is emlékszem olyan esetre, hogy néhány óra leforgása alatt kétszer is jégeső pusztítson a környékünkön” — mondták azok a nagykárolyiak, akik a második jégverést követő kárelhárítási munkálatok megtekintése közben az eseményekről beszélgettek. S valóban, reggel hat órakor — Csanálos felől érkezve — egy igen széles sávban verte el a termést, a veteményest a jég Mezőfényen, Kálmándon, Nagykárolyban, Gencsen, Domahidán, Kisdengelegen, Csomaközön.

Mezőfényen sem voltak szerencsések a gazdák. Tempfli Tibor alpolgármestert telefonon értük el, s mint elmondta, a fényi kertekben hatalmas pusztítást végzett a jég, mely kedd reggel érkezett.

„A mezőfényi kertekben a tengerit teljesen sallangokra tépte, a búzát is több helyen megdöntötte a zivataros jégeső. A homokon a szőlőt és az áfonyát nem érte kár, mivel inkább a falu Nagykároly felőli részében pusztított az ítéletidő. A mezőfényi mezőgazdasági társulás mérnökei átfogó terepszemlét tartanak, megtekintik a határt, a nagyobb kultúrákat. Hogy ott mekkora a kár, arról később lesznek pontos információink, egyelőre sajnos úgy tűnik, a kukoricatermést a határon is tönkretette, de a már beérett búzakalászokból is kiverte a szemeket. Az előzetes becslések szerint is hatalmas a keletkezett kár” — mondta.

Mezőfényhez hasonlóan Gencsen is nagy volt a jégeső pusztítása. Dióméretű jégdarabok hullottak, s ennek a jégesőnek a kerteken túl a teraszok tetőszerkezetein, illetve sok esetben a járműveken is nyoma maradt. A mezőgazdaságban elszenvedett kár felmérése itt is folyamatban van.

Domahidán is jelentős anyagi kár keletkezett mind a kertekben, mind pedig a háztartásokban. Sok helyen beszakadt a tető, a jég elvonulását követően a helyiek azon igyekeztek, hogy otthonaikat mentsék.

Fotók: Avram Melinda

Mezőpetriben is megérezték a jeget, mondta Marchis Ottó polgármester. Mint mondta, tudomása szerint náluk a keletkezett kár kisebb, mint Kálmándon, azonban ők még nem tudtak kimenni a határba megnézni a vetést. A kukoricában viszont ott is jelentős kár keletkezett.

A hajnali jégeső Nagykárolyban csak kisebb károkat okozott, nyilatkozta lapunknak Keizer Lajos alpolgármester, aki elmondta: a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatalban folyamatosan várták a bejelentéseket, illetve a közterület-fenntartó igazgatóság munkatársai is dolgoztak a keletkezett károk elhárításán. Nagykárolyt 11.25 óra környékén újabb, a kora reggelihez képest jóval nagyobb mennyiségű zivatarzóna és jégeső érte el. Az alig öt percig tartó zuhé alapos pusztítást végzett a háztartásokban: amellett, hogy az ingatlanok és a veteményesek is kárt szenvedtek, szinte alig maradt jégkár nélküli autó a városban, hiszen a vihar akkor csapott le, amikor a helyiek munkahelyükön tartózkodtak.

A viharkárok elhárítása céljából a közterület-fenntartó igazgatóság munkatársai is akcióba lendültek: az élelmiszerpiac mellett egy autót kellett a rászakadó faágaktól megszabadítani, de a Kossuth-kert egy korhadt fája sem bírta tovább és rádőlt az útra. Az alpolgármester végül a Cigányvégen található Dankó Pista utcába is kilátogatott: a felgyűlt szemét ugyanis itt eldugaszolta a vezetéket és emiatt úgy tűnt, árvíz lesz a környező utcákban. A hibát végül az Apaserv vállalat segítségével rövid idő alatt elhárították.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Herkules legendája
Ma, 21:20
Herkules végzete születésekor elrendeltetett: Zeusz megjósolta, ő lesz az, aki legnagyobb harcosként a zsarnoki uralmat megdöntve elhozza a békét.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...