Rákóczi munkája nem volt hiábavaló
Utoljára módositva: 2014-04-28 11:28:07

A hagyományoknak megfelelően idén is április utolsó szombatján rendezték meg a Rákóczi-megemlékezést a majtényi síkon, melyre a határ mindkét oldaláról érkeztek vendégek.

 

Szombaton a hagyományoknak megfelelően sokan elzarándokoltak a majtényi síkra, hogy részt vegyenek XXV. Rákóczi-megemlékezésen. Nemcsak a Szatmár megyeiek ünnepsége ez, hiszen évről évre a határ másik oldaláról is érkeznek vendégek. Mint minden esztendőben, idén is Nagy Csaba nyíregyházi tárogatóművész nyitotta meg az ünnepséget, majd Muzsnay Árpád, az EMKE Országos Elnökségének tagja köszöntötte a résztvevőket. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Rákóczi-felkelés utáni zászlóletétel a történelem egyik olyan békés mozzanata volt, melyet sok más eseménnyel ellentétben nem követett megtorlás, ezért példaként kell állítani. Az emlékműnél a szilágysomlyói Báthory István Cserkészcsapat állt őrt. Majtény község polgármestere, Gheorghe David üdvözölte a jelenlévőket, köszöntőjében az együttműködés fontosságát hangsúlyozta a magyarországi testvértelepülésekkel. Balogh Enikő kismajtényi református lelkipásztor arról szólt, hogy amikor egy nép súlyos válságban van, Isten mindig gondoskodik megoldásról. Most, több száz év távlatából, azt látjuk, hogy Rákóczi munkája nem volt hiábavaló, hiszen egy népként most is itt állunk és emlékezünk. Rákóczi egységre törekvő munkája nem állt meg, hiszen a mi kötelességünk, hogy átadjuk gyermekeinknek, unokáinknak ezt a feladatot, de azt tudnunk kell, hogy Isten jelenléte tesz minket erőssé.

Rózsa-Molnár Henrietta és Rózsa-Molnár Friderika szavalatai után Erdei D. István parlamenti képviselő és Winkler Gyula európai parlamenti képviselőjelölt üdvözölte a jelenlévőket. Az idei év ünnepi szónokai R. Várkonyi Ágnes budapesti akadémikus és Keresztesi Csaba szatmárnémeti törénelemtanár voltak. Keresztesi Csaba arra a sokat vitatott kérdésre próbált meg választ találni, hogy kudarc vagy siker volt-e a szatmári béke? Árulás vagy ügyes alku? Ezekre a kérdésekre próbáltak és próbálnak választ adni a történészek generációk óta. A szatmári béke objektív megközelítése szinte reménytelen vállalkozás. Hogy miért? Mert a szakirodalomban, de a szépirodalomban és az ezzel szoros összefüggésben lévő köztudatban, sőt még a politikában is egymással homlokegyenest ellentétes álláspontok ütköztek és ütköznek mind a mai napig. Kárpátalja üdvözletét hozta el az ünnepségre Zubánics László, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet elnöke.

Az ünnepségen saját versét szavalta el Török József, a Vetési Albert Kultúrkör elnöke, verset mondott még Csobi Blanka Barbara és Kun Lizbeth is. Az ünnepséget műsorával színesítette az ópályi Horpicsák János Néptáncegyüttes, a Nagyecsedi Hagyományőrző Tánccsoport, a Tyukodi Népdalcsoport, valamint a helyi iskolások. A megemlékezés a szokásokhoz híven koszorúzással ért véget.

 Nézze meg az ünnepségen készült többi képet is!

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 23.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...