Randevúra hívják a színházkedvelőket
Utoljára módositva: 2012-05-21 09:45:28

A Sorompók nélkül színházi fesztivál szombaton három előadással folytatódik. A szatmáriak a színház mellett a képzőművészeti múzeumban is a művészet világába repülhetnek.

Ifjú tehetségek produkciója várja a színházkedvelőket szombat délután a stúdióterembe

Szombaton a Sorompók nélkül színházi fesztivál az Ács Alajos Stúdióteremben bemutatásra kerülő produkcióval folytatódik 18 órai kezdettel. Az Incubator 13 nevű csapat Elise Wilk: Zöld Macska című művét mutatják be. Az előadás a Színházi gyakorlat a közép- és észak-nyugati régióban elnevezésű európai uniós program keretében valósult meg a 74 Színház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem együttműködésében. A produkció első díjat nyert az említett program keretében szervezett fesztiválon. Az előadás néhány kamasz történetét meséli el. Világukat az üzem mögötti tömbháznegyed jelenti, az iskola, az első szerelmek és a President klub, ahova szombat esténként járnak. Ugyanebben a világban kapnak helyet a vodkázó angyalok, az éjféli varázslások, az útkereszteződés közepén felbukkanó zöld macskák és a felejtést szolgáló színes tabletták. Szülők nélküli világ ez: vagy külföldi vendégmunkásként dolgoznak, vagy egyszerűen csak nincsen idejük, de olyan esetek is előfordulnak, amikor a gyerekeknek kell a szülők szerepét felvállalniuk. A történetben szereplő fiatalok párhuzamos világokba menekülnek, olyanokba, amelyek sokkal szebbeknek és elviselhetőbbeknek tűnnek, mint a valóság, amelyben élnek.  Az előadás szerelmi történetet mesél el. A kamaszkori szerelmek többségéhez hasonlóan itt sem beteljesült szerelemről van szó. A történet egy gyilkosságról szól. Olyan történet ez, amelyet mindannyian ismerünk: olvastuk a hírlapokban vagy láttuk a tévéhíradóban. Mindenek előtt azonban a képzelet erejéről van szó, amely megment minket a bennünket körülvevő szürke világtól.

A Nagyváradi Mária Királyné Színház művészei a Biloxi blues című művet mutatják be

Biloxi blues

A szombati nap folytatásaként a Nagyváradi Mária Királyné Színház művészei az Északi Színház nagyszínpadán 19 órától Neil Simon: Biloxi blues című művét mutatják be, mely egy órát és negyven percet tart majd, egy szünettel. Az előadást magyar felirattal játsszák. Az előadás az Amerikai Egyesült Államokban játszódik 1943-ban, a második világháború idején. Mielőtt Németország vagy Japán ellen vonulna hadba, a sorkatonák csapatát, amelybe Eugen is tartozik, Biloxiba küldik, Missziszippi államba, ahol szembe kell néznie az első félelmetes ellenféllel, Toomey őrmesterrel, a kiképzőtiszttel. Az őrmester kegyetlensége, rosszindulata és vulgaritása ellentmond minden logikának és jóérzésnek, elemberteleníti a katonákat, lépcsőzetesen megsemmisíti jellemüket. A csapaton belüli emberi kapcsolatok sem harmonikusak. Az elviselhetetlenség határát súroló életkörülmények, az osztálykülönbség, a különböző vallási hovatartozás és az eltérő neveltetés súrlódásokhoz vezet, elfojtott vagy nyílt ellentétekhez, amelyek egyszerűen sárba tiporják az álmokat és a büszkeséget. Az előadás filmszerűen vonultatja fel a kiképzőtábor legfontosabb élethelyzeteit: a besorozottak első ebédje, 62 dollár megjátszott „ellopása”, egy homoszexuális katona lelepleződése. Bizonyos értelemben a darab az írói elkötelezettség és hozzáállás kérdését boncolgatja, kiemelten hangsúlyozva a történet önéletrajzi vonatkozásait. Semlegesség és külső megfigyelői státus, vagy esetleg állásfoglalás és beavatkozás? Melyik az író leghelyesebb hozzáállása abban az esetben, ha Eugene-nel azonosítja magát?

a nagyváradi ARTemotion Egyesület Constantin Tănase kupléja nyomán az Üres zsebbel komédiát mutatja be

Üres zsebbel

Május 19-én este a színházi fesztivál szervezői randevúra hívják a szamáriakat a Képzőművészeti Múzeumba 21.30 órai kezdettel, ahol a nagyváradi ARTemotion Egyesület Constantin Tănase kupléja nyomán az Üres zsebbel komédiát mutatja be. …olyan előadás ez, amelyben Constantin Tănase és Maria Tănase randevúzik! Szerencsés és hihetetlen névegyezés! A férfi főszereplőt játszó színész Románia legtehetségesebb pánsípművészét, Oana Lianut kérte fel partnerének, akit „a pánsíp hercegnőjeként” is emlegetnek, és aki emellett doktorátussal rendelkező zeneakadémiai tanár is. A szegénység és a butaság, a tolvajlás és a hazugság, a politikusok imposztorsága és aljassága, a korrupció, az újgazdagok egész beképzeltsége, a rossz utak, a mocsok, a sznobizmus, a megvesztegethető hatalom, az éhség, az utcai szemét, a visszaélés minden neme, a bábminiszterek, az adókat követő újabb adók, a családi mutyizás és az árulás minden formája, Európa „szemei rajtunk”… Micsoda kényes témákat érintett kupléiban Tănase! Már hogyne szórakoznának akkor keserűséggel a fiatalok azon, hogy Romániában a problémák szinte változatlanok maradtak az utóbbi… száz évben!?

Jegy- és bérletárak

A minden előadásra érvényes bérlet 300 lej, a 12, tetszőlegesen kiválasztott előadásra szóló ára 190 lej. A nagyszínpadi előadásokra egy jegy 20 lej (20 főnél nagyobb csoportok esetén 15 lej), a stúdióelőadásokra és a művészeti múzeum udvarán bemutatásra kerülő produkciókra 15 lej, míg a Tűzoltótoronynál felállított színpadon ingyenes előadások láthatók. A bukaresti Odeon Színház Csendélet, hájas unokaöccsel és a Budapesti Kamaraszínház Mr. és Mrs. című előadására a jegyár 25 Ron. Jegyeket, bérleteket a színház jegypénztárában (Horea utca 6. szám) alatt válthatnak. Bővebb információt a 0261-712106-os telefonszámon kaphatnak.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. július 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...