Randevúra hívják a színházkedvelőket
Utoljára módositva: 2012-05-21 09:45:28

A Sorompók nélkül színházi fesztivál szombaton három előadással folytatódik. A szatmáriak a színház mellett a képzőművészeti múzeumban is a művészet világába repülhetnek.

Ifjú tehetségek produkciója várja a színházkedvelőket szombat délután a stúdióterembe

Szombaton a Sorompók nélkül színházi fesztivál az Ács Alajos Stúdióteremben bemutatásra kerülő produkcióval folytatódik 18 órai kezdettel. Az Incubator 13 nevű csapat Elise Wilk: Zöld Macska című művét mutatják be. Az előadás a Színházi gyakorlat a közép- és észak-nyugati régióban elnevezésű európai uniós program keretében valósult meg a 74 Színház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem együttműködésében. A produkció első díjat nyert az említett program keretében szervezett fesztiválon. Az előadás néhány kamasz történetét meséli el. Világukat az üzem mögötti tömbháznegyed jelenti, az iskola, az első szerelmek és a President klub, ahova szombat esténként járnak. Ugyanebben a világban kapnak helyet a vodkázó angyalok, az éjféli varázslások, az útkereszteződés közepén felbukkanó zöld macskák és a felejtést szolgáló színes tabletták. Szülők nélküli világ ez: vagy külföldi vendégmunkásként dolgoznak, vagy egyszerűen csak nincsen idejük, de olyan esetek is előfordulnak, amikor a gyerekeknek kell a szülők szerepét felvállalniuk. A történetben szereplő fiatalok párhuzamos világokba menekülnek, olyanokba, amelyek sokkal szebbeknek és elviselhetőbbeknek tűnnek, mint a valóság, amelyben élnek.  Az előadás szerelmi történetet mesél el. A kamaszkori szerelmek többségéhez hasonlóan itt sem beteljesült szerelemről van szó. A történet egy gyilkosságról szól. Olyan történet ez, amelyet mindannyian ismerünk: olvastuk a hírlapokban vagy láttuk a tévéhíradóban. Mindenek előtt azonban a képzelet erejéről van szó, amely megment minket a bennünket körülvevő szürke világtól.

A Nagyváradi Mária Királyné Színház művészei a Biloxi blues című művet mutatják be

Biloxi blues

A szombati nap folytatásaként a Nagyváradi Mária Királyné Színház művészei az Északi Színház nagyszínpadán 19 órától Neil Simon: Biloxi blues című művét mutatják be, mely egy órát és negyven percet tart majd, egy szünettel. Az előadást magyar felirattal játsszák. Az előadás az Amerikai Egyesült Államokban játszódik 1943-ban, a második világháború idején. Mielőtt Németország vagy Japán ellen vonulna hadba, a sorkatonák csapatát, amelybe Eugen is tartozik, Biloxiba küldik, Missziszippi államba, ahol szembe kell néznie az első félelmetes ellenféllel, Toomey őrmesterrel, a kiképzőtiszttel. Az őrmester kegyetlensége, rosszindulata és vulgaritása ellentmond minden logikának és jóérzésnek, elemberteleníti a katonákat, lépcsőzetesen megsemmisíti jellemüket. A csapaton belüli emberi kapcsolatok sem harmonikusak. Az elviselhetetlenség határát súroló életkörülmények, az osztálykülönbség, a különböző vallási hovatartozás és az eltérő neveltetés súrlódásokhoz vezet, elfojtott vagy nyílt ellentétekhez, amelyek egyszerűen sárba tiporják az álmokat és a büszkeséget. Az előadás filmszerűen vonultatja fel a kiképzőtábor legfontosabb élethelyzeteit: a besorozottak első ebédje, 62 dollár megjátszott „ellopása”, egy homoszexuális katona lelepleződése. Bizonyos értelemben a darab az írói elkötelezettség és hozzáállás kérdését boncolgatja, kiemelten hangsúlyozva a történet önéletrajzi vonatkozásait. Semlegesség és külső megfigyelői státus, vagy esetleg állásfoglalás és beavatkozás? Melyik az író leghelyesebb hozzáállása abban az esetben, ha Eugene-nel azonosítja magát?

a nagyváradi ARTemotion Egyesület Constantin Tănase kupléja nyomán az Üres zsebbel komédiát mutatja be

Üres zsebbel

Május 19-én este a színházi fesztivál szervezői randevúra hívják a szamáriakat a Képzőművészeti Múzeumba 21.30 órai kezdettel, ahol a nagyváradi ARTemotion Egyesület Constantin Tănase kupléja nyomán az Üres zsebbel komédiát mutatja be. …olyan előadás ez, amelyben Constantin Tănase és Maria Tănase randevúzik! Szerencsés és hihetetlen névegyezés! A férfi főszereplőt játszó színész Románia legtehetségesebb pánsípművészét, Oana Lianut kérte fel partnerének, akit „a pánsíp hercegnőjeként” is emlegetnek, és aki emellett doktorátussal rendelkező zeneakadémiai tanár is. A szegénység és a butaság, a tolvajlás és a hazugság, a politikusok imposztorsága és aljassága, a korrupció, az újgazdagok egész beképzeltsége, a rossz utak, a mocsok, a sznobizmus, a megvesztegethető hatalom, az éhség, az utcai szemét, a visszaélés minden neme, a bábminiszterek, az adókat követő újabb adók, a családi mutyizás és az árulás minden formája, Európa „szemei rajtunk”… Micsoda kényes témákat érintett kupléiban Tănase! Már hogyne szórakoznának akkor keserűséggel a fiatalok azon, hogy Romániában a problémák szinte változatlanok maradtak az utóbbi… száz évben!?

Jegy- és bérletárak

A minden előadásra érvényes bérlet 300 lej, a 12, tetszőlegesen kiválasztott előadásra szóló ára 190 lej. A nagyszínpadi előadásokra egy jegy 20 lej (20 főnél nagyobb csoportok esetén 15 lej), a stúdióelőadásokra és a művészeti múzeum udvarán bemutatásra kerülő produkciókra 15 lej, míg a Tűzoltótoronynál felállított színpadon ingyenes előadások láthatók. A bukaresti Odeon Színház Csendélet, hájas unokaöccsel és a Budapesti Kamaraszínház Mr. és Mrs. című előadására a jegyár 25 Ron. Jegyeket, bérleteket a színház jegypénztárában (Horea utca 6. szám) alatt válthatnak. Bővebb információt a 0261-712106-os telefonszámon kaphatnak.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...