Rangsorolták az iskolákat: megyei legjobb helyen zárt a Kölcsey
Utoljára módositva: 2019-10-04 09:07:38

A 2019-es képességvizsga eredményeit bemutató elemzéssel párhuzamosan elkészítette a magyar tannyelvű nyolcadik osztályokkal működő iskolák rangsorát is az Erdélystat statisztikai szolgálat.

A toplista készítésekor a diákok román, matematika és magyar vizsgaeredményeit vették figyelembe az oktatási minisztérium hivatalos adataira alapozva. A három vizsgatantárgyat egyenlő súllyal számították be az átlagba. Több tannyelvű iskolák esetén kizárólag az adott intézményben magyar nyelven tanuló diákok eredményeit vették figyelembe az iskola pontértékének a számításakor. A rangsor csak azokat az iskolákat és tagozatokat tartalmazza, ahol 2019-ben legalább 5 diák iratkozott be a képességvizsgára.

Ez alapján a legjobb iskolának a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum számít, a második a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum, míg a harmadik a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium.

Ami a Szatmár megyei oktatási intézményeket illeti, a 427 iskolát felsorakoztató listán a 10. helyen szerepel a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a 30. a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, míg a harmadik legjobb a 37. helyen szereplő Bălcescu–Petőfi Általános Iskola.

„Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy egy év adataiból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, és minden olvasót is óvnánk ettől. Az iskolákban gyengébb és erősebb évfolyamok követik egymást, egyik évben jobban sikerülnek a vizsgák, a másikban kevésbe. Szándékunk az, hogy a következő években már nemcsak egy tanévre, hanem több évfolyamra átlagolt adatokat is közlünk, amelyek jobban jellemezhetik az adott iskola teljesítményét” — írják a lista készítői.

Hozzáteszik: azt sem gondolják, hogy a képességvizsga sikeressége az egyetlen mutatója egy oktatási intézmény minőségének, hiszen egy iskola rengeteg egyéb, nem könnyen mérhető és számszerűsíthető dolgot ad a diákoknak, amelyek függetlenek a tesztek eredményeitől, de a gyermekek későbbi életútja, sikeressége szempontjából esetleg sokkal fontosabbak. „Ennek ellenére fontosnak tartottuk a rangsor elkészítését és közlését, mert az ilyen visszajelzések — még ha esetleg pontatlanok is —, ha másként nem, legalább az általuk kiváltott vitákon át egy színvonalasabb erdélyi magyar közoktatás felé vezethetnek” — szögezik le.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 2.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...