Raszputyin küzdelme milliók megmentéséért
Utoljára módositva: 2019-10-06 21:13:16

Folytatva a hagyományt, amely szerint minden évadban egy-egy kortárs magyar szerző darabjának ősbemutatóját tűzi műsorra az Északi Színház Harag György Társulata, pénteken Szőcs Géza Raszputyin című drámájának magyar nyelvű ősbemutatója nyitotta az évadot.

Az évad első bemutatója ez alkalommal magyar nyelvű ősbemutató volt, ugyanis Szőcs Géza ugyan magyarul vetette papírra Raszputyin küldetése című drámáját, de eddig csak olasz és orosz fordításban vitték színre. Az eseményt övező várakozást jelzi, hogy a bemutatóra Szatmárnémetibe látogatott a szerző, illetve több, messziről érkezett vendég is — mások mellett Fekete Péter, Magyarország kormányának kultúráért felelős államtitkára, dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, diplomaták, kulturális intézményvezetők, de részt vett az eseményen Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, valamint a helyi egyházi elöljárók és intézményvezetők is.

Az ősbemutató kezdete előtt mutatták be a Szőcs Géza drámájának szövegét és annak német, francia, olasz, orosz és spanyol nyelvű fordításait tartalmazó, történelmi fotókkal illusztrált, igényes kivitelezésű kötetét. A könyvet a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a Proscenium Alapítvány adta ki, felelős kiadója pedig az esemény házigazdája, Bessenyei Gedő István társulatigazgató volt.

A társulat felkérésére Kereskényi Sándor irodalomtörténész beszélt a kötetről, illetve faggatta az írót, akitől megtudtuk, 2014 nyarától foglalkozott a gondolattal, hogy hogyan döntene az ember, ha előre látná minden tette következményét. A téma feldolgozásához pedig a kettős megítélésű történelmi figurát, a látnoki képességgel megáldott Raszputyint választotta eszköznek. Ő ugyanis előre látta az I. világháború kitörését, amely teljesen átalakította Európát, ám megelőzni végül nem tudta a szörnyű események sorozatát. Szőcs Géza elmondása szerint eredetileg esszét akart írni a világháború kitörésének centenáriumára, ám a mondatok dialógusokká alakultak a fejében — így született meg a fikciós történelmi dráma.

„A ma este arról fog szólni, mit jelent az időzavar — s nem véletlen Marcel Proust megidézése, amikor a lét uráról, az időről esik szó. Szenvedés vagy üdvtörténet ez? Rá tudunk-e hangolódni erre a gyönyörű, de félelmetes világra? Raszputyin vesszőfutása az idő után és az idővel szemben tipikus kelet-európai jelenség, amely azt feszegeti, felülkerekedhetünk-e sorsunkon, az első világháború mit is jelentett, hogyan törölte el a klasszikus Európát” — fogalmazott a kötetet bemutató Kereskényi Sándor irodalomtörténész, nemzeti és nemzetközi kulturális metszéspontnak nevezve az előadást, amelyben Erdélyből elszármazott szerzőt orosz rendező rendez, és amely színháztörténeti esemény is egyben.

A bemutatóra megtelt a színház terme, nagy érdeklődés övezte a Sardar Tagirovsky által színpadra vitt három felvonásos, monumentális előadást. A sokszereplős, kis híján a teljes társulatot és számos statisztát is felvonultató produkcióban pedig a szinte végig színpadon levő Rappert-Vencz Gábor nyújtott felejthetetlen élményt a címszerepben, akinek a teljesítményét a szerző és a rendező is külön méltatta az előadást követő állófogadáson.

A Raszputyin alakjának — szent ember és szoknyavadász — mélységeit és magasságát megmutató, arkangyaloktól kapott küldetésének teljesítéséért folytatott küzdelem története a közönséget is magával ragadta: a finálét követően a publikum állva ünnepelte az előadást és annak alkotóit-szereplőit — a szerző, Szőcs Géza pedig színpadra lépve köszönte meg az élményt, amely, mint mondta, végleg felhelyezte az ő szubjektív, belső térképére az eddig képzeletében csak távoli kisvárosként, földrajzi pontként létező Szatmárnémetit, valamint annak színházát és közönségét. Mint elmondta, a produkció létrejöttének köszönhetően új barátokat, kedves ismerősöket zárt a szívébe, és hálával gondol mindazokra, akiknek köszönhetően ezen az estén szembesülhetett az általa írt mű jól kiaknázott színpadi lehetőségeivel.

Az ősbemutatóhoz kapcsolódó eseménysorozatot ünnepélyes állófogadás zárta a Dana 2. szállodában, amelyen Kereskényi Gábor polgármester a fenntartó önkormányzat nevében, Fekete Péter államtitkár pedig a magyar kormány nevében köszöntötte az egybegyűlteket és üdvözölte a produkció létrejöttét.

Bessenyei Gedő István társulatigazgató, miután megköszönte a fenntartó önkormányzat és az új, már építészeti tervezés alatt álló stúdiószínház megépülését finanszírozó magyarországi kormányzat támogatását és segítségét a társulat munkájában, az alkotók teljesítményét méltatva elmondta, hogy a Harag György Társulat az elmúlt évadokban egy új útra lépett szakmailag, amit sokasodó fesztiválmeghívásai is jeleznek — ezen az úton pedig nemcsak egy újabb, de egyben meghatározóan fontos lépés is a Raszputyin létrejötte. A társulatigazgató megköszönte mindazok munkáját, akik valamilyen módon segítették a produkció létrejöttét, majd a társulat emléktárgyait, történetét összefoglaló kötetet és DVD-t, valamint az új Raszputyin-kötetet is tartalmazó ajándékokat adott át a produkció rendezőjének és a létrejöttét segítő vendégművészeknek.

Ezt követően Sardar Tagirovsky rendezőnek adta át a szót, aki arról beszélt, hogy számára a társulattal való találkozás nemcsak szigorúan szakmailag, de emberileg is meghatározó élményt nyújtott, amelynek köszönhetően ő maga is fejlődni és tanulni tudott az alkotótársaktól.

A megszólalók sorát ezúttal is a szerző, Szőcs Géza zárta, aki ismételten megköszönte az alkotók munkáját, és átadta a társulatnak hozott ajándékait. Mint mondta, számára meghatározó élmény volt az előadással való találkozás, amelynek kortárs formanyelve szembemegy a rutinokra építő általános színpadi gyakorlattal, de legalábbis kívül esik azon, izgalmas, újszerű olvasatot kínálva a darabról.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...