Rátelepedett a politika a községnapokra
Utoljára módositva: 2014-05-04 19:43:32

Szombaton és vasárnap rendezték meg Udvari Község Napjait, amelyeken volt lehetőség a szórakozásra és a kikapcsolódásra, de mindez sokkal szebb lett volna, ha a rendezvényre nem telepedett volna rá a politika és nem alakították volna át választási kampánnyá.

Csárdást jár a polgármester

Szombaton Udvari Község Polgármesteri Hivatala és Helyi Tanácsa székháza előtt ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét a községnapi rendezvény. Erre az alkalomra meghívást kapott minden egyházfelekezet lelkipásztora. Magyar nyelven Mihály István református lelkipásztor Jézus első csodatételéről beszélt, amikor a kánai menyegzőn a vizet borrá változtatta. A vezetőket és a vezetetteket, a jelenlévőket és a távol maradottakat köszöntötte a lelkipásztor és figyelmeztetett, mindig úgy cselekedjenek, hogy figyeljenek oda Isten szavára.

A polgármester köszöntőjében arra kérte a politikai pártok vezéreit, hogy tartsák tiszteletben azt, hogy Udvari község napja van, lehetőleg ne politizáljanak és ne kampányoljanak úgy, hogy másokat lejárassanak, de ismerjék el a jelenlegi kormánypárt eredményeit és a képviselő-, valamint az európai parlamenti (EP-) választásokon szavazzanak a rózsára. A polgármester egy kitűzőt készíttetett, amit mindenki megkaphatott, hogy szíve fölé tűzze. A helyi tanács RMDSZ–frakciója nem használta a kitűzőt, mert annak alapszíne a piros–sárga–két volt, rajta pedig egy mottó szerepelt román nyelven: Büszke vagyok, hogy román vagyok! Büszke vagyok, hogy szatmárudvari vagyok! Csak azok a személyek kaptak szót, akik a programban szerepeltek: Eugeniu Avram kormánybiztos, Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Mircea Govor alelnök, Altfatter Tamás alprefektus és Dorel Coica Szatmárnémeti polgármestere. A Demokrata Liberális Párt jelen lévő képviselői felháborodtak, hogy az ellenzék nem köszönthette a résztvevőket, de a zúgolódás nem változtatott a helyzeten. A polgármester hangsúlyozta, hogy amíg kormányoztak semmit sem tettek Udvari községért, az USL–kormányzás idején viszont utat aszfaltoztak, felújították a kultúrotthont, óvodát építettek és elkezdődik a csatornahálózat kiépítése.

Rotyog az étel a bográcsokban

Hivatalos megnyitó

14 órakor, az iskola udvarán felállított színpadon volt a hivatalos megnyitó, ahol a hatalmas udvar megtelt emberekkel. Itt is előre elkészített program szerint történt minden. Miután többször felcsendült Udvari község himnusza, a polgármester bemutatta a színpadon felsorakozott községi tanács tagjait. Amikor a PSD-s tanácsosokról beszélt a PD-L-sek hurrogtak, és fordítva. Felment a színpadra Cătălin Predoiu volt PD–L-s igazságügyminiszter is, aki nem kapott mikrofont, sőt a polgármester felszólította, hogy hagyja el a színpadot. Andrea Paul PD–L-s parlamenti képviselő irányításával a demokratapárti csoport egyszerre kiabálta: Hol van Valer Marian? A tanácsosok közül Kovács József, volt RMDSZ-es alpolgármester kapott szót, aki magyar nyelven kívánt jó szórakozást a résztvevőknek. A beszédek után a színpadon kezdetét vette a kulturális műsor, amit megzavart az eső.

Így mulattak a szatmárudvari magyarok

Vasárnap

Már kora reggel elkezdődött az ételek készítése a sátrakban. Színes lett a polgármesteri hivatal előtti tér, ugyanis jórészt csak a politikai pártok állítottak a párt színére festett sátrakat. A sátrak körüli hangulat változó volt, a román pártok sátraiból többnyire hazafias dalok hangzottak, a sátrak előtt sült a miccs és a kolbász. Az RMDSZ sátra kilógott a többi közül. A sátor előtt disznótoros ételek készültek: friss töpörtyű, hagymás máj, toros káposzta, csülkös paszuly stb. Az asztalokon szilvapálinka, bor, sör és üdítők. A jó hangulat már délelőtt elkezdődött, szólt a magyar nóta és a sátorhoz látogatók ropták a csárdást. Még Dumitru Pop polgármester is eljárt egy csárdást, hogy bizonyítsa magyar barátságát. Minden arra járó vendége volt az RMDSZ szatmárudvari szervezetének egészen addig, amíg tartott a mulatság. A színpadon is voltak kulturális rendezvények, amelyeket sokan követtek nyomon.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...