Rátelepedett a politika a községnapokra
Utoljára módositva: 2014-05-04 19:43:32

Szombaton és vasárnap rendezték meg Udvari Község Napjait, amelyeken volt lehetőség a szórakozásra és a kikapcsolódásra, de mindez sokkal szebb lett volna, ha a rendezvényre nem telepedett volna rá a politika és nem alakították volna át választási kampánnyá.

Csárdást jár a polgármester

Szombaton Udvari Község Polgármesteri Hivatala és Helyi Tanácsa székháza előtt ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét a községnapi rendezvény. Erre az alkalomra meghívást kapott minden egyházfelekezet lelkipásztora. Magyar nyelven Mihály István református lelkipásztor Jézus első csodatételéről beszélt, amikor a kánai menyegzőn a vizet borrá változtatta. A vezetőket és a vezetetteket, a jelenlévőket és a távol maradottakat köszöntötte a lelkipásztor és figyelmeztetett, mindig úgy cselekedjenek, hogy figyeljenek oda Isten szavára.

A polgármester köszöntőjében arra kérte a politikai pártok vezéreit, hogy tartsák tiszteletben azt, hogy Udvari község napja van, lehetőleg ne politizáljanak és ne kampányoljanak úgy, hogy másokat lejárassanak, de ismerjék el a jelenlegi kormánypárt eredményeit és a képviselő-, valamint az európai parlamenti (EP-) választásokon szavazzanak a rózsára. A polgármester egy kitűzőt készíttetett, amit mindenki megkaphatott, hogy szíve fölé tűzze. A helyi tanács RMDSZ–frakciója nem használta a kitűzőt, mert annak alapszíne a piros–sárga–két volt, rajta pedig egy mottó szerepelt román nyelven: Büszke vagyok, hogy román vagyok! Büszke vagyok, hogy szatmárudvari vagyok! Csak azok a személyek kaptak szót, akik a programban szerepeltek: Eugeniu Avram kormánybiztos, Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Mircea Govor alelnök, Altfatter Tamás alprefektus és Dorel Coica Szatmárnémeti polgármestere. A Demokrata Liberális Párt jelen lévő képviselői felháborodtak, hogy az ellenzék nem köszönthette a résztvevőket, de a zúgolódás nem változtatott a helyzeten. A polgármester hangsúlyozta, hogy amíg kormányoztak semmit sem tettek Udvari községért, az USL–kormányzás idején viszont utat aszfaltoztak, felújították a kultúrotthont, óvodát építettek és elkezdődik a csatornahálózat kiépítése.

Rotyog az étel a bográcsokban

Hivatalos megnyitó

14 órakor, az iskola udvarán felállított színpadon volt a hivatalos megnyitó, ahol a hatalmas udvar megtelt emberekkel. Itt is előre elkészített program szerint történt minden. Miután többször felcsendült Udvari község himnusza, a polgármester bemutatta a színpadon felsorakozott községi tanács tagjait. Amikor a PSD-s tanácsosokról beszélt a PD-L-sek hurrogtak, és fordítva. Felment a színpadra Cătălin Predoiu volt PD–L-s igazságügyminiszter is, aki nem kapott mikrofont, sőt a polgármester felszólította, hogy hagyja el a színpadot. Andrea Paul PD–L-s parlamenti képviselő irányításával a demokratapárti csoport egyszerre kiabálta: Hol van Valer Marian? A tanácsosok közül Kovács József, volt RMDSZ-es alpolgármester kapott szót, aki magyar nyelven kívánt jó szórakozást a résztvevőknek. A beszédek után a színpadon kezdetét vette a kulturális műsor, amit megzavart az eső.

Így mulattak a szatmárudvari magyarok

Vasárnap

Már kora reggel elkezdődött az ételek készítése a sátrakban. Színes lett a polgármesteri hivatal előtti tér, ugyanis jórészt csak a politikai pártok állítottak a párt színére festett sátrakat. A sátrak körüli hangulat változó volt, a román pártok sátraiból többnyire hazafias dalok hangzottak, a sátrak előtt sült a miccs és a kolbász. Az RMDSZ sátra kilógott a többi közül. A sátor előtt disznótoros ételek készültek: friss töpörtyű, hagymás máj, toros káposzta, csülkös paszuly stb. Az asztalokon szilvapálinka, bor, sör és üdítők. A jó hangulat már délelőtt elkezdődött, szólt a magyar nóta és a sátorhoz látogatók ropták a csárdást. Még Dumitru Pop polgármester is eljárt egy csárdást, hogy bizonyítsa magyar barátságát. Minden arra járó vendége volt az RMDSZ szatmárudvari szervezetének egészen addig, amíg tartott a mulatság. A színpadon is voltak kulturális rendezvények, amelyeket sokan követtek nyomon.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 15:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...