Razzia a nagypiacon
Utoljára módositva: 2014-03-05 09:49:01

A piaci helyfoglalások körüli szabálytalanságok feltárása érdekében tartottak razziát tegnap a szatmárnémeti nagypiacon, a következő időszakban sort kerítenek a többi piacra is.

 

A piacgondnok csodálkozó arcát látva elég hihető volt, hogy valóban meglepetésszerű volt a tegnap délelőtti piaci razzia: a polgármester vezényletével, a városi rendőrség aktív jelenlétében, arra volt kíváncsi a városháza kereskedelmi osztálya, rendben vannak-e a kereskedők papírjai. Az ellenőrzés nem a virágárusok, vagy a zöldség- és gyümölcskereskedők ellen irányult, a hatósági emberek azt vizsgálták, megfelel-e a piac három fedett csarnokában árusító lábbeli-, ruhanemű- és szőnyegárusok által fizetett helybér az árujuk által ténylegesen elfoglalt hely nagyságával, illetve hogy van-e egyáltalán szerződésük. A cél persze nem az volt, hogy a fizetség nélkül foglalt helyet felszabadítsák a kereskedők, hanem hogy annak a bérleti díját is kifizessék. Úgy tudjuk, az év eleji piaci helybéremelést követően sokkal kevesebb pénz folyt be a piacgondnokság kasszájába, mint az előző év hasonló időszakában, úgyhogy valamilyen formában növelni kell a befolyó összegek mértékét, és a piaci körülmények javítása helyett ilyen úton sokkal egyszerűbben meg lehet ezt oldani.

 

Nyugta nélküli pénzforgalom

 

Sőt a polgármester a nem fizetés gyanúja mellett keményebb érveket is felsorakoztatott, elmondása szerint olyan információk birtokába jutott, hogy a szerződésbe foglaltaknál több helyet foglal el egy-egy kereskedő, ám ezért fizet is, csak nem kap rá számlát. A gyakorlat szerint a hivatalos árnál kevesebbet fizet a kereskedő a helyért, viszont elnézik neki, hogy nagyobb helyre pakol, mit amennyit a szerződése megengedne neki, az általa kifizetett pénz pedig a városkassza helyett a piacgondnokság embereinek a zsebében köt ki. A nyulat Dorel Coica szerint maguk a kereskedők ugrasztották ki a bokorból, többen is panaszkodtak, hogy számla, nyugta és napijegy nélkül fizettek a piacon.

A nagypiacon tizenkét, nem élelmiszert forgalmazó cég működik, áll az ellenőrzés nyomán elkészített jelentésben, ezek közül mindössze egynek találták rendben tegnap a papírjait. Coica szerint a dolog nem lesz következmények nélküli, Damoklész kardja ott lebeg Adrian Tura piacgondnok feje fölött.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...