Reformáció 500 — jubileumi konfirmáció
Utoljára módositva: 2017-10-30 08:27:28

A kiskolcsi református templomban a Reformáció 500 ünnepségen úrvacsorával egybekötött jubileumi konfirmációra is sor került.

Tegnap az ünnepi istentiszteleten a szeretetről beszélt Győrbíró Sándor lelkipásztor igehirdetésében. Az alapige legfőbb üzenete az, hogy minden előrehaladás annak köszönhető, hogy Krisztus szeretete sürget minket. A krisztusi szeretetre kell épüljön az emberi szeretet is, fel kell ismernünk, hogy mint ahogy Krisztus hamarabb szerette az embereket, mint az emberek őt, mi is arra kell törekedjünk, hogy hamarabb szeressük embertársainkat, mint ahogy azok szeretnek minket. 500 éve a szeretet fogja össze a reformátusokat, és ma is a szeretet kell meghatározza az életünket, az a szeretet, ami nem tesz különbséget nemzet és vallás között. A lelkipásztor történelmi példákon keresztül hívta fel a figyelmet az evangéliumi nevelés fontosságára. Zrínyi Ilona hitben nevelte fiát, II. Rákóczi Ferencet, s ennek a nevelésnek megvolt az eredménye. Kölcsey Ferenc korán árván maradt, édesanyja volt az, aki bevezette a hit világába. Hitben nevelkedett Széchenyi István is, aki édesanyjának köszönte meg azt a hitet, ami vezette, hogy nemzete javát szolgálja. Móricz Zsigmond a legismertebb gyermekszereplőjének a szájába adta örök érvényű gondolatát: „Légy jó fiam! Légy jó mindhalálig!” De lehetne még sorolni nagyjainkat, viszont nem kell figyelmen kívül hagyni azokat a névteleneket sem, akik a hitben való neveltetésük révén élhettek olyan életet, melyben a szeretet volt a meghatározó erő. A reformáció 500. évében felmerül bennünk a kérdés: mi lesz gyermekeinkkel, unokáinkkal? A legtöbben azt válaszolják erre: az lesz, amit Isten akar. Az ő gondviselésének köszönhetjük azt is, hogy mi most itt vagyunk. Nagy reformátoraink békét hagytak számunkra maguk után. Gondolkozzunk el azon, mit teszünk mi azért, hogy ezt a békét megőrizzük, és mi is békét hagyjunk magunk után.

A résztvevőket Magyar Lóránd parlamenti képviselő köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy kiskolcsiként sokat kapott ettől a közösségtől, és bízik abban, hogy munkássága során ő is tud majd segíteni a szülőfalujának és a szatmári magyarságnak.

Az úrvacsoraosztást követően Győrbíró Sándor és felesége, Győrbíró Balogh Csilla Bibliát és díszoklevelet adott át azoknak, akik konfirmációjuk kerek évfordulóját ünnepelték. A legidősebb konfirmándus Győri Vilma volt, aki hetvenöt éve konfirmált a kiskolcsi református templomban.

 

Elek György

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 20:50
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Megiseli-e szervezetedet az óraátállítás?
Szerencsére nem, nagyon hasznosnak tartom
Nem, de nem látom értelmét
Egy-két nap kell, míg hozzászokok
Teljesen felborítja a ritmusom, napokig szenvedek miatta
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...