Reformáció 500 — jubileumi konfirmáció
Utoljára módositva: 2017-10-30 08:27:28

A kiskolcsi református templomban a Reformáció 500 ünnepségen úrvacsorával egybekötött jubileumi konfirmációra is sor került.

Tegnap az ünnepi istentiszteleten a szeretetről beszélt Győrbíró Sándor lelkipásztor igehirdetésében. Az alapige legfőbb üzenete az, hogy minden előrehaladás annak köszönhető, hogy Krisztus szeretete sürget minket. A krisztusi szeretetre kell épüljön az emberi szeretet is, fel kell ismernünk, hogy mint ahogy Krisztus hamarabb szerette az embereket, mint az emberek őt, mi is arra kell törekedjünk, hogy hamarabb szeressük embertársainkat, mint ahogy azok szeretnek minket. 500 éve a szeretet fogja össze a reformátusokat, és ma is a szeretet kell meghatározza az életünket, az a szeretet, ami nem tesz különbséget nemzet és vallás között. A lelkipásztor történelmi példákon keresztül hívta fel a figyelmet az evangéliumi nevelés fontosságára. Zrínyi Ilona hitben nevelte fiát, II. Rákóczi Ferencet, s ennek a nevelésnek megvolt az eredménye. Kölcsey Ferenc korán árván maradt, édesanyja volt az, aki bevezette a hit világába. Hitben nevelkedett Széchenyi István is, aki édesanyjának köszönte meg azt a hitet, ami vezette, hogy nemzete javát szolgálja. Móricz Zsigmond a legismertebb gyermekszereplőjének a szájába adta örök érvényű gondolatát: „Légy jó fiam! Légy jó mindhalálig!” De lehetne még sorolni nagyjainkat, viszont nem kell figyelmen kívül hagyni azokat a névteleneket sem, akik a hitben való neveltetésük révén élhettek olyan életet, melyben a szeretet volt a meghatározó erő. A reformáció 500. évében felmerül bennünk a kérdés: mi lesz gyermekeinkkel, unokáinkkal? A legtöbben azt válaszolják erre: az lesz, amit Isten akar. Az ő gondviselésének köszönhetjük azt is, hogy mi most itt vagyunk. Nagy reformátoraink békét hagytak számunkra maguk után. Gondolkozzunk el azon, mit teszünk mi azért, hogy ezt a békét megőrizzük, és mi is békét hagyjunk magunk után.

A résztvevőket Magyar Lóránd parlamenti képviselő köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy kiskolcsiként sokat kapott ettől a közösségtől, és bízik abban, hogy munkássága során ő is tud majd segíteni a szülőfalujának és a szatmári magyarságnak.

Az úrvacsoraosztást követően Győrbíró Sándor és felesége, Győrbíró Balogh Csilla Bibliát és díszoklevelet adott át azoknak, akik konfirmációjuk kerek évfordulóját ünnepelték. A legidősebb konfirmándus Győri Vilma volt, aki hetvenöt éve konfirmált a kiskolcsi református templomban.

 

Elek György

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 21:25
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 21.
Komoly önmegismerési folyamaton megy most keresztül. Rájön, hogy ki és mi illik Önhöz, illetve mi az, amiben nem érzi jól magát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...