Régen és ma
Utoljára módositva: 2018-07-23 12:56:23

 

Korábban — évtizedekkel ezelőtt — nagyon sok szakember élt Romániában. Ha valaki szakemberrel végeztetett munkát (kőművessel, áccsal, szabóval, lakatossal, cipésszel stb.), az igyekezett becsületesen és jól elvégezni a rá bízott feladatot, nem azért, mert attól tartott, hogy legközelebb nem őt hívják, hanem azért, mert adott magára.

Ha ma szakembert keres valaki, nincs könnyű dolga. Nem azért, mert a jó szakemberek elmennek az országból — mint ahogy azt sokan magyarázkodásként híresztelik —, hanem azért, mert már rég nem képeznek szakembereket, arra hivatkozva, hogy azok úgyis elmennek, mert itthon nincsenek megfizetve.

Korábban — évszázadokkal ezelőtt — a köztisztviselők igyekeztek úgy végezni a dolgukat, hogy büszkék lehessenek arra, hogy ők a közért tevékenykednek, és attól többek, mint az egyszerű emberek, hogy ők az egyszerű embereket szolgálják.

Ma a közalkalmazottak nem alacsonyodnak le oda, hogy szépen beszéljenek az ügyfelekkel, de ha lealacsonyodnának, se tudnának szépen beszélni, mert a szép beszédet és a viselkedést otthonról kell hozni vagy gyerekkorban megtanulni; a legjobb szándékkal se tudnák ellátni feladatukat, mert az, aki oda tette őket, úgysem fogja számon kérni tőlük, ha nem végzik el a dolgukat, mert számon kérni csak az tud, aki tudja, mi az, amit számon kell kérni.

Korábban a politikusok adtak a látszatra, a kommunizmus éveiben tudtak egyszerre tapsolni, egyszerre kezet felemelni, tudták, hogy amit a főnök mond, az a legjobb és legbölcsebb.

Ma a politikusok ugyanezt teszik, kezdenek rájönni, hogy jobb a főnökre hallgatni, de amúgy is könnyebb egy véleménnyel egyetérteni, mint száz véleményt közös nevezőre hozni.

Ma már ott tartunk, hogy belátjuk, könnyebb az erős mellé állni, ott meghúzódni és a látszat kedvéért néha különvéleményt alkotni, a végén pedig az erősnek adni igazat, mert a gyenge úgyse győzhet, de az erős mellett nem kell küzdeni, csak rá hallgatni, rossz esetben vele együtt veszíteni.

Romániában évtizedek óta folyik a hatalmi ágazatok szétválasztása, eddig nem sikerült, most sikerül úgy kioldozni a gordiuszi csomót, hogy minden hatalmi ágazatnak egy vezére lesz, aki gondolkodik és dönt, mindenki más emeli majd a kezét és tapsol is, ha kell. Jelképes szerepet tölt be az államelnök, az alkotmánybíróság, a miniszterelnök, a parlament, hamarosan a DNA és a bíróságok is, mert ahhoz, hogy jól működjenek a dolgok, valakire hallgatni kell.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországba (Bayern, Nürnberg környékére) tapasztalt betegápolókat keresünk (nők-férfiak)...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 20:40
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. december 18.
Ön javíthatatlanul romantikus alkat, mégpedig nem csak a szerelemben, hanem élete minden területén, mert mindent idealisztikusan lát és él meg.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...