Régen és ma
Utoljára módositva: 2018-07-23 12:56:23

 

Korábban — évtizedekkel ezelőtt — nagyon sok szakember élt Romániában. Ha valaki szakemberrel végeztetett munkát (kőművessel, áccsal, szabóval, lakatossal, cipésszel stb.), az igyekezett becsületesen és jól elvégezni a rá bízott feladatot, nem azért, mert attól tartott, hogy legközelebb nem őt hívják, hanem azért, mert adott magára.

Ha ma szakembert keres valaki, nincs könnyű dolga. Nem azért, mert a jó szakemberek elmennek az országból — mint ahogy azt sokan magyarázkodásként híresztelik —, hanem azért, mert már rég nem képeznek szakembereket, arra hivatkozva, hogy azok úgyis elmennek, mert itthon nincsenek megfizetve.

Korábban — évszázadokkal ezelőtt — a köztisztviselők igyekeztek úgy végezni a dolgukat, hogy büszkék lehessenek arra, hogy ők a közért tevékenykednek, és attól többek, mint az egyszerű emberek, hogy ők az egyszerű embereket szolgálják.

Ma a közalkalmazottak nem alacsonyodnak le oda, hogy szépen beszéljenek az ügyfelekkel, de ha lealacsonyodnának, se tudnának szépen beszélni, mert a szép beszédet és a viselkedést otthonról kell hozni vagy gyerekkorban megtanulni; a legjobb szándékkal se tudnák ellátni feladatukat, mert az, aki oda tette őket, úgysem fogja számon kérni tőlük, ha nem végzik el a dolgukat, mert számon kérni csak az tud, aki tudja, mi az, amit számon kell kérni.

Korábban a politikusok adtak a látszatra, a kommunizmus éveiben tudtak egyszerre tapsolni, egyszerre kezet felemelni, tudták, hogy amit a főnök mond, az a legjobb és legbölcsebb.

Ma a politikusok ugyanezt teszik, kezdenek rájönni, hogy jobb a főnökre hallgatni, de amúgy is könnyebb egy véleménnyel egyetérteni, mint száz véleményt közös nevezőre hozni.

Ma már ott tartunk, hogy belátjuk, könnyebb az erős mellé állni, ott meghúzódni és a látszat kedvéért néha különvéleményt alkotni, a végén pedig az erősnek adni igazat, mert a gyenge úgyse győzhet, de az erős mellett nem kell küzdeni, csak rá hallgatni, rossz esetben vele együtt veszíteni.

Romániában évtizedek óta folyik a hatalmi ágazatok szétválasztása, eddig nem sikerült, most sikerül úgy kioldozni a gordiuszi csomót, hogy minden hatalmi ágazatnak egy vezére lesz, aki gondolkodik és dönt, mindenki más emeli majd a kezét és tapsol is, ha kell. Jelképes szerepet tölt be az államelnök, az alkotmánybíróság, a miniszterelnök, a parlament, hamarosan a DNA és a bíróságok is, mert ahhoz, hogy jól működjenek a dolgok, valakire hallgatni kell.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...