Régen és ma
Utoljára módositva: 2018-07-23 12:56:23

 

Korábban — évtizedekkel ezelőtt — nagyon sok szakember élt Romániában. Ha valaki szakemberrel végeztetett munkát (kőművessel, áccsal, szabóval, lakatossal, cipésszel stb.), az igyekezett becsületesen és jól elvégezni a rá bízott feladatot, nem azért, mert attól tartott, hogy legközelebb nem őt hívják, hanem azért, mert adott magára.

Ha ma szakembert keres valaki, nincs könnyű dolga. Nem azért, mert a jó szakemberek elmennek az országból — mint ahogy azt sokan magyarázkodásként híresztelik —, hanem azért, mert már rég nem képeznek szakembereket, arra hivatkozva, hogy azok úgyis elmennek, mert itthon nincsenek megfizetve.

Korábban — évszázadokkal ezelőtt — a köztisztviselők igyekeztek úgy végezni a dolgukat, hogy büszkék lehessenek arra, hogy ők a közért tevékenykednek, és attól többek, mint az egyszerű emberek, hogy ők az egyszerű embereket szolgálják.

Ma a közalkalmazottak nem alacsonyodnak le oda, hogy szépen beszéljenek az ügyfelekkel, de ha lealacsonyodnának, se tudnának szépen beszélni, mert a szép beszédet és a viselkedést otthonról kell hozni vagy gyerekkorban megtanulni; a legjobb szándékkal se tudnák ellátni feladatukat, mert az, aki oda tette őket, úgysem fogja számon kérni tőlük, ha nem végzik el a dolgukat, mert számon kérni csak az tud, aki tudja, mi az, amit számon kell kérni.

Korábban a politikusok adtak a látszatra, a kommunizmus éveiben tudtak egyszerre tapsolni, egyszerre kezet felemelni, tudták, hogy amit a főnök mond, az a legjobb és legbölcsebb.

Ma a politikusok ugyanezt teszik, kezdenek rájönni, hogy jobb a főnökre hallgatni, de amúgy is könnyebb egy véleménnyel egyetérteni, mint száz véleményt közös nevezőre hozni.

Ma már ott tartunk, hogy belátjuk, könnyebb az erős mellé állni, ott meghúzódni és a látszat kedvéért néha különvéleményt alkotni, a végén pedig az erősnek adni igazat, mert a gyenge úgyse győzhet, de az erős mellett nem kell küzdeni, csak rá hallgatni, rossz esetben vele együtt veszíteni.

Romániában évtizedek óta folyik a hatalmi ágazatok szétválasztása, eddig nem sikerült, most sikerül úgy kioldozni a gordiuszi csomót, hogy minden hatalmi ágazatnak egy vezére lesz, aki gondolkodik és dönt, mindenki más emeli majd a kezét és tapsol is, ha kell. Jelképes szerepet tölt be az államelnök, az alkotmánybíróság, a miniszterelnök, a parlament, hamarosan a DNA és a bíróságok is, mert ahhoz, hogy jól működjenek a dolgok, valakire hallgatni kell.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...