Régészeti feltárások zajlanak Ákoson
Utoljára módositva: 2018-07-19 11:03:25

Teljes körű restaurálás alatt áll a több mint nyolcszáz éves ákosi középkori műemléktemplom. Jelenleg belső régészeti feltárásokat végeznek dr. Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatójának irányításával, amely során sok ismeretlen adatra bukkanhatnak.

Az 1175-ben épült ákosi református templomon az elmúlt bő másfél évtized alatt többször is végeztek javításokat és felújításokat, most a Királyhágómelléki Református Egyházkerület és a Szatmár Megyei Tanács által közösen benyújtott, teljes körű felújítási munkálatokat célzó pályázat megvalósításán dolgoznak. Az ákosi református templom Erdély legnagyobb Árpád-kori monostortemploma, és kétségkívül a Partium, valamint a magyar romantika legjelentősebb műemléke, amely csaknem teljesen érintetlenül megőrizte építése első szakaszának jellegzetességeit, pedig a több mint nyolcszáz év alatt sok minden történt vele és körülötte. Az 1241-es tatárjárás után IV. Béla király kénytelen volt megengedni (a központi hatalom rovására) a kőből való építkezést, sőt, segítette is ezt, így a főurak kővárakat és családi monostorokat építtettek. Az ákosi monostor és templom az Ákos nemzetség adományaiból épült, és bencés szerzeteseket telepítettek ide. Az írásos emlékek szerint 1642-ben leégett, de megjavították, ezt követően azonban a törökök bosszúból felgyújtották, a leégett tetőszerkezetet pedig kilencven éven keresztül nem pótolták, hanem a templomban, de szabad ég alatt tartották az istentiszteleteket (ugyanis valamikor az 1540–1550-es években, a környékbeli templomok közül az elsők között „református kézre került”). 1732-ben építették újjá, de tornyába villám is csapott, 1834-ben földrengés rongálta meg, majd 1862-ben újabb, három napon át pusztító tűzvésznek esett áldozatául. Az újjáépítési és egyben restaurálási munkálatok pedig 1902-ben fejeződtek be, mostanra azonban nagyon szükségessé vált egy újabb nagyszabású felújítás. Az elmúlt tizenöt év alatt voltak javítások, megújultak a templom legmesszebbre látszó részei, a toronysisakok, a Középkori templomok útja projekt keretében (amely az utóbbi évek egyik legnagyobb volumenű és jelentőségű örökségvédelmi, határom átnyúló programja) látogatócentrummal gazdagodott, Mihály Ferenc restaurálta a padok 1750–1776 között készített, festett előlapjait, amelyek változatos növényi motívumaival, kazettás megoldásaival és jellegzetes, korsóból kinövő virágos díszeivel az úgynevezett erdélyi késői virágos reneszánsz csodálatos darabjai.

A jelenlegi pályázat értéke 2,3 millió lej (46 000 lej az egyházközség önrésze), ebből az épület salétrommentesítését és megerősítését (konszolidálását), a nyugati hajó teljes körű felújítását, az esőelvezető és csatornarendszer, az áram- és fűtéshálózat, a díszítőelemek, az épület ácsozatának felújítását fogják megvalósítani, valamint a padlózat részleges cseréjét, illetve a látássérültek számára Braille-írásos ismertetőpultok, 3D-s makettek és úgynevezett vezetősávok készülnek.

Néhány napja elkezdődött az ákosi templom felújítását megelőző régészeti ásatás. Jelenleg a fő hajóban és a fő szentélyben nyitják meg a szelvényeket, amelyekben éppen ellenőrzik a sztratigráfiát. A templom javításainak a korábbi fázisait kutatják, illetve azokat a járószinteket, amelyeket a korábbi századokban használtak, ilyenek a padlómaradványokat, illetve az esetleges temetkezések nyomait. Erre több jel is utal, ugyanis végeztettek egy geofizikai felmérést, ami falazott kriptákat mutatott ki, valamint azoknak a nyomát, amelyeket a későbbiekben fel fognak tárni, és megpróbálnak a középkori síroknak a nyomára bukkanni, amelyeket az újkori temetkezések miatt bolygattak meg. A régészek reménykednek abban, hogy ezeket megőrizték és megtalálják. A középkori temetkezések az egykori Ákos nemzetség tagjaihoz kötődtek, és a megfelelő módon olyan elit kultúrát tükröznek, ami az akkori úri nemzetségekhez kötődik. Korábban már végeztek régészeti feltárásokat a templom körül, ahol találtak középkori sírokat, a tizenkettedik század végén vert ezüstérmét, több olyan sírhelyet, amelyekben Árpád-kori gyöngysorok, ruházati cikkek és más tárgyak voltak. Ugyanakkor találtak egy félköríves kápolnát és az azt körülvevő ároknak a nyomát.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...