Régészeti kutatások három templom környékén
Utoljára módositva: 2017-04-26 13:14:33

Szőcs Péter régész, a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatója irányításával régészeti kutatásokat végeznek a sándorhomoki, a szárazberki és a mikolai műemléktemplomok környékén, mielőtt elkezdődne az épületek pályázati úton történő felújítása.

Sándorhomokon mindkét oldalon sírokra bukkantak

A sándorhomoki, a szárazberki és a mikolai református egyházközségek közösen készítenek egy pályázatot, ami a templomok, illetve az egyházközségek tulajdonában lévő ingatlanok felújítását segíti elő, az ingatlanokat kulturális és szociális célokra fogják hasznosítani. Mivel mind a három templom műemléknek van nyilvánítva, szükséges elvégezni a régészeti ásatásokat, azaz talajmechanikai munkálatokat. Ehhez kellenek szondák, amelyek kimutatják, hogy az alapozás milyen földbe, milyen talajra van téve. A régészeti kutatások azt is megállapítják, hogy a templomok milyen periódusokban és hány fázisban épültek. Mind a három templom mellett nyitottak szelvényeket, előkerültek a temetők, ezek minden középkori templom mellett megtalálhatók. A középkorban a temetők a templomok körül voltak, az ilyen jellegű temetkezéseket a tizennyolcadik században szüntette meg Mária Terézia. A sárdorhomoki és a szárazberki templomok középkoriak, Mikolában a középkori templom helyére épült a mostani a tizenkilencedik században.

Szárazberken nagy érdeklődést tanúsítottak a gyerekek

A most végzett ásatás során derült ki, hogy ott is volt temető, több sír került elő. Szárazberken a templom régi szentélye mellett nyitottak szelvényeket, ehhez csatlakozik a torony és a hajó. Jelenleg folynak a kutatások, hogy megállapítsák az alapozás mélységét és azt, hogy milyen periódusokban épült a templom. Itt találtak egy részt, ahol egy csomóban voltak lerakva csontok. Ezek valószínűleg akkor kerültek oda, amikor az új szentélyt építették az 1820-as években, akkor bolygathatták meg a középkori és az újkori temető sírjait, és az ott előkerült csontokat egy helyre gyűjtötték és ott földelték el. Első látásra a sándorhomoki és a szárazberki templomok nem tűntek középkoriaknak, de korábbi felújítási munkálatoknál rábukkantak a faragott kőkerettel rendelkező sekrestyeajtókra, ebből kiindulva lehetett sejteni, hogy középkori részletek is vannak, ezek a tizenötödik századra, de lehet, hogy korábbra is visszavezethetők. Még többet meg lehet majd tudni, amikor sor kerül a helyreállításra. Mikolában is az alapozások mélységére voltak kíváncsiak, illetve az is egy eredmény, hogy ott van a középkori temető. Az ásatási munkálatokban helyi lakosok is részt vesznek; nagyon sok gyerek érdeklődik a régészeti munka iránt, számukra az ásatásokat vezető Szőcs Péter külön tájékoztató magyarázatokat ad, hogy érthetővé váljon számukra a régészeti munka jelentősége.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a 2019/2020-as évadra szóló színházbérletet?
Igen, az osztállyal együtt csoportos bérletet váltunk évről évre.
Bérletet nem vásárolok, mert kiszámíthatatlan a programom, de rendszeresen eljárok az előadásokra.
Nem az én műfajom a színház, sosem vennék bérletet.
Néhány év nem váltok bérletet, hol pénz, hol időhiány miatt.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...