Régi csatorna, újfajta zápor
Utoljára módositva: 2018-05-16 17:52:08

Megint meglett a hatása a régen fektetett és mára elavult szatmárnémeti csatornarendszernek: a város több pontján sem bírta elvezetni a négyzetméterenkénti ötvenliteres csapadékmennyiséget.

Több kilométer csatornavezetéket kellene kicserélni ahhoz, hogy a hálózat el bírja vezetni az akkora vízmennyiségeket, mint amekkora a kedd délutáni, trópusi záporhoz hasonló eső idején esett, nyilatkozta szerkesztőségünknek az ügyben az Apaserv vezérigazgatója. Leitner János elmondta, hogy a Horea utca környékén például a hatvanas években lefektetett csatornák vezetik el az utcákról a vizet, és nem az eldugult vezetékekkel volt gond, hanem hogy ötven évvel ezelőtt nem számoltak ilyen heves záporokkal, a hálózatot a múlt század közepén nem ennyi víz ilyen rövid idő alatt való elvezetésére méretezték. Ugyanezen okokból történt az meg korábban, hogy a megyeszékhely két vasúti aluljárójában is állt a víz, ha erősen esett, de ezek közül az egyik helyszín problémáját megoldották. Az Octavian Goga utcai aluljáró közelében egy nemrég telepített, föld alatti, háromezer köbméteres gyűjtőtartály csillapítja a hirtelen vízhozamot, és hamarosan a Batizi úti aluljáró közelében, a Fabricii utcán is lesz egy ugyanilyen, harmadik lépésben pedig a Vulturului utcán is beásnak a földbe egy hasonló kapacitásút.

A városnak azon a részein, ahol a csatornanyílások nem bírták elnyelni a kedd délutáni zápor vizét, akkora beruházásra lenne szükség, amilyet nem indokol az időnként elnyeletlenül maradt esővíz, szögezte le Leitner, időszakosan előforduló, néhány percig tartó jelenségről van szó, vannak sokkal fontosabb átépíteni valók is a szatmári víz- és csatornahálózaton. Valamelyest javíthat a felmerülő problémákon az, amit a Horea utca közelében is tervez az Apaserv: növelni fogja a felszíni vizet elvezető csatornanyílások számát a kritikus kereszteződésben, amire jó alkalom is kínálkozik: amikor a város elkezdi ott a járdafelújítást. A színház utcájának központ felőli végén azért is gyűlhetett fel az esővíz, mert alacsonyabban van, mint a környék más részei, így még nagyobb aszfaltfelületről idefolyó vizet kellene elnyelniük a csatornanyílásoknak és elvezetnie a csatornának.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 20:45
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...