Régi pompáját nyeri vissza
Utoljára módositva: 2013-11-28 09:45:38

A piarista nővérek felújítják a nagykárolyi zárda két épületét, amely a jövőben család típusú gyermekotthonként működik majd.

 

Uniós pályázat keretében újítják fel a nagykárolyi zárda épületeit

Egy európai uniós pályázat keretében a piarista nővérek felújítják a város szívében található zárdát, mely ezután nem áll üresen és elhagyatottan, hanem amellett, hogy visszanyeri régi pompáját, élet tölti majd meg.

A Károlyi grófi család és Lajcsák Ferenc nagyváradi püspök adományaiból, továbbá a katolikus hitközség hozzájárulásával 1892-ben épült komplexum hatosztályos elemi iskolaként és árvaházként működött a ’48-as államosításig, amikor a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővéreknek el kellett hagyniuk az épületet. Miután a Szatmári Római Katolikus Püspökség 2007-ben visszakapta a birtokjogot, évekig kereste, hogyan hasznosíthatja az épületet, visszaadva a nagykárolyi közösségnek régi fényében és egykori rendeltetéséhez hasonló működésben. A piarista nővérek aztán 2009-ben pályázatot adtak le az Európai Unió Regio programjához, melyre idén pozitív válasz érkezett. Ennek megfelelően a zárda épületét felújítják, és család típusú gyermekotthonként működtetik majd. Negyvenkilenc évre kapták így meg az épületet az egyházmegyétől.

 

A piarista nővérek, akik 2004 óta vannak jelen Nagykárolyban, már eddig is nagy segítséget nyújtottak a város közösségének, áldásos munkájuk két lánycsaláddal működő gyermekotthon létrejöttét eredményezte, most pedig ezt tovább bővítik majd. A zárdába átköltözve szeretnének egy fiúcsaládot és egy kisgyerekes — két évtől hét éves korig, fiúk és lányok együtt — családot is létrehozni. Ezzel a négy családdal laknak majd a nővérek együtt, és közben a másik melléképületben tovább működtetik a 2009 decemberében indított napközit. A gyermekotthonban a lakószobák mellett közösségi termek, ebédlő, tanulószobák lesznek kialakítva, és lesz egy kápolna is a közösségi teremben. Műemléki környezetben lévő két épületről van szó, ezt tiszteletben tartva újítják fel, rendezik be az épületeket, és megfelelő parkosított udvarral veszik körül. A munkálatok a tervek szerint 2015 nyarán érnek majd véget — tudtuk meg Kürti-Bokor Judit nővértől, aki háláját fejezte ki a nagykárolyi közösségnek eddigi segítségükért, és reméli, hogy a jelenleg folyó munka alatt is sok közös örömben lesz részük.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. július 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...