Régi pompáját nyeri vissza
Utoljára módositva: 2013-11-28 09:45:38

A piarista nővérek felújítják a nagykárolyi zárda két épületét, amely a jövőben család típusú gyermekotthonként működik majd.

 

Uniós pályázat keretében újítják fel a nagykárolyi zárda épületeit

Egy európai uniós pályázat keretében a piarista nővérek felújítják a város szívében található zárdát, mely ezután nem áll üresen és elhagyatottan, hanem amellett, hogy visszanyeri régi pompáját, élet tölti majd meg.

A Károlyi grófi család és Lajcsák Ferenc nagyváradi püspök adományaiból, továbbá a katolikus hitközség hozzájárulásával 1892-ben épült komplexum hatosztályos elemi iskolaként és árvaházként működött a ’48-as államosításig, amikor a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővéreknek el kellett hagyniuk az épületet. Miután a Szatmári Római Katolikus Püspökség 2007-ben visszakapta a birtokjogot, évekig kereste, hogyan hasznosíthatja az épületet, visszaadva a nagykárolyi közösségnek régi fényében és egykori rendeltetéséhez hasonló működésben. A piarista nővérek aztán 2009-ben pályázatot adtak le az Európai Unió Regio programjához, melyre idén pozitív válasz érkezett. Ennek megfelelően a zárda épületét felújítják, és család típusú gyermekotthonként működtetik majd. Negyvenkilenc évre kapták így meg az épületet az egyházmegyétől.

 

A piarista nővérek, akik 2004 óta vannak jelen Nagykárolyban, már eddig is nagy segítséget nyújtottak a város közösségének, áldásos munkájuk két lánycsaláddal működő gyermekotthon létrejöttét eredményezte, most pedig ezt tovább bővítik majd. A zárdába átköltözve szeretnének egy fiúcsaládot és egy kisgyerekes — két évtől hét éves korig, fiúk és lányok együtt — családot is létrehozni. Ezzel a négy családdal laknak majd a nővérek együtt, és közben a másik melléképületben tovább működtetik a 2009 decemberében indított napközit. A gyermekotthonban a lakószobák mellett közösségi termek, ebédlő, tanulószobák lesznek kialakítva, és lesz egy kápolna is a közösségi teremben. Műemléki környezetben lévő két épületről van szó, ezt tiszteletben tartva újítják fel, rendezik be az épületeket, és megfelelő parkosított udvarral veszik körül. A munkálatok a tervek szerint 2015 nyarán érnek majd véget — tudtuk meg Kürti-Bokor Judit nővértől, aki háláját fejezte ki a nagykárolyi közösségnek eddigi segítségükért, és reméli, hogy a jelenleg folyó munka alatt is sok közös örömben lesz részük.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. április 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 6 dkg kakaópor, 2 csipet só, 13 dkg vaj (+ a formákhoz), 10 ...