Rehabilitációs osztály a nagykárolyi kórházban
Utoljára módositva: 2014-07-30 14:24:05

A Nagykárolyi Városi Kórház, valamint a Fehérgyarmati Városi Kórház és Gyógyfürdő közös európai uniós pályázatának eredményeként rehabilitációs osztállyal bővült a nagykárolyi kórház. Olyan terápiákat végeznek, amelyekre eddig legközelebb Kolozsváron volt lehetőség.

 

A 2011-es év végén, a 2012-es év elején a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal szociális- és egészségügyi bizottsága a Nagykárolyi Városi Kórházzal egy európai uniós támogatásokra alapuló projektet készített a kórház modernizálására, melynek megvalósítása befejezése előtt áll — tájékoztatott Raţ Erzsébet, a Nagykárolyi Városi Kórház menedzsere. Ez egy határon átívelő pályázat volt közösen a Fehérgyarmati Városi Kórház és Gyógyfürdővel. Az épület felújítása mellett lehetőség nyílt a kezelésekhez szükséges eszközök beszerzésére is. Így körülbelül kétszázhetvenezer eurót nyert a nagykárolyi kórház, ebből mintegy száznegyvenezer lejt kezelési eszközök vásárlására, a fennmaradó összeget egy új épületszárny felépítésére lehet használni. Ez év elején elkezdődött az építkezés, a tervek szerint augusztusban megtörténik az átadás. Megérkeztek a műszerek, amelyek egy részét már használják.

 

Hatékony terápia

 

Kern Erika, az osztály vezető gyógytornásza elmondta, hogy csontozatizomzati problémák kezelését eddig legközelebb Kolozsváron végeztek. Legtöbb esetben hátgerinc problémák kezeléséről van szó, teljes vagy részleges bénulás esetén. Olyan eszközök állnak az osztály dolgozóinak a rendelkezésére, amelyekkel meg lehet mozdítani a váll-, a csípő- és a térdizmokat. Eddig ez a beteg számára nagyon fájdalmas volt, mert a kezelő próbálta megemelni a beteget és nem mindig sikerült úgy eltalálni, hogy az ne szenvedjen fájdalmakat. Ezekkel az új műszerekkel emelik a beteget, a kezelő a testrészek mozgásában segít. A bénulásos megbetegedéseknek különböző formái vannak. Van aki deréktól lefelé bénul le, van akinek egy vagy két végtagja, van aki teljesen lebénul. Gyakori eset, amikor bármilyen típusú balesetkor a hátgerinc megsérül, ennek következtében a beteg deréktól lefelé bénul le. A beteg nem tudja mozgatni a lábát, az izomzat a mozgás hiányában elsorvad. A most kapott gépekkel a beteg testét megemelik és maga a gép mozgatja a lábakat, így mozog az izomzat. A kezelés nagyobb része egy vízzel telt medencében történik, amiben egyelőre csak meleg víz lesz, de ez a kolozsvári rehabilitációs klinikán is így van. A vízben a test elveszíti súlyának egy bizonyos százalékát, így könnyebben mozog és nem fáj annyira, ha az izomzat fizikai hatásnak van kitéve.

A Nagykárolyi Városi Kórház vezetősége reménykedik abban, hogy egy újabb pályázat elnyerésével a medencébe geotermális vizet használhatnak, ami hatékonyabb kezelést biztosít.

 

Személyzethiány

 

Raţ Erzsébet leszögezte, hogy 2011-ben, amikor a kórház menedzsere lett, megpróbált egy rendszert kidolgozni a kórház életében. Nagyon sok műszer volt a kórházban, amelyeket nem használtak. Ezeket a műszereket miután felszerelték és a szükséges engedélyek megszerzésével elkezdték használni, azt tapasztalták, hogy egyre többen jelentkeznek kezelésre, ami annak volt az eredménye, hogy a kezelések hasznosak voltak. Nőtt a betegek száma, de még mindig nincs elég gyógytornász és orvos. Most van egy szakorvos teljes munkakörben és egy fél műszakban, valamint négy gyógytornász, három masszőr és egy nővér. Az ortopédiának van tizenöt ágya, a rehabilitációs osztályon tíz ágy van, de készült egy beadvány az egészségügyi minisztériumhoz, hogy engedélyezzék huszonöt ágy működését. A gyógytornászok részt vettek továbbképzéseken az ország más kórházaiban és Fehérgyarmaton. A jelenlegi körülmények nem engedik meg, hogy minden bénult beteg rehabilitációját azonnal elkezdjék, de nyilván vannak tartva és a lehetőségeknek megfelelően részesülnek kezelésben. Legtöbb eredményt a traumatológiai kezelésekben érnek el, ha egy beteg valamelyik végtagját megműtik — általában egy protézis beültetéséről van szó — két–három nap múlva elkezdheti a gyógytornát, a masszázst és három hét múlva már bottal, sőt sok esetben bot nélkül is boldogul.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 16:40
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kszi, Simon
Ma, 18:45
Mindenkinek jár az igaz szerelem. Ám a tizenhét esztendős Simon Spier számára ez nem olyan egyszerű: családja és barátai még nem tudják, hogy meleg, ráadásul még csak nem is sejti, ki az az osztálytársa, akibe online belezúgott. A két ügy megoldása egyszerre lesz számára kacagtató, rémisztő és sorsfordító.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Samfest Jazz fesztivál
Ma, 19:00
Shakatak, Molnár Dixieland Band, Stavros Lantsias Sextet, Exit Oz — a dzsesszmuzsika legkiválóbbjai szórakoztatják az érdeklődőket a Tűzoltótorony tövében.
Szatmárnémeti, T?zoltótorony

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 20:50
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 22.
Érzelmei egészen magukkal ragadták, ami az Ön számára szokatlan és így ijesztő érzés. Nem tud egészen beleveszni a szerelembe, de mélyen felkavarodott.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 22.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...