Remek élmény volt
Utoljára módositva: 2017-12-20 09:43:36

December 14-én került sor a Demokrácia 1×1 nevű vetélkedő nemzetközi döntőjére a Nemzeti Választási Iroda szervezésében.A versenynek maga az Országház adott otthont, és összesen 11 csapat mérte össze tudását, köztük mi, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium Éneklő borz nevű csapata is, amelynek Gergely Balázs, Leiti Bence, Sáfrány Lóránt és Tepfenhart Beatrix voltak a tagjai, felkészülésünket pedig Kürti Tünde tanárnő segítette.

A versenyt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy mennyire örül, hogy a „nemzetrészek középiskolásai a Parlamentben vetélkedhetnek’’. Pálffy Ilona, az NVI elnöke is köszöntötte a jelenlevőket, és elmondta, hogy a verseny célja az volt, hogy megszólítsák a fiatalokat, és úgy érzik, hogy ez sikerült, hiszen 159 csapat nevezett be a versenyre 5 különböző országból. Legelőször mindenki a már előzetesen elkészített prezentációját mutatta be, melyben saját városunkat kellett leírni, kiemelve annak híres szülötteit, nevezetességeit és nem utolsósorban azt is, hogy mi köt minket ide. A prezentáció során az öttagú zsűri a formai követelmények betartását és a bemutatás stílusát egyaránt pontozta.

Ezt követően a lexikális tudásunkról kellett számot adnunk egy tesztlap keretein belül. Ez a feladat mindenki számára okozott nehézségeket, de még hátra volt két versenyszám, amiket már a regionális fordulóban megismertünk: Tabu és Frakcióvita. A Tabu nevű játékban 4 megadott fogalmat kellett körülírnunk, amelyek az EU-hoz, Magyarország nevezetességeihez is kötődnek, anélkül, hogy bizonyos szavakat kimondanánk. Utóbbi során a sorsolt témákban kellett pró vagy kontra érveket felhozni úgy, hogy azzal meggyőzzük a zsűrit az álláspontunk helyességéről. Nekünk amellett kellett érvelni, hogy a választások legyenek kétnaposak, mégpedig szombat és vasárnap. Ahogyan a verseny előző szakaszában is, ismét ez bizonyult a legérdekesebbnek, igazán parázs viták alakultak ki, de ugyanakkor talán a legnehezebbnek is, hisz itt érvelési készségünket, rátermettségünket és a sokoldalúságot is értékelték.

Ezután már felszusszanhattunk, hiszen az utolsó versenyszám is lezajlott. De természetesen a legizgalmasabb rész ekkor következett, értem ezalatt az eredményhirdetést. Harmadik helyen a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium csapata végzett, ezüstérmes lett a Salamon Ernő Gimnázium Gyergyószentmiklósról, a képzeletbeli dobogó legfelső fokára pedig mi, az Éneklő borzok állhattunk. Mondanom sem kell, milyen felemelő érzés volt ilyen erős mezőnyben és az Országházban győzni.

Budapesti kirándulásunk itt nem ért véget, aznap körbevezettek minket a Parlamentben, este a választási irodában díszvacsoráztunk, pénteken pedig idegenvezető segítségével megtekinthettük, hogy milyen gyönyörű is a magyar főváros. Bár rengeteg felkészülést, plusz munkát, izgalmat igényelt ez a vetélkedő, amikor kimondták a nevünket, s hogy elsők lettünk, mindez eltörpült. A legjobb csapatok értékes tárgynyereményben részesültek, illetve tavasszal mindannyian repülhetünk Brüsszelbe, hogy ne csak könyvekből ismerjük az Európai Uniót, hanem testközelből is. Köszönjük a lehetőséget és persze a tanárnőnek a felkészítést, aki nélkül ez soha nem sikerült volna.

Tepfenhart Beatrix, X. B

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...