Remek élmény volt
Utoljára módositva: 2017-12-20 09:43:36

December 14-én került sor a Demokrácia 1×1 nevű vetélkedő nemzetközi döntőjére a Nemzeti Választási Iroda szervezésében.A versenynek maga az Országház adott otthont, és összesen 11 csapat mérte össze tudását, köztük mi, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium Éneklő borz nevű csapata is, amelynek Gergely Balázs, Leiti Bence, Sáfrány Lóránt és Tepfenhart Beatrix voltak a tagjai, felkészülésünket pedig Kürti Tünde tanárnő segítette.

A versenyt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy mennyire örül, hogy a „nemzetrészek középiskolásai a Parlamentben vetélkedhetnek’’. Pálffy Ilona, az NVI elnöke is köszöntötte a jelenlevőket, és elmondta, hogy a verseny célja az volt, hogy megszólítsák a fiatalokat, és úgy érzik, hogy ez sikerült, hiszen 159 csapat nevezett be a versenyre 5 különböző országból. Legelőször mindenki a már előzetesen elkészített prezentációját mutatta be, melyben saját városunkat kellett leírni, kiemelve annak híres szülötteit, nevezetességeit és nem utolsósorban azt is, hogy mi köt minket ide. A prezentáció során az öttagú zsűri a formai követelmények betartását és a bemutatás stílusát egyaránt pontozta.

Ezt követően a lexikális tudásunkról kellett számot adnunk egy tesztlap keretein belül. Ez a feladat mindenki számára okozott nehézségeket, de még hátra volt két versenyszám, amiket már a regionális fordulóban megismertünk: Tabu és Frakcióvita. A Tabu nevű játékban 4 megadott fogalmat kellett körülírnunk, amelyek az EU-hoz, Magyarország nevezetességeihez is kötődnek, anélkül, hogy bizonyos szavakat kimondanánk. Utóbbi során a sorsolt témákban kellett pró vagy kontra érveket felhozni úgy, hogy azzal meggyőzzük a zsűrit az álláspontunk helyességéről. Nekünk amellett kellett érvelni, hogy a választások legyenek kétnaposak, mégpedig szombat és vasárnap. Ahogyan a verseny előző szakaszában is, ismét ez bizonyult a legérdekesebbnek, igazán parázs viták alakultak ki, de ugyanakkor talán a legnehezebbnek is, hisz itt érvelési készségünket, rátermettségünket és a sokoldalúságot is értékelték.

Ezután már felszusszanhattunk, hiszen az utolsó versenyszám is lezajlott. De természetesen a legizgalmasabb rész ekkor következett, értem ezalatt az eredményhirdetést. Harmadik helyen a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium csapata végzett, ezüstérmes lett a Salamon Ernő Gimnázium Gyergyószentmiklósról, a képzeletbeli dobogó legfelső fokára pedig mi, az Éneklő borzok állhattunk. Mondanom sem kell, milyen felemelő érzés volt ilyen erős mezőnyben és az Országházban győzni.

Budapesti kirándulásunk itt nem ért véget, aznap körbevezettek minket a Parlamentben, este a választási irodában díszvacsoráztunk, pénteken pedig idegenvezető segítségével megtekinthettük, hogy milyen gyönyörű is a magyar főváros. Bár rengeteg felkészülést, plusz munkát, izgalmat igényelt ez a vetélkedő, amikor kimondták a nevünket, s hogy elsők lettünk, mindez eltörpült. A legjobb csapatok értékes tárgynyereményben részesültek, illetve tavasszal mindannyian repülhetünk Brüsszelbe, hogy ne csak könyvekből ismerjük az Európai Uniót, hanem testközelből is. Köszönjük a lehetőséget és persze a tanárnőnek a felkészítést, aki nélkül ez soha nem sikerült volna.

Tepfenhart Beatrix, X. B

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...