Reménysugár-tábor a szatmáriak segítségével
Utoljára módositva: 2014-07-16 09:44:21

A daganatos megbetegedésben szenvedő Szatmár megyei gyerekek és családjaik számára június 23. és 27. között szervezte meg az idei első tábort a Hans Lindner Alapítvány. A Reménysugár program keretében megvalósított tábor a szatmáriak segítőkészségét példázza.

 

 

A helyszín ezúttal a szatmárnémeti strand melletti iskolatábor volt, amit a házigazda intézmény bérmentve bocsátott az alapítvány rendelkezésére.

A júniusi élménytáborban 20 család (gyerekek, szülők, testvérek) vett részt, a szervezők, valamint önkéntesek és különböző szatmári csoportok biztosították számukra az érdekesebbnél érdekesebb programokat, foglalkozásokat az együtt töltött öt nap alatt, tájékoztatta lapunkat Tulba Cristina, az alapítvány pszichológusa és Koczinger Tibor, a Hans Lindner Alapítvány igazgatója.

Első nap a résztvevők felfedezték a környező növény- és állatvilágot, később szebbnél szebb faldíszeket, hangulatos kompozíciókat készítettek a természetből gyűjtött anyagokból, majd Márk Nagy Ágota drámapedagógus vezetésével különböző játékokban próbálhatták ki magukat, a nap pedig táncesttel zárult, amikor is a résztvevők betekintést nyerhettek a magyar néptánc szépségeibe. Az öröm pillanatai folytatódtak másnap is, a legnagyobb tetszést a sörösládamászó-verseny aratta, a szatmárnémeti Multisalva Egyesület szervezésében. Gyerekek és szülők egyaránt nagy lelkesedéssel rakosgatták egymásra a ládákat, melyekre közben fel kellett mászniuk, természetesen mentőkötéllel bebiztosítva.

Az Északi Színház Harag György Társulata nem csak a februári jótékonysági előadás bevételét ajánlotta fel a tábor megszervezésére, de a tevékenységekbe is aktívan bekapcsolódott, ezúttal egy vidám mese-musicalt adtak elő, melyben a jó győzedelmeskedik a rossz fölött.

Adrenalinból sem volt hiány, amikor a gyerekek lehetőséget kaptak arra is, hogy beüljenek utasként Tudor Teuşan háromszoros gokartbajnok autójába, és maximális sebességgel száguldjanak a városi strand utcáin, megtapasztalva egy autóverseny szenzációs élményeit. A Szatmár Megyei Csendőrség is hozzájárult ahhoz, hogy a gyerekek számára feledhetetlenné tegyék az idei tábort: látványos bemutató keretében ismertették meg a tevékenységüket. A táborozók szemtanúi lehettek egy izgalmas autósüldözésnek, a gyerekek ujjongva figyelték, ahogy Oced, a képzett rendőrkutya könnyűszerrel elkapja a betörőt, de Bogdan Suciu harcművészeti bemutatója is nagy sikert aratott, majd Lorand Brad hadnagy irányításával élesben, igazi rendőrruhába öltözve, műanyaggolyós pisztolyokkal felfegyverkezve a gyerekek is csapatokba szerveződtek, és elindult a taktikázás egymás „kilövésére”. Természetesen bemutatásra kerültek az igazi fegyverek is, a csendőrök meséltek igazi bevetésekről, a gyerekek pedig kipróbálhatták az ujjlenyomatvételt is.

A Szatmári Motorosok Baráti Körének megjelenésekor felcsillant a táborozók szeme, a gyerekek külön-külön kipróbálhatták a járgányokat. A motorosok szívesen meséltek élményeikről és meghívták a gyerekeket soraikba, ami szintén reménykeltő célként lebeghet a komoly betegséggel küzdő gyerekek előtt.

A tábor utolsó napja az aquaparkbeli lubickolásról szólt. A családoknak remek kikapcsolódásban — fürdőzés, csúszdázás, relaxáció, wellness — volt itt részük. A táborba visszatérve bőséges fagylaltkínálat várta őket, annyi fagyit ehettek, amennyit csak akartak, a gyerekek maguk szolgálták ki társaikat, szüleiket. A meglepetéseknek még ekkor sem volt vége, este a Dots együttes adott egy fergeteges rockkoncertet, természetesen a gyerekek is kipróbálhatták a hangszereket, sokan talán először tartottak a kezükben elektromos vagy basszusgitárt, így boldogságuk határtalan volt.

Az együtt töltött napok élményeit, tapasztalatait egy hangulatos tábortűz mellett osztották meg egymással a résztvevők, a Kálvária-templom énekcsoportjának gitárkísérete tette hangulatosabbá a közös éneklést.

A Reménysugár-családok elmondták, hogy minden évben nagyon várják ezeket a táborokat, mert ilyenkor sikerül elszakadniuk a mindennapi gondoktól és alkalmuk nyílik találkozni, beszélgetni hasonló helyzetben levő társaikkal, ekkor tudnak erőt gyűjteni a hétköznapi megpróbáltatások leküzdésére. A szervezők ezúton is köszönik mindazoknak a jóságát, akik hozzájárultak a tábor létrejöttéhez és sikeréhez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...