Reménysugár-tábor a szatmáriak segítségével
Utoljára módositva: 2014-07-16 09:44:21

A daganatos megbetegedésben szenvedő Szatmár megyei gyerekek és családjaik számára június 23. és 27. között szervezte meg az idei első tábort a Hans Lindner Alapítvány. A Reménysugár program keretében megvalósított tábor a szatmáriak segítőkészségét példázza.

 

 

A helyszín ezúttal a szatmárnémeti strand melletti iskolatábor volt, amit a házigazda intézmény bérmentve bocsátott az alapítvány rendelkezésére.

A júniusi élménytáborban 20 család (gyerekek, szülők, testvérek) vett részt, a szervezők, valamint önkéntesek és különböző szatmári csoportok biztosították számukra az érdekesebbnél érdekesebb programokat, foglalkozásokat az együtt töltött öt nap alatt, tájékoztatta lapunkat Tulba Cristina, az alapítvány pszichológusa és Koczinger Tibor, a Hans Lindner Alapítvány igazgatója.

Első nap a résztvevők felfedezték a környező növény- és állatvilágot, később szebbnél szebb faldíszeket, hangulatos kompozíciókat készítettek a természetből gyűjtött anyagokból, majd Márk Nagy Ágota drámapedagógus vezetésével különböző játékokban próbálhatták ki magukat, a nap pedig táncesttel zárult, amikor is a résztvevők betekintést nyerhettek a magyar néptánc szépségeibe. Az öröm pillanatai folytatódtak másnap is, a legnagyobb tetszést a sörösládamászó-verseny aratta, a szatmárnémeti Multisalva Egyesület szervezésében. Gyerekek és szülők egyaránt nagy lelkesedéssel rakosgatták egymásra a ládákat, melyekre közben fel kellett mászniuk, természetesen mentőkötéllel bebiztosítva.

Az Északi Színház Harag György Társulata nem csak a februári jótékonysági előadás bevételét ajánlotta fel a tábor megszervezésére, de a tevékenységekbe is aktívan bekapcsolódott, ezúttal egy vidám mese-musicalt adtak elő, melyben a jó győzedelmeskedik a rossz fölött.

Adrenalinból sem volt hiány, amikor a gyerekek lehetőséget kaptak arra is, hogy beüljenek utasként Tudor Teuşan háromszoros gokartbajnok autójába, és maximális sebességgel száguldjanak a városi strand utcáin, megtapasztalva egy autóverseny szenzációs élményeit. A Szatmár Megyei Csendőrség is hozzájárult ahhoz, hogy a gyerekek számára feledhetetlenné tegyék az idei tábort: látványos bemutató keretében ismertették meg a tevékenységüket. A táborozók szemtanúi lehettek egy izgalmas autósüldözésnek, a gyerekek ujjongva figyelték, ahogy Oced, a képzett rendőrkutya könnyűszerrel elkapja a betörőt, de Bogdan Suciu harcművészeti bemutatója is nagy sikert aratott, majd Lorand Brad hadnagy irányításával élesben, igazi rendőrruhába öltözve, műanyaggolyós pisztolyokkal felfegyverkezve a gyerekek is csapatokba szerveződtek, és elindult a taktikázás egymás „kilövésére”. Természetesen bemutatásra kerültek az igazi fegyverek is, a csendőrök meséltek igazi bevetésekről, a gyerekek pedig kipróbálhatták az ujjlenyomatvételt is.

A Szatmári Motorosok Baráti Körének megjelenésekor felcsillant a táborozók szeme, a gyerekek külön-külön kipróbálhatták a járgányokat. A motorosok szívesen meséltek élményeikről és meghívták a gyerekeket soraikba, ami szintén reménykeltő célként lebeghet a komoly betegséggel küzdő gyerekek előtt.

A tábor utolsó napja az aquaparkbeli lubickolásról szólt. A családoknak remek kikapcsolódásban — fürdőzés, csúszdázás, relaxáció, wellness — volt itt részük. A táborba visszatérve bőséges fagylaltkínálat várta őket, annyi fagyit ehettek, amennyit csak akartak, a gyerekek maguk szolgálták ki társaikat, szüleiket. A meglepetéseknek még ekkor sem volt vége, este a Dots együttes adott egy fergeteges rockkoncertet, természetesen a gyerekek is kipróbálhatták a hangszereket, sokan talán először tartottak a kezükben elektromos vagy basszusgitárt, így boldogságuk határtalan volt.

Az együtt töltött napok élményeit, tapasztalatait egy hangulatos tábortűz mellett osztották meg egymással a résztvevők, a Kálvária-templom énekcsoportjának gitárkísérete tette hangulatosabbá a közös éneklést.

A Reménysugár-családok elmondták, hogy minden évben nagyon várják ezeket a táborokat, mert ilyenkor sikerül elszakadniuk a mindennapi gondoktól és alkalmuk nyílik találkozni, beszélgetni hasonló helyzetben levő társaikkal, ekkor tudnak erőt gyűjteni a hétköznapi megpróbáltatások leküzdésére. A szervezők ezúton is köszönik mindazoknak a jóságát, akik hozzájárultak a tábor létrejöttéhez és sikeréhez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 21:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...