Reménysugár-tábor a szatmáriak segítségével
Utoljára módositva: 2014-07-16 09:44:21

A daganatos megbetegedésben szenvedő Szatmár megyei gyerekek és családjaik számára június 23. és 27. között szervezte meg az idei első tábort a Hans Lindner Alapítvány. A Reménysugár program keretében megvalósított tábor a szatmáriak segítőkészségét példázza.

 

 

A helyszín ezúttal a szatmárnémeti strand melletti iskolatábor volt, amit a házigazda intézmény bérmentve bocsátott az alapítvány rendelkezésére.

A júniusi élménytáborban 20 család (gyerekek, szülők, testvérek) vett részt, a szervezők, valamint önkéntesek és különböző szatmári csoportok biztosították számukra az érdekesebbnél érdekesebb programokat, foglalkozásokat az együtt töltött öt nap alatt, tájékoztatta lapunkat Tulba Cristina, az alapítvány pszichológusa és Koczinger Tibor, a Hans Lindner Alapítvány igazgatója.

Első nap a résztvevők felfedezték a környező növény- és állatvilágot, később szebbnél szebb faldíszeket, hangulatos kompozíciókat készítettek a természetből gyűjtött anyagokból, majd Márk Nagy Ágota drámapedagógus vezetésével különböző játékokban próbálhatták ki magukat, a nap pedig táncesttel zárult, amikor is a résztvevők betekintést nyerhettek a magyar néptánc szépségeibe. Az öröm pillanatai folytatódtak másnap is, a legnagyobb tetszést a sörösládamászó-verseny aratta, a szatmárnémeti Multisalva Egyesület szervezésében. Gyerekek és szülők egyaránt nagy lelkesedéssel rakosgatták egymásra a ládákat, melyekre közben fel kellett mászniuk, természetesen mentőkötéllel bebiztosítva.

Az Északi Színház Harag György Társulata nem csak a februári jótékonysági előadás bevételét ajánlotta fel a tábor megszervezésére, de a tevékenységekbe is aktívan bekapcsolódott, ezúttal egy vidám mese-musicalt adtak elő, melyben a jó győzedelmeskedik a rossz fölött.

Adrenalinból sem volt hiány, amikor a gyerekek lehetőséget kaptak arra is, hogy beüljenek utasként Tudor Teuşan háromszoros gokartbajnok autójába, és maximális sebességgel száguldjanak a városi strand utcáin, megtapasztalva egy autóverseny szenzációs élményeit. A Szatmár Megyei Csendőrség is hozzájárult ahhoz, hogy a gyerekek számára feledhetetlenné tegyék az idei tábort: látványos bemutató keretében ismertették meg a tevékenységüket. A táborozók szemtanúi lehettek egy izgalmas autósüldözésnek, a gyerekek ujjongva figyelték, ahogy Oced, a képzett rendőrkutya könnyűszerrel elkapja a betörőt, de Bogdan Suciu harcművészeti bemutatója is nagy sikert aratott, majd Lorand Brad hadnagy irányításával élesben, igazi rendőrruhába öltözve, műanyaggolyós pisztolyokkal felfegyverkezve a gyerekek is csapatokba szerveződtek, és elindult a taktikázás egymás „kilövésére”. Természetesen bemutatásra kerültek az igazi fegyverek is, a csendőrök meséltek igazi bevetésekről, a gyerekek pedig kipróbálhatták az ujjlenyomatvételt is.

A Szatmári Motorosok Baráti Körének megjelenésekor felcsillant a táborozók szeme, a gyerekek külön-külön kipróbálhatták a járgányokat. A motorosok szívesen meséltek élményeikről és meghívták a gyerekeket soraikba, ami szintén reménykeltő célként lebeghet a komoly betegséggel küzdő gyerekek előtt.

A tábor utolsó napja az aquaparkbeli lubickolásról szólt. A családoknak remek kikapcsolódásban — fürdőzés, csúszdázás, relaxáció, wellness — volt itt részük. A táborba visszatérve bőséges fagylaltkínálat várta őket, annyi fagyit ehettek, amennyit csak akartak, a gyerekek maguk szolgálták ki társaikat, szüleiket. A meglepetéseknek még ekkor sem volt vége, este a Dots együttes adott egy fergeteges rockkoncertet, természetesen a gyerekek is kipróbálhatták a hangszereket, sokan talán először tartottak a kezükben elektromos vagy basszusgitárt, így boldogságuk határtalan volt.

Az együtt töltött napok élményeit, tapasztalatait egy hangulatos tábortűz mellett osztották meg egymással a résztvevők, a Kálvária-templom énekcsoportjának gitárkísérete tette hangulatosabbá a közös éneklést.

A Reménysugár-családok elmondták, hogy minden évben nagyon várják ezeket a táborokat, mert ilyenkor sikerül elszakadniuk a mindennapi gondoktól és alkalmuk nyílik találkozni, beszélgetni hasonló helyzetben levő társaikkal, ekkor tudnak erőt gyűjteni a hétköznapi megpróbáltatások leküzdésére. A szervezők ezúton is köszönik mindazoknak a jóságát, akik hozzájárultak a tábor létrejöttéhez és sikeréhez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 25.
Szívesen erőltetnéd a világot, hogy megtörténjen egy változás. De azt is észreveheted, hogy nincsenek eszközeid ahhoz, hogy ezt a változást létrehozd. Ez az ellentmondás erős frusztrációt jelent a számodra. Olyan frusztrációt, amelyet érdemes lenne kezelned, és amelyet érdemes lenne tudatosan megfigyelned.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 25.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...