Rendben zajlik Törökországban a megismételt isztambuli főpolgármester-választás
Utoljára módositva: 2019-06-23 13:26:12

Rendben zajlik Isztambulban vasárnap a megismételt főpolgármester-választás.

A szavazást azért ismétlik meg, mert a március 31-i helyhatósági választáson született szoros ellenzéki győzelmet a kormánypárt a számlálóbizottságokban és a számlálólapokon tapasztalható szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta, az illetékes hatóság pedig helyt adva a fellebbezésnek a főpolgármester-választás eredményét érvénytelenítette. A kerületi polgármesterekre és a városi tanács összetételére vonatkozó szavazást ugyanakkor nem rendezik meg újra.

A választópolgárok száma a metropoliszban 10 millió 561 ezer. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint 8 órakor nyíltak (közép-európai idő szerint reggel 7 órakor) és délután 17 órakor zárulnak (közép-európai idő szerint délután 16 órakor). Az első részeredmények kora este várhatók. Az illetékes hatóság napközben a részvételi adatok alakulását nem közli.

A voksolásnak a török és a nemzetközi közvélemény egyaránt nagy jelentőséget tulajdonít, miután úgy tűnt, hogy a Recep Tayyip Erdogan török elnök vezette iszlamista-konzervatív kormánypárt márciusban, 15 év után először elveszíti a legnépesebb város vezetését. Elemzők főként az egyre romló gazdasági helyzettel magyarázták ezt.

Már leadta a szavazatát a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) színeiben induló Binali Yildirim, akit márciusban mindössze 13 ezer 700 szavazattal előzött meg a fő ellenzéki jelölt. Yildirim a helyszínen tartózkodó újságíróknak azt mondta: előfordulhat, hogy a kampány során egyes választópolgárok csalódtak, a mai nap azonban annak az ideje, hogy magunk mögött hagyjuk a csalódottságot és a jövőre összpontosítsunk.

Az urnához járult a fő ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Ekrem Imamoglu is, de egyelőre nem nyilatkozott.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szintén véleményt nyilvánított már a szavazóhelyiségben. A török államfő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy meg kell ismételni a voksolást. Egyúttal meggyőződésének adott hangot arra vonatkozóan, hogy a választók a “legpontosabb” döntést hozzák.

A közvélemény-kutatások a mostani választásra még ha a márciusinál kevésbé is, de ugyancsak kiélezett versenyt jósolnak. A felmérések túlnyomó többsége Imamoglu “szűk többséget elérő” győzelmével számol.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...