Rendhagyó kiállítás Fényen
Utoljára módositva: 2014-07-20 19:39:49

Az egyhetes művésztábor lezárásaként tegnap rendhagyó művészeti tárlat kiállításmegnyitójára került sor a mezőfényi Sváb Tájházban.

 

Hétfő óta vendégeskedett kilenc művész a Mezőfény melletti Polipol bútorgyár vendégházában, ugyanis Stefan Gandt szervezése révén egyhetes nemzetközi művésztábort tartottak a gyárban. Nem ez az első ilyen tábor a településen, hiszen a korábbi években a Nagykároly környéki sváb falu rendszeresen adott helyet művésztáboroknak, ami azonban most a Polipol közreműködésével valósulhatott meg. Stefan Gandt elmondta, remek helyszínnek bizonyult a gyárban rendelkezésükre bocsátott tágas csarnok az alkotáshoz, ahol különféle klasszikus zenék inspirálták a művészeket alkotás közben. A kilenc művész mintegy ötven alkotást produkált a hét folyamán, melyből 36-ot állítottak ki tegnap délután a Mezfőfény Csomaköz felőli bejáratánál található Sváb Tájházban. Az idei tábor fő motívuma a fa volt, legyen az akár feldolgozott fa, vagy a természetben megtalálható növény, melyből így tájképek születtek. Az alkotótáborban a következő művészek dolgoztak: Máramarosszigetről Lugojan Caius volt egyetemi kollégám és csoporttársam, Szatmárnémetiből Cristina Gloria Oprişa ismert grafikus és festőművész, Déva mellől Sztrharszky Kálmán fotóművész, Mezőpetriből Lázin Csaba festőművész-kollégám, barátom, Debrecenből Brugós Zenóbia grafikus és festőművész, Pócspetriből Majer Zoltán festőművész, Kassáról Éva Lorenzova és Maria Lenárdová képzőművészek, valamint Stefan Gnandt, aki egyszerre képviselte Németországot, Pócspetrit és természetesen Mezőfényt. A hét folyamán az alkotás mellett kirándulásokon is részt vettek a művészek, ellátogattak Erdődre és Krasznabéltekre is. A kiállításmegnyitón két díjat is kiosztottak a művészek között. A Polipol 2014 díjban részesült Brugós Zenóbia — amit alkotások alapján ítélt oda a Polipol vezetősége —, míg a kiválósági díjat — a művész táborban betöltött szerepe alapján szavazás útján ítélték oda a művészek egymás között — Sztrharszky Kálmán vehette át. Emellett minden művész részvételi oklevelet kapott. Dan Brumboiu, a Polipol vezetője köszöntötte a résztvevőket, Kneht Csaba igazgató pedig elmondta, a jövőben Mezőfény község önkormányzatával együttműködve a gyár újabb tábor megtartását tervezi, mely tematikájában inkább kötődne a községhez. A tárlat egyébként még hónapokig megtekinthető a Sváb Tájházban, ahova szervezett csoportok, látogatók bármikor ellátogatnak, megtekintve a sváb község régen használt eszközeit, szerszámait.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...