Rendhagyó kiállítás Fényen
Utoljára módositva: 2014-07-20 19:39:49

Az egyhetes művésztábor lezárásaként tegnap rendhagyó művészeti tárlat kiállításmegnyitójára került sor a mezőfényi Sváb Tájházban.

 

Hétfő óta vendégeskedett kilenc művész a Mezőfény melletti Polipol bútorgyár vendégházában, ugyanis Stefan Gandt szervezése révén egyhetes nemzetközi művésztábort tartottak a gyárban. Nem ez az első ilyen tábor a településen, hiszen a korábbi években a Nagykároly környéki sváb falu rendszeresen adott helyet művésztáboroknak, ami azonban most a Polipol közreműködésével valósulhatott meg. Stefan Gandt elmondta, remek helyszínnek bizonyult a gyárban rendelkezésükre bocsátott tágas csarnok az alkotáshoz, ahol különféle klasszikus zenék inspirálták a művészeket alkotás közben. A kilenc művész mintegy ötven alkotást produkált a hét folyamán, melyből 36-ot állítottak ki tegnap délután a Mezfőfény Csomaköz felőli bejáratánál található Sváb Tájházban. Az idei tábor fő motívuma a fa volt, legyen az akár feldolgozott fa, vagy a természetben megtalálható növény, melyből így tájképek születtek. Az alkotótáborban a következő művészek dolgoztak: Máramarosszigetről Lugojan Caius volt egyetemi kollégám és csoporttársam, Szatmárnémetiből Cristina Gloria Oprişa ismert grafikus és festőművész, Déva mellől Sztrharszky Kálmán fotóművész, Mezőpetriből Lázin Csaba festőművész-kollégám, barátom, Debrecenből Brugós Zenóbia grafikus és festőművész, Pócspetriből Majer Zoltán festőművész, Kassáról Éva Lorenzova és Maria Lenárdová képzőművészek, valamint Stefan Gnandt, aki egyszerre képviselte Németországot, Pócspetrit és természetesen Mezőfényt. A hét folyamán az alkotás mellett kirándulásokon is részt vettek a művészek, ellátogattak Erdődre és Krasznabéltekre is. A kiállításmegnyitón két díjat is kiosztottak a művészek között. A Polipol 2014 díjban részesült Brugós Zenóbia — amit alkotások alapján ítélt oda a Polipol vezetősége —, míg a kiválósági díjat — a művész táborban betöltött szerepe alapján szavazás útján ítélték oda a művészek egymás között — Sztrharszky Kálmán vehette át. Emellett minden művész részvételi oklevelet kapott. Dan Brumboiu, a Polipol vezetője köszöntötte a résztvevőket, Kneht Csaba igazgató pedig elmondta, a jövőben Mezőfény község önkormányzatával együttműködve a gyár újabb tábor megtartását tervezi, mely tematikájában inkább kötődne a községhez. A tárlat egyébként még hónapokig megtekinthető a Sváb Tájházban, ahova szervezett csoportok, látogatók bármikor ellátogatnak, megtekintve a sváb község régen használt eszközeit, szerszámait.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 20.
Ha némi kockázattal jár az ismerkedés, főleg ha sikerélménnyel zárul, az csak tovább növeli önbizalmát. Most sem lesz ez másként, ha megteszi az első lépést.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...