×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Rendkívüli helyzetekben távrendszerben is lehet üléseket tartani

2020.03.26 - 17:55
Megosztas :
 • Rendkívüli helyzetekben távrendszerben is lehet üléseket tartani

  On-line plenáris ülés keretében módosította házszabályát a szenátus, olyan értelemben, hogy rendkívüli helyzetekben elektronikus kommunikációs eszközök révén is lebonyolíthatók a felsőház házbizottsági, szakbizottsági és plenáris ülései, valamint a frakcióvezetői ülések is.

  A telefonon szavazó szenátorok közül 103-an (a PSD, az USR, az RMDSZ, az ALDE és a PMP törvényhozói) támogatták a javaslatot. Egy szenátor tartózkodott, a PNL-frakció 25 tagja pedig nem szavazott, arra hivatkozva, hogy ezzel megsértenék a jelenleg hatályos házszabályt.

  A módosítás értelmében rendkívüli helyzetekben (például járvány, pandémia, természeti katasztrófa, földrengés, terrorcselekmények vagy más olyan események, amelyek ellehetetlenítik a törvényhozók személyes jelenlétét a parlament épületében), a képviselőház házbizottsági, szakbizottsági és plenáris ülései, valamint a frakcióvezetői ülések is megtarthatók távrendszerben, elektronikus kommunikációs eszközök segítségével.

  Az on-line üléseket indokoló rendkívüli állapot meglétét szintén a házbizottság fogja megállapítani, miután konzultált erről a frakcióvezetőkkel.

  A rendkívüli állapotban, távrendszerben tartott üléseken az ülésvezető által felolvasott törvényjavaslathoz minden frakcióból egy szenátor kérhet szót, és beszéde nem tarthat többet két percnél, a független szenátoroké pedig egy percnél.

  A csütörtöki Titus Corlăţean ügyvivő házelnök és két titkár volt az ülésteremben, a többi törvényhozó távrendszerben kapcsolódott be a tanácskozásba és telefonon szavazott.

  Cookie