Rendkívüli tanácskozás 8,5 millió euró érdekében
Utoljára módositva: 2018-12-06 18:15:43

Még öt percet sem tartott a Nagykárolyi Helyi Tanács tegnapi, soron kívül összehívott gyűlése. Az egyik mobilizációs projekt kapcsán kellett módosítani egy korábbi határozatot. A lényeg, hogy az elektromos buszok vásárlásához járuló áfát nem lehet európai uniós támogatásból fizetni, de lehet kormánypénzből. Kovács Jenő nagykárolyi polgármestert kérdeztük a részletekről.

— Mind az európai uniós, mind a többi pályázási lehetőség során bele-beleütközünk abba, hogy „játék közben” változnak a szabályok. Hogy egész konkrét legyek: az egyik, a város mobilizációjáról szóló projektünkben egyebek mellett elektromos buszokat is veszünk. A kiírásban az szerepelt, hogy az áfa, mint kiadás fedezhető az EU-s forrásokból, azonban időközben megváltoztatták, s immár egy másik költségvetési fejezetben kell szerepeljen, azaz a kormánypénzből fizethetjük ki. Tudni kell mindehhez azt, hogy az önkormányzatok Regionális Operatív Program (román betűszóval: POR) keretében juthatnak hozzá EU-s támogatásokhoz. A projekteken belül az EU 80 százalékot, a kormány 18-at biztosít, míg az önrész két százaléknyi. Mivel a buszok elég költségesek, jelentős az áfaköteles hányaduk, s mindez most egy másik kiadási fejezetbe került — foglalta össze az elöljáró a rendkívüli tanácsi határozat hátterét.

Ezt a projektet amúgy szeptember 19-e óta igyekszik a közbeszerzések elektronikus felületén meghirdetni a nagykárolyi helyhatóság. A mostani módosítással — a reményeik szerint — sikerülni is fog. A polgármester abban bízik, hogy tavasszal aláírhatják a kivitelezési szerződést. Ez a 8,5 millió eurónyi beruházás az elektromos buszokon túl azért különösen fontos a város számára, mert e révén a Nagykárolyt kettészelő főút felújítását is elvégeztetnék.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...