Rendkívüli tanácsülés Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2017-08-08 09:03:16

A Nagykárolyi Helyi Tanács döntéshozói tegnap szavaztak a közalkalmazotti bérek emeléséről.

A közalkalmazottak bérének a kiegészítése nem más, mint hogy visszaadják azt, amit a számvevőszék törvényesen vett el, de nem igazságosan — hangsúlyozta Kovács Jenő polgármester. A polgármester illetményét a kormány határozza meg a lakosság arányának megfelelően. Nagykároly esetében a polgármester illetménye a mindenkori minimálbér hat és félszerese, az alpolgármesteré pedig öt és félszerese. Az alkalmazottak bérének a megállapítását a polgármester javasolja, s ezt a helyi tanácsnak kell elfogadnia. A törvény kitér arra is, hogy az apparátusban senkinek nem lehet nagyobb a fizetése, mint az alpolgármester illetménye. Kovács Jenő beismerte, hogy a városházi alkalmazottaknak nagyobb fizetésük van, mint a magánszférában dolgozóknak. Kovács Jenő hangsúlyozta, hogy a törvény azt is megengedi, hogy a polgármester havonta tegyen javaslatokat a közalkalmazottak bérének a módosítására, így ha azt tapasztalja, hogy egy adott személy nem végzi a munkáját úgy, ahogyan kellene, kevesebb fizetést javasolhat számára, vagy eltanácsolhatja a városházától. A polgármester bízik abban, hogy az ügyintézés színvonalára is jótékony hatással lesz a béremelés. Nagyon fontos, hogy a lakosság elégedett legyen azzal, amit a polgármester, az alpolgármester, a helyi tanács és a közalkalmazottak tesznek az érdekükben — véli Kovács. Ebben az évben is leaszfaltoznak százöt utcát, valamint leaszfaltoznak és letérköveznek ötvenezer négyzetméter járdát, de lehetne még sorolni, hogy milyen munkálatok várnak megvalósításra. A lényeg az, hogy a közalkalmazottak bérének a kifizetésére nem kell elvonni pénzt más területekről — nyugtatta meg a közvéleményt a polgármester.

 

Alulfinanszírozott a rendszer

 

A tanácsülésen szó esett a kórházban fennálló pénzhiányról is. Rég tudott dolog, hogy nincs pénz a kórházak finanszírozására. A nagykárolyi kórház évek óta nem kapott pénzt beruházásokra, nincsenek gépek, és sok más egyéb is hiányzik. Kovács Jenő már arra is gondolt, hogy tanácsi határozattal elkülönít ötszázezer eurót, amiből egy röntgengépet vásárolnak — bár az nem az önkormányzat feladata —, mert megengedhetetlen, hogy a városi kórházban ne lehessen egy röntgent elkészíteni. A gyógyszerhiány is gyakori, ugyanis csak akkor vásárolnak orvosságokat, amikor minden más költség ki van fizetve. Sokan nem akarják megérteni, hogy a kórház nem ad fájdalomcsillapítókat és vitaminokat, csakis olyan gyógyszereket vásárol, amelyek a sürgősségi ellátáshoz szükségesek — mutatott rá a rendszer hiányosságaira Kovács Jenő.

A tanácsülés egy másik napirendi pontja az idősek otthonának a létrehozása volt. Nagykárolyban most létezik a fogyatékosok intézménye, amit jelenleg a megyei tanács működtet, de ezt át kellene vennie a városnak. Kovács Jenő elmondta, hogy csak azzal a feltétellel veszi át az intézményt, ha a megye elviszi onnan a fogyatékosokat, és lehetőséget ad arra, hogy a város idősek otthonát működtessen az intézményben, ahol a nagykárolyiakat fogadnák, illetve a környékbeli falvak időseit azzal a kikötéssel, ha a község, ahonnan származnak, vállalja, hogy szükség esetén fedezi a rászorulók nyugdíja és az ellátásukhoz szükséges összeg közötti különbséget.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...