Rendőrhiányos Szatmár megye
Utoljára módositva: 2017-07-07 13:07:52

A Szatmár megyei krónikus rendőrhiány paradoxona, hogy alapjában véve nagyon sokan lennének rendőrök (a toborzókon túljelentkezés van), csak épp a rendőrképző iskolát nem akarja elvégezni senki.

A Román Rendőrség állományhiánya hosszú évek óta tartó, krónikus jelenség, amely az országos átlagnál még inkább érezhető a Szatmár megyei felügyelőségen s főleg a vidéki őrsök esetében — épp ezért döntött úgy tavaly a belügyminisztérium, hogy toborzót hirdet, s a kitételeknek megfelelő civilekből gyorstalpaló tanfolyamon faragnak rendőröket. A toborzás sikere és a masszív túljelentkezés a szervezőket nem csak meglepte, hanem egyenesen megdöbbentette: Szatmár megyében a 48 helyre 586-an aspiráltak! És bár a toborzás részben sikeresnek könyvelhető el, hiszen idén januárban 48 újonc letette az esküt (ám mindemellett 51 rendőr még mindig hiányzik az állományból a nyugdíjba vonulások és áthelyezések miatt), egy paradoxonra is rávilágított: bár úgy tűnik, mindenki rendőr akar lenni, a „rendes”, azaz többéves rendőrképző iskolát senki nem akarja elvégezni. Ugyanis a megyebeli fiatalok közül érettségi után alig-alig jelentkezik egy vagy kettő a kolozsvári vagy a câmpinai rendőriskolába — ahol nem mellesleg külön fenntartott helyek várják a nemzeti kisebbségek tagjait. De hiába várják a Szatmár megyei magyar és sváb anyanyelvű fiatalokat, mint ahogy hiába várják a román anyanyelvűeket is. „Érthetetlen és furcsa ez a jelenség, hiszen első pillantásra úgy tűnik, a fiatalok számára nem vonzó a rendőrszakma, legalábbis a jelentkezők számából, azaz azok hiányából ítélve — aztán a toborzókon valósággal ostrom alá veszik a rendőrség épületét a jelentkezők, akiknek közel 70 százaléka olyan egy-két éve érettségizett fiatal, akik gond nélkül jelentkezhetnének a főiskolára. Már hosszú évek óta egyfajta ugródeszka, tranzitmegye vagyunk a frissen végzett főiskolások számára: nem kapnak állást abban a megyében, ahonnan származnak, idejönnek Szatmárra, mi itt felkészítjük, kiképezzük őket a gyakorlati rendőri munkára — és merem állítani, hogy nagyon magas szinten tesszük ezt —, majd a legelső adandó alkalommal azonnal kérvényezik áthelyezésüket szülőmegyéjükbe. Mi pedig itt maradunk a krónikus emberhiánnyal” — világított rá az áldatlan állapotokra Sorin Stand rendőrparancsnok. Mint hangsúlyozta, idén a câmpinai főiskolán 500 hely (s külön 8 a nemzeti kisebbségek, 14 a roma kisebbség tagjainak), a kolozsvári rendőrképzőn pedig 150 (külön 3 a nemzeti kisebbségeknek, 6 a roma kisebbség tagjainak) várja az aspiránsokat, akik július 21-ig nyújthatják be jelentkezésüket, első lépésként a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség szatmárnémeti, Mihai Viteazul utca 11. szám alatti székhelyén jelentkezve. Bővebb felvilágosítással a 0261–807777-es telefonszám 20667-es mellékén naponta 9–15 óra között szolgálnak, s minden információ megtalálható a www.scoalapolitie.ro, www.scoalapolcj.ro honlapokon.

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...