Restaurálták a Cimball-képet
Utoljára módositva: 2018-12-04 18:03:29

Karácsonyra újra a nagykárolyi Kalazanci Szent József-templomban lehet a Cimball kézjegyével ellátott tízszereplős mellékoltárkép.

Joann Cimball jelentős barokk festő volt, aki a Károlyi grófi család felkérésére több szatmári egyházmegyés templom számára készített fő- és mellékoltárképeket. Így büszkélkedhet a nagykárolyi Kalazanci Szent József-templom is több, Cimball kézjegyével ellátott mellékoltárképpel, amelyekből a Nepomuki Szent Jánost ábrázolót korábban, a Páduai Szent Antalt és Assisi Szent Ferencet központi alakokként hordozó, egyébként tízalakos képet pedig most újították fel az egyházmegyei restaurátor-műhelyben.

Ahogy Puskás Éva és Sulyok László restaurátoroktól megtudtuk, az 1778-ban festett kép javítása, felújítása több okból is indokolttá vált. Egyrészt az idők során besötétedett, berepedezett, helyenként ki-kilyukadt, de a távolabbi múltban történt, hozzá nem értő beavatkozások is sokat rontottak a festmény minőségén. Így az egyik helyen gyertyával történt kiégetést, lyukat egyszerűen beglettelték, és ráfestettek más árnyalatú és oda nem való festékkel — ez az idők során feldomborodott. A vásznat megduplázták, a hibákat kijavították, és úgy helyezték fel a konszolidált feszítőkeretre a teljesen felfrissített képet, amely tehát készen várja, hogy hazavigyék. A hívek karácsonykor akár már gyönyörködhetnek benne.

A két említett Cimball-mellékoltárkép restaurálása után hamarosan a harmadikat is a restaurátor-műhelybe viszik, valamint egy Immaculata-képet is a Kalazanci Szent József-templomból, ezek remélhetőleg húsvétig elkészülnek és visszakerülnek a helyükre.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...