Restaurálták a Cimball-képet
Utoljára módositva: 2018-12-04 18:03:29

Karácsonyra újra a nagykárolyi Kalazanci Szent József-templomban lehet a Cimball kézjegyével ellátott tízszereplős mellékoltárkép.

Joann Cimball jelentős barokk festő volt, aki a Károlyi grófi család felkérésére több szatmári egyházmegyés templom számára készített fő- és mellékoltárképeket. Így büszkélkedhet a nagykárolyi Kalazanci Szent József-templom is több, Cimball kézjegyével ellátott mellékoltárképpel, amelyekből a Nepomuki Szent Jánost ábrázolót korábban, a Páduai Szent Antalt és Assisi Szent Ferencet központi alakokként hordozó, egyébként tízalakos képet pedig most újították fel az egyházmegyei restaurátor-műhelyben.

Ahogy Puskás Éva és Sulyok László restaurátoroktól megtudtuk, az 1778-ban festett kép javítása, felújítása több okból is indokolttá vált. Egyrészt az idők során besötétedett, berepedezett, helyenként ki-kilyukadt, de a távolabbi múltban történt, hozzá nem értő beavatkozások is sokat rontottak a festmény minőségén. Így az egyik helyen gyertyával történt kiégetést, lyukat egyszerűen beglettelték, és ráfestettek más árnyalatú és oda nem való festékkel — ez az idők során feldomborodott. A vásznat megduplázták, a hibákat kijavították, és úgy helyezték fel a konszolidált feszítőkeretre a teljesen felfrissített képet, amely tehát készen várja, hogy hazavigyék. A hívek karácsonykor akár már gyönyörködhetnek benne.

A két említett Cimball-mellékoltárkép restaurálása után hamarosan a harmadikat is a restaurátor-műhelybe viszik, valamint egy Immaculata-képet is a Kalazanci Szent József-templomból, ezek remélhetőleg húsvétig elkészülnek és visszakerülnek a helyükre.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...